Ayak Taban Ağrısı Hakkında Merak Edilenler

Ayaklarımız her gün bizi ve yorgunluklarımızı taşıyorlar. Ayrıca günün büyük bir bölümünde ayakkabıların içerisinde havasız kalarak terliyorlar. Kısacası ayaklar vücudumuzda zor koşullara maruz kalan organ çiftlerinden biri. Yani ayakların sağlıklı olmasını sağlamak oldukça zor. Zaten günümüzde çoğu insan ayak sağlığı açısından optimum koşulları sağlayamadığı için ayaklarıyla ilgili problemler yaşıyor. Bu problemlerin başlıcalarından biri de şüphesiz ki; ayak taban ağrısı…

Ayak Taban Ağrısı Nedir?

Ayağın topuk ucundan ayak parmaklarının uç noktasına kadar olan kısma ayak tabanı; ayağın alt yüzeyinde oluşan tüm ağrıların genel adına ise ayak taban ağrısı denmektedir. Ayak tabanı ister terlik giyilsin; ister sandalet giyilsin mutlak olarak ayakkabı çeşidiyle temas edecek yegane ayak bölümüdür. Bu nedenle de yanlış bir ayakkabı seçimi yapmanın ayak tabanında ağrı oluşturması kaçınılmazdır.

Ayak Tabanı Ağrısı Sebepleri

Kötü Ayakkabı Tercihi

Bir önceki bölümde de belirttiğimiz gibi ayak tabanı ayakkabılarla doğrudan temas eder. Bu nedenle eğer ki yanlış ayakkabı seçimi yapılırsa ayak tabanında ağrı olması kaçınılmaz olacaktır. Siz de ayakkabılarınızı seçerken rahatsız ayakkabı alırsanız ayak tabanlarınızın çok ağrıyacağının farkındalığıyla alışveriş yapmalısınız.

 

 

 

 

Ayakkabı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bir ayakkabı alınacağı zaman dikkat edilmesi gereken öncelikli nokta ayağınızın kendisini almayı düşündüğünüz ayakkabının içerisinde ne kadar rahat hissettiğidir. Eğer ki ayaklarınızın herhangi bir kısmı bile beğendiğiniz ayakkabıda rahat değilse satın almak için daha başka modellere yönelmelisiniz.
  • Ayaklar yürürken yerden gelen bir tepkiyle karşılaşırlar ve eğer kişi yere sert basarsa karşılaştığı tepki de etkiyle doğru orantılı şekilde büyük olacaktır. Ayakkabılar içerilerinde bulunan yastıklama teknolojisiyle oluşan etkiyi ayak tabanının her noktasına eşit şekilde dağıtacak özellikte olmalıdır. Bu noktadan hareketle ayakkabı alırken ayakkabınızın yeterli yastıklaması olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Ayak tabanı ayakkabı ile direkt temas edeceği için ayakkabının kumaşının ne kadar yumuşak olduğu da ayakkabı seçiminde önemlidir. Skechers’ın ayakkabılarında yer alan Memory Foam teknolojisi, kullanılan özel hafızalı köpük sayesinde ayakkabı sahibinin ayağının özelliklerini aklında tutar ve giyen her kişiye farklı bir rahatlık sağlar.
  • Ayakkabı seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da ayakkabının yapımında kullanılan kumaşların ne kadar nefes aldığıdır. Çünkü ayakkabının içindeki havanın sirkülasyona uğramasını engelleyen kumaşlar ayakların terlemesine neden olur. Bu durum da ayakların kokmaya başlamasını beraberinde getirecektir.
  • Alacağınız her üründe olduğu gibi ayakkabınızın da sizin stilinizi ve zevkinizi yansıtması çok önemlidir. Çünkü eğer ki sizi yansıtan bir ayakkabıya sahip olursanız ayakkabınızı keyifle giyersiniz.

Zamansız Artan Aktivite Miktarı

Ayaklarınızın tabanının ağrımasına neden olacak bir diğer unsur da günlük aktivite miktarınızı birden artırmanız olabilir. Bazen bedeniniz bu aktivite artışına karşı bir tepki vererek sizi uyarmasa da, vücudunuzu taşıyan ayaklarınızın bir noktadan sonra tabanlarının ağrıması çok olasıdır. Bu nedenle kaliteli bir hayat yaşamak için günlük aktivite miktarınızı ve antrenman programınızı kademeli olarak artırmalısınız.

Fazla Kilo

Ayaklarınızın gün boyu sizi taşıyan organlar olduğuna içeriğimizin başından beri çok kez değindik. Yani kilomuz ne kadar fazla olursa ayaklarımız da o ölçüde fazla bir yük taşıyor. Eğer ki fazla kiloluysak hatta kilo bizim için bir sağlık sorunu ise ayaklarımızın tabanları taşıdığı bedenin ağırlığından dolayı ağrıyacaktır.

Kireçlenme

Eklemlerde yer alan ve her bir kemiğin ucunu kaplayan kıkırdağın yapısının oluşan aşınmalar sebebiyle bozulmasına halk dilinde kireçlenme denmektedir. Ayaklarda meydana gelen kireçlenmede eklem ağrılarının yanı sıra ayak taban ağrısı da görülmektedir. Kireçlenmenin ileriki aşamaları tehlikeli olduğu için vücutta kireçlenme belirtileri görüldüğünde bir uzmana danışılmalıdır.

Topuk Dikeni

Topuk kemiğini parmak uçlarına bağlayan dokunun ismi fasya bağ dokusudur. Bu bağ dokunun iltihaplanmasıyla birlikte ortaya çıkan rahatsızlığın ismi de topuk dikenidir. Topuk dikeni beraberinde yoğun miktarda ayak taban ağrısı getiren bir problemdir ve sanılanın aksine kemik kaynaklı değildir. Fazla kilolu olmak ve yanlış ayakkabılar giymek topuk dikeni oluşumundaki öncelikli nedenlerdendir.

Morton Nöroma

Ayakta 3. ve 4.tarak kemikleri arasında yer alan sinirlerin ağrımasıyla ortaya çıkan Morton Nöroma, beraberinde ayak tabanında ağrı ve hissizlik getiren bir rahatsızlıktır. Yüksek topuklu ve ayağa dar gelen ayakkabıların günlük hayatta sıklıkla tercih edilmesi Morton Nöroma’nın oluşumunda etkilidir.

Ayak Tabanındaki Ağrı Nasıl Geçer?

  • Ayak tabanı ağrınızın geçmesi için öncelikle bu ağrının sebebini bulmalısınız. Örneğin ağrılarınızın nedeni fazla kilo ise, diyete başlayarak kilo kaybedebilir; böylelikle ayaklarınızın taşıdığı yükü azaltabilirsiniz.
  • Ağrınızın nedeni ayakkabılarınızın niteliğiyse kendinize yeni bir ayakkabı alarak ayaklarınızın kendilerini daha rahat hissetmesini sağlamaya çalışabilirsiniz. Ayrıca doğru ayakkabı seçimi gibi bir çözümle ayaklarınızın kokma ve terleme ihtimallerini de minimize edebilirsiniz. Doğru ayakkabı seçme konusunda endişeleriniz varsa “En Rahat Ayakkabı Skechers’ı Tanıyalım” yazımızı da okumanızı öneririz.
  • Ayaklarınızı rahatlatmaya yönelik tedaviler uygulayabilirsiniz. Ayak taban ağrılarına İngiliz tuzunun oldukça iyi geldiği deneyimler aracılığıyla saptanan bir veri… Siz de İngiliz tuzu eklediğiniz sıcak suda ayaklarınızı dinlendirebilirsiniz.
  • Doktorunuza danışarak ayak taban ağrısına iyi gelen kremlerden satın alabilir; bu kremler aracılığıyla ayak taban ağrınızın azalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Ayak masajı ile ayak tabanlarınızı yumuşatarak onların ağrıdan arınmasına yardımcı olabilirsiniz.

Son olarak ayak tabanı ağrısı ile ilgili merak edilen bir soruya daha değinecek olursak,

Ayak Taban Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Eğer ki ayak taban ağrısı yaşıyorsanız hastaneye gittiğinizde görüşmeniz gereken bölüm Ortopedi’dir.

Ayak taban ağrısı hayat kalitesini oldukça düşüren bir rahatsızlıktır. Bu nedenle doğru ayakkabı seçimi ve kaliteli bir hayat tarzıyla kendinizi bu rahatsızlıktan uzak tutmaya özen göstermelisiniz. Hepinize sağlık dolu günler!

 

You May Also Like

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

yemek sonrası yürüyüş

Yemek Sonrası Neden Yürüyüş Yapılmalıdır?

sirt-agrilarina-iyi-gelen-yoga-hareketleri

Sırt Ağrılarına İyi Gelen Yoga Hareketleri

Koşucu Bacağı (Shin Splint) Sendromu

Koşucu Bacağı (Shin Splint) Sendromu Nedir?

4 thoughts on “Ayak Taban Ağrısı Hakkında Merak Edilenler”

  1. Merhaba
    Gün içerisinde 8 saat ayakta çalışan birisiyim.Skechers in hangi modelini tavsiye edersiniz.

    Saygılarımla

    1. Merhaba, Memory Foam tabanlı ürünlerimizi tercih edebilirsin. Tüm Memory Foam tabanlı ürünlerimize buradan ulaşabilirsin.

  2. Merhaba, çıkur taban ve taraklı ayak için tavsiye edeceğiniz ürün var mı?
    Numaram kalıba göre 43-44 olabiliyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir