Açık Havada Tenis Nasıl Oynanır?

Açık Havada Tenis Nasıl Oynanır?

Tenis sporu, çim, toprak veya sert kort zeminlerde oynanabilen bir spor olarak tanınıyor. Genellikle açık havada yapılan mücadeleler, yüksek tempo, hareket kabiliyeti ve kondisyon gerektiriyor. Belli kurallar çerçevesinde sporcuların ter döktüğü karşılaşmalar, 19. yüzyıl itibarıyla belli organizasyonlar içinde daha sistematik bir şekilde yapılıyor. Tekli veya çiftli yapılan maçlar, zaman zaman zorlu rakiplerin karşılaşmasına da ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en büyük tenis organizasyonları, Grand Slam adı verilen turnuvalar oluyor. Avustralya Açık Tenis Turnuvası, Roland Garros Fransa Açık Tenis Turnuvası, Wimbledon ve Amerika Açık Tenis Turnuvası dünyanın en iyi tenis oyuncularının bir araya geldiği etkinlikleri işaret ediyor. 

Standartlar gereğince, 23,77 metre uzunluk ve 8,23 metre genişlikteki dikdörtgen kortlarda oynanan oyunda merkez çizgisinde bulunan file, rakip alanları ayırıyor. Oyuncular oyun boyunca 1,07 metre yüksekliğindeki fileden aşırarak atış yapıyor ve topu karşı sahaya ulaştırmaya çalışıyor. Dikdörtgen kortun çevresinde bulunan ince çizgiler saha hattını belirlerken uzun kenar çizgileri yan çizgi, kısa uç çizgileri ise ana çizgi adını alıyor. 

Tenis Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir? 

Tenis oynarken sporcuların her biri yalnızca kendine ayrılan, filenin bir tarafında hareket özgürlüğüne sahip oluyor. Topları karşılamak ve karşı tarafın karşılayamayacağı bir top atarak onun sahasında yere sektirebilmek üzerine kurulu olan mücadelede, topun rakibin temasından sonra oyun dışına çıkmasını sağlayan oyuncu da puan alıyor. Diğer bir deyişle karşı tarafın karşılayamayacağı bir atış yapan veya onun topu dışarı atmasına sebep olan oyuncu puan topluyor. Sayılar 15,30,40 şeklinde ilerliyor. 40 sayı üzerinden toplam 6 oyun oynanıyor ve 6 oyunu kazanan bir set almış oluyor. 3 ya da 5 set olan her maçta, rakibinden önce 2 veya 3 sete ulaşan sporcu, karşılaşmayı kazanıyor. 

  • Tenis oyuncuların birinin servis atmasıyla başlıyor. 
  • Topun fileye takılması, saha dışına atılması veya rakibin karşılayamaması sayı anlamına geliyor. 
  • Servis atarken üst üste iki defa hata yapan oyuncu da rakibinin hanesine bir puan yazdırıyor. 
  • Servis sırasında top fileye değdiğinde ve servis alanına düştüğünde, atış tekrarlanıyor. 
  • Bir oyuncu servis attığı sırada rakibi kendi alanında, fileye uzak çizgide bekliyor. 
  • Topu kendi alanında sektiren veya topa raket dışında bir uzvuyla temas eden oyuncu kural ihlali yapmış sayılıyor. 
  • Galibiyet için oyun ve setlerde sayı farkı en az 2 oluyor.
  • İki oyuncu birden 40 sayısına ulaştığında düs ilan ediliyor. Bu durumda, bir oyuncunun üst üste 2 sayı alması kazananı belirliyor. 
  • Düs durumunda alınan ilk sayıyı alırsan avantaj alırsın. Ancak rakibin de bir sayı alırsa avantajı kırmış oluyor. 
  • Oyunu, file yanında yüksek bir sandalyede konumlanan hakem kumanda ediyor. 
  • Bir oyuncu hiç sayı alamadan oyun kaybederse bu oyunlara Love Game adı veriliyor. 
Tenis Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir?
Tenis Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir?

Tenise Kaç Yaşında Başlanır?

Tenis sporuna başlamak için 5-6 yaşları ideal görülüyor. Bu yaşlardan itibaren her çocuk, genç ve yetişkin tenise başlayabiliyor. Profesyonel sporcu olacakların tenise adım atması için 6 ile 10 yaş arası önemli görülüyor. 10 yaşından sonra profesyonelleşme ihtimali oldukça düşüyor. Teniste yaşla beraber profesyonel başarı şansının git gide azaldığının altı çiziliyor. 

Emek isteyen sporlardan biri olan teniste, kondisyon kazanmak, zorlu karşılaşmalardan zaferle ayrılmak, hızlı mücadelelerde boy göstermek zaman istiyor. Elbette, zaman, emek harcayan herkesin profesyonel olması gerekmiyor. Ancak çabayla tenis sporunda ilerlenebiliyor.

Tenise Kaç Yaşında Başlanır?
Tenise Kaç Yaşında Başlanır?

Tenis Hangi Kasları Çalıştırır?

Tenis bir kardiyo çalışması olarak kategorize ediliyor. Bacak, kalça, ön kol, sırt gibi bütün vücut kaslarını aktif bir şekilde çalıştıran tenis, yağ yakmaya yardımcı oluyor. Ancak sadece tenisle yeterli kas gelişimi sağlanması mümkün görülmüyor, antrenmanları başka bir spor veya ağırlık çalışması ile desteklemek öneriliyor. 

Diğer yağ yakıcı egzersizler hakkında blog yazımızdan bilgi alabilirsin. 

Tenis Kıyafetleri Nasıl Olmalıdır?

Tenis kıyafetleri denince birçok kişinin aklına beyaz spor ayakkabı, spor şort veya etek geliyor. Yakalı tişörtler ve spor şapka modelleri de sporculara oyunda eşlik ediyor. Ancak herhangi bir kıyafet ile etkinliği gerçekleştirmek güç, özel ve özenli bir seçim sonucu giysiler belirleniyor. 

  • Tenis kıyafetinin rahat olması gerekiyor. Genellikle hareket özgürlüğü sağlayacak iki parçalı kombinler giyiliyor. 
  • Tenis oynarken nefes alan kumaşları tercih etmelisin.
  • Kadınlar spor sırasında ani ve sert hareketler yapabildikleri için göğüsleri sabit tutan sporcu sütyeni modellerini tercih ediyor. Böylelikle hareketler nedeniyle uzun vadede göğüslerin sarkması engellenirken, sporcunun maç esnasında konsantrasyonun bozulmasının da önüne geçiliyor. 
  • Nem emicilik nedeniyle genellikle pamuklu kıyafetler tercih ediliyor. 
  • Açık havada tenis oynarken UV koruması sunan giysiler giymelisin.
  • Öne arkaya ve yana ardışık hareketler gerektirdiği için sporu yaparken dayanıklı spor çorap modellerini giymelisin.
Tenis Kıyafetleri Nasıl Olmalıdır?
Tenis Kıyafetleri Nasıl Olmalıdır?

Tenis Raketi Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

  • Tenis raketlerinin ağırlığı 240 ile 370 gram arasında değişiyor. Hafif ve ağır klasmanlarında farklı raketler kullanıcılara sunuluyor. Başlangıç düzeyi için hafif raketler öneriliyor. 
  • Ağırlığın raket üzerindeki dağılımı denge olarak isimlendiriliyor. Denge noktası bazen sap bazen baş bölgesinde oluyor. Ağırlığın eşit dağıldığı raketler de bulunuyor. Denge noktası 33 cm olan raketler dengeli, 33’ten daha küçük raketler kafa hafif, 33’ten büyük olanlar ise kafa ağır raketler olarak ayrılıyor. Swing esnasındaki konfora göre raketin dengesinin nasıl olacağına karar verilebiliyor. Bu da deneyim ve denemeler sonucu anlaşılıyor. Hafif kafa raketler kolay kontrol ediliyor ancak güç konusunda yetersizlik hissedilebiliyor, zira bu raketlerin sporcudan daha çok efor beklediği biliniyor. 
  • Yeni başlayanlar, orta dengeli veya kafa hafif, hafif raketler kullanıyor. 
  • 105 inçten büyük kafaya sahip olan raketler büyük kafa raketler, küçükler ise orta veya küçük kafalı raketler olarak sınıflandırılıyor. Büyük raketler yeni başlayanlar için daha avantajlı bulunuyor. 
  • Raketlerin sap kalınlığı grip ölçüsü ile hesaplanıyor. Örneğin kalınlık ölçüleri 1-2-3-4-5 olarak çeşitleniyor. Raketin sapını tutarken avcun ile parmaklarınızın kavuştuğu ölçü senin için ideal görülüyor. 
  • Kodraj sıklığı raketin başındaki telleri ifade ediyor. Mesela 16×18, 16×19 ve 18×20 aralıklı kodrajlar görebilirsin. Tabii ki, yeni başlayanlar 16×18 sıklığı tercih ediyor. 
Tenis Raketi Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Tenis Raketi Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Tenis Oynamanın Faydaları Nelerdir? 

Spor yapmak için neden arayanlar, tenisin faydalarını duyunca ikna oluyor: 

  • Tenis bireysel bir spor olduğu için oyuncuları özgüveni ve sorumluluk alma kabiliyeti hızla yükseliyor. 
  • Tenis yepyeni bir sosyal çevre anlamına geliyor. Ayrıca bu çevrede herkesin eşit olduğunu görebilirsin. Tenise, yıllarca çalışarak uzun süre emek verebilirsin. Bu sayede kuvvetli bağların oluşuyor. Sonuç olarak tenis alanında, sosyalleşme oldukça fazla oluyor. 
  • Tenis, genellikle iş yaşamında başarılı olan insanların aktivitesi… İstikrar gerektirdiği için tenise emek veren kişilerin ilerleyen dönemlerde başarılı iş insanları olabileceği belirtiliyor. Tenis ile elde edilen çevre, kişilerin iş alanında da oldukça işine yarıyor. 
  • Elbette, tenis oyunu problem çözme becerisinin gelişmesine destek veriyor. 
  • Teniz birçok kası çalıştırıyor. Bunun sonucunda, fiziksel ve psikolojik iyi olma haline destek veriyor. 

Daha önce evde kardiyo yapmanın faydalarını anlatmıştık, bir kardiyo egzersizi olan tenis için de tüm faydaların geçerli olduğunu düşünebilirsin.

Sen de tenis oynarken sana eşlik edecek konforlu spor kıyafetleri ve aksesuarlarını Skechers markası güvencesiyle sipariş verebilirsin.  

You May Also Like

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

badminton

Badminton Nedir? Badminton Nasıl Oynanır?

skechers spor ayakkabı

Spora Göre Ayakkabı Çeşitleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir