Aletli Pilates Nasıl Yapılır? Aletli Pilatesin Faydaları Nelerdir?

Aletli Pilates Nasıl Yapılır? Aletli Pilatesin Faydaları Nelerdir?

Ülkemizde reformer pilates adıyla anılan aletli pilates, beden sağlığı için sunduğu faydalarla yoğun talep görüyor. Aletli pilates adından da anlaşılacağı üzere, ekipman kullanılarak yapılan pilates egzersizine deniyor. Ortalama 500 hareketin yapılabildiği aletler, kısa sürede etkili sonuç almaya yardımcı oluyor. Dolayısıyla, hareket çeşitliliği, egzersizin çok daha keyifli olmasına imkan veriyor. Pilates sporunun yaratıcısı olan Joseph Pilates kullanılan ekipmanlara aparat dese de ülkemizde bu araçlar “alet” olarak nitelendiriliyor. 

Aslında aletli pilatesi anlatmadan önce klasik mat pilatese değinmeliyiz. Mat üzerinde yapılan ve ağır hareketlerle sürdürülen klasik pilates egzersizi, aletli pilatesin temelini oluşturuyor. Hatta, aletli pilatese geçmeden kişilerin mat pilates deneyimlemiş olmaları arzu ediliyor. Hem egzersize aşina olmak hem de vücut hamlığını atmak için pilates geçmişi kolaylık oluşturuyor. 

Aletli pilates benzer hareketlerin daha geniş hareket alanında, çok boyutta yapılmasını içeriyor. Aletler yardımıyla yapılan direnç çalışması, bedeni güçlendirirken hareketler sırasında zaman zaman yer çekimine meydan okunuyor. 

Pilates Aletleri Nelerdir?

  • Reformer: En bilinen pilates aleti olan reformer, ülkemizde aletli pilatese adını veriyor. Üzerinde yay ve sürüş sistemi bulunduran reformer aleti, son derece sessiz çalışıyor. Evlerde ve pilates stüdyolarında bulunabilen araç, tüm bedenin çalışabilmesi için yapılacak hareketlerde kullanılıyor. Kayışlar yardımıyla kol ve bacaklar hareketlenirken kısa sürede sıkılaşma sağlanıyor. 
  • Cadillac: Mat yüzeyi ve paslanmaz çelik iskeletiyle en sevilen pilates aletlerinden biri olan Cadillac, sürüş panelleriyle bacakları ve kolları çalıştırırken askılarıyla bedenin yerden yükselmesine imkan tanıyor. Yer çekimine meydan okunan hareketler cadillac ile gerçekleştiriliyor. Özellikle germe egzersizlerinde kullanılan alet, esnemeye yardım ediyor. Ayrıca direnç barları, kas gelişimin yardımcı oluyor. Buna ek olarak cadillac aletli pilates araçlarının en büyüğü olarak kayıtlara geçiyor.
  • Chair: Kuvvet çalışmalarında mobilizasyon için kullanılan chair, hem üst hem de alt vücut kaslarını çalıştırabiliyor. Denge gelişimini sağlayan ürün, dik durma ve oturma bozukluklarını rehabilite etmek için kullanılabiliyor. 
Pilates Aletleri Nelerdir?
Pilates Aletleri Nelerdir?
  • Barrel: Stabilizasyon ve kuvvet çalışmalarında kullanılan barrel, kondisyon ve esneklik için dizayn ediliyor. Yanında merdiven benzeri sıralı demirler, ön kısmındaysa silindirik bir yapı bulunduran alet, bedenin doğru pozisyona kavuşmasına yardımcı oluyor. Özellikle postür çalışmalarında kullanılan barrel, vücudun doğru pozisyonda durması için çalışmalara yön veriyor. 
  • Tower: Özel yay teknolojisiyle sürüşü son derece konforlu ve sessiz olan tower pilates aleti, kollar ve bacaklar içi özel çalışma sistemleri sunuyor. Direnç kademeleri ayarlanabilirken boyun pozisyonunu değiştirmek için de farklı başlık ayarları yapılabiliyor. Dairesel hareketlerde konfor sağlayan araçlar, ayakların kaymasına ve dönmesine de engel oluyor. 

Reformer Pilates Aleti

Yaylı kazıklar, ahşap gövde, farklı düzeylerdeki direnç barları ve ayarlanabilir başlıklarla tamamlanan reformer pilates aleti, emniyet ve tutarlı direnç sağlıyor. Bir yat seti ve kayar taşıyıcı bulunduran alet, itme ve çekme hareketlerinin gerçekleştirilmesini sağlıyor. Yatarak, oturarak veya üzerinde ayakta durarak birçok farklı hareket deneyimlenebiliyor. Reformer pilates özellikle sakatlanma yaşamış kişilerde kas güçlenmesi için tercih ediliyor. Ayarlanabilir direnç barları sayesinde küçük bir direnç eklentisiyle bile kasların güçlenmesi sağlanabiliyor. 

Aletli Pilates Nasıl Yapılır?

Aletli pilates yapmanın en etkili ve güvenli yolu elbette bir hocanın kontrolüyle oluşturulan sınıflara katılmak oluyor. Aletlerin boyutları ve güvenli kullanımı için uzman kontrolünde egzersizi öğrenmek gerekiyor. Mat pilatesinden daha yoğun ve dinamik olan çalışma, mevcut egzersiz rutinine çeşitlilik sağlıyor. 

Aletli pilateste oturarak, ayakta, uzanarak birçok farklı hareket yapılabiliyor. Kayışlar çekilerek ve beden itilerek yapılan egzersizler sırasında kişiler baş aşağı veya yan durabiliyor. Kişinin ihtiyacına göre ayarlanan barlar sayesinde aletlerin direnci belirleniyor ve uzmanın belirlediği program ışığında tek tek hareketler yapılıyor. 

Aletli Pilatesin Faydaları Nelerdir?

  • Aletli pilates ile hem zihinsel hem de fiziksel gelişim elde edebilirsin. Bedeninin yeniden form kazanmasını sağlarken bir yandan da stres atman mümkün. 
  • Vücudunun esnekliğini ve kas gücünü artırabilirsin. Düzenli aletli pilates sayesinde kaslarının geliştiğini hissedebilirsin.
  • Nefes alıp vermeni düzenleyebilirsin. Nefes kondisyonunun adım adım geliştiğini keşfetmen olası.
  • Kalori yakabilir, sıkılaşabilirsin. Kilo vermek için sporu düzenli diyetle desteklemen gerekiyor ancak beslenme konusunda herhangi bir yatırım yapmasan bile sıkılaştığını görebilirsin.
  • Bel ve boyun fıtığı gibi omurga sorunlarının riskini azaltabilirsin. Elbette böyle bir sorunun varsa, bir fizyoterapist desteğiyle egzersize başlamalısın.Eğer doktorun pilates önermiyorsa kesinlikle yapmamalısın. Doktor onayıyla, hafif egzersizler yapmayı deneyebilirsin.
Aletli Pilates Nasıl Yapılır?
Aletli Pilates Nasıl Yapılır?
  • Yanlış duruş kaynaklı eklem ağrılarını hafifletebilirsin. Hareketler sonucu ara ara çeşitli kas ağrıları hissetmen normal ancak uzun vadede eklem ağrılarının hafiflediğini fark edebilirsin.
  • Postür bozukluklarının üstesinden gelebilirsin. Aletli pilates duruş bozukluklarının düzeltilmesi için özellikle tercih ediliyor. Sen de daha dik bir duruş için reformer pilatesi deneyebilirsin.
  • Yorgunluk ve bitkinlik hissinin azaldığını fark edebilir, kendini daha enerjik hissedebilirsin. 
  • Hamilelik döneminde uzman önerisi ve desteğiyle doğumu kolaylaştırmak için tercih edebilirsin.. 
  • Kilo alıp verme veya hamilelik gibi durumlarda ortaya çıkan sarkmayı toparlayabilirsin. Fakat, vücudun toparlanması için uzun süreli egzersiz ve sabır gerektiğini aklında tutmalısın.

Aletli Pilates Yaparken Nasıl Giyinmeliyiz?

Spor sırasında hareket özgürlüğü kazanmak ve egzersizlerden verim almak için doğru kıyafetlerin tercihi büyük önem taşıyor. Aletli pilates yaparken de giysilerine özen göstermeli ve sana konfor sağlayacak kıyafetleri tercih etmelisin. Peki o kıyafetler neler olabilir? 

  • Kadın spor tayt giyerek aletli pilates yapabilirsin. Esnek kumaştan imal edilen, hafif spor taytları, aletli pilates sırasında kullanıcıların kendilerini rahat hissetmesine yardımcı oluyor. Özellikle yüksek belli, nem ve hava transferi sağlayan taytları, aletli pilateste tercih edebilirsin. 
  • Sporcu sütyeni seçerek kombinini tamamlayabilirsin. Kadınlar aletli pilates sırasında daha rahat hareket edebilmek için genellikle sporcu sütyeni veya kolsuz atlet veya vücudu saran formda spor tişört tercih ediyor. 
  • Egzersiz esnasında kadın spor şort ve mini taytlar da giyilebiliyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde, mini şortlarla pilates çok daha rahat yapılıyor. Sıcak havalarda  özgürce hareket sağlayacak şortları da tercih edebilirsin. 
  • Alete daha rahat tutunmanı sağlayacak eldivenler ve kaymayı önleyici çoraplar giyebilirsin. 
Aletli Pilates Yaparken Nasıl Giyinmeliyiz?
Aletli Pilates Yaparken Nasıl Giyinmeliyiz?

Aletli pilates sırasında neler giyilmemeli, bunu bilerek hareket edersen seçimlerini daha olay yapabilirsin: 

  • Egzersiz sırasında yukarı doğru sıvanarak seni rahatsız edebilecek bol kıyafetler giymemelisin. Örneğin paçasında lastik olmayan, bol bir eşofman tercih etmemelisin. Dilersen dar kesimli bir jogger giyebilirsin.
  • Oversize formda, kadın spor tişört giymemelisin. Ancak body formunda, slim kesimli bir üst tercih edebilirsin. 
  • Nemi çekerek ağırlaşan pamuklu kıyafetlerden tercih etmemelisin. Spor için özel tasarlanan, nem transferi sağlayan giysileri rahatlıkla giyebilirsin. 

Aletli pilatesle henüz yeni yeni tanışanlardansan bir pilates stüdyosunu ziyaret ederek detaylı bilgi alabilirsin. Eğer reformer yapmaya karar verirsen aradığın yardımcıların Skechers’ta olduğunu bilmelisin. Skechers giysi, ayakkabı ve aksesuarlarla mat pilates veya aletli pilates yaparken konforu hissedebilirsin. Skechers.com.tr üzerinden hemen alışverişe başlayabilirsin.

You May Also Like

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

badminton

Badminton Nedir? Badminton Nasıl Oynanır?

skechers spor ayakkabı

Spora Göre Ayakkabı Çeşitleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir