Ayak Sağlığı

Ayaklar doğru bakımla, sağlıklı ve rahat hissediyor, özen gerektiren ayak sağlığı için herkesin kişisel bakım rutininin içine özel maddeler eklemesi gerekli görülüyor. Yapılan çalışmalar yetişkinlerin %60’ının ayak problemleri yaşadığını ve özel bakıma ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Gün boyu vücudun yükünü taşıyan, zaman zaman saatlerce spor ayakkabı içinde kalan ayaklar özel bir bakımı hak ediyor. Hayata atılan her adımda sana öz güven kazandıracak ayaklarına biraz özen göstermeye ne dersin? Ayak bakımından masaja, doğru ayakkabı seçimine kadar sen de Skechers’a kulak verebilirsin. 

Ayak Sağlığının Önemi Nedir?

Koşarken, ayakta dururken, yürürken, otururken güç aldığımız, denge unsuru olarak kullandığımız ayaklar, günün her anında aktif olarak yaşamın içinde bizlere yardımcı oluyor. Vücudun ağırlığını yüklenen ayaklarımız sağlıklı olmadığında, hareketler kısıtlanıyor ve yaşam kalitesi olumsuz etkileniyor. Ayakkabı vurması gibi basit bir sorun bile tüm gün hareket edememeye neden olabiliyor. Ayrıca sürekli hareket halinde olunduğu için ayakta açılan yaralar da diğer bölgelere göre daha zor onarılıyor. 

Ayakta yaşanan problemler, kas ve eklem ağrılarına neden oluyor. Hatta ayaklardaki sağlık sorunlarının baş ağrısına bile sebep olabildiği biliniyor. Boyun ve bel fıtığı gibi rahatsızlıkların nedenleri arasında yanlış ayakkabı seçimleri, ani hareketler, duruş bozuklukları ilk sıralarda yer alıyor. Omurga sorunları bulunan kişiler, ayak sağlığı önerilerine dikkat etmediğinde sorunlar çok daha sık tekrar ediyor. Ayrıca ayak tabanı bedendeki birçok sinir ucunun bulunduğu bir nokta olduğu için masaj gibi teknikler, kişilerin rahatlaması, sakinleşmesi için de olumlu etki sunuyor. Bu nedenle ayak sağlığı, bakımı ve ayak masajına vakit ayırmak, özen göstermek yaşam kalitesinin yükselmesine de imkan veriyor.

Ayak Sağlığının Önemi Nedir?

Ayak Sağlığı için Ayak Bakımı Nasıl Olmalıdır?

  • Ayak sağlığının korunması için öncelikle temizlik önlemlerine dikkat etmelisin. Ayaklarını her gün yıkamalı, günde birkaç saat havalandırmalısın. Günlük ayak temizliğinde sabun ve su kullanımı yeterli görülüyor. Ayakların her yerinin, üstünün, altının, parmak aralarının özenle yıkanması, durulanması ve kurutulması bakım için şart görülüyor. 
  • Tırnak bakımını ihmal etmemeli, ayaklarını sık sık ölü deriden arındırarak sertleşmesinin önüne geçmelisin. Vücudun en yoğun kuruluk yaşayan bölgelerinden biri olan topukları sık sık  nemlendirmeyi unutmamalı, ayakları kurulayarak bu şekilde çorap, ayakkabı ve terlik giymeye özen göstermelisin. 
  • Ayak tırnaklarına oje sürüyorsan, ojeleri gün aşırı yenilemeli, mümkünse tırnakları arada ojesiz bırakarak hava almasını sağlamalısın. 
  • Ayakların gün sonunda dinlenebilmesi için akşamları 20 cm kadar yüksekte tutmak öneriliyor. Ayaklarını biraz yüksekte tutarak uzanabilir, sadece bu hareketle bile yorgunluğun üstesinden gelebilirsin. 
  • Uzmanlar, ayak sağlığı için her gün aynı ayakkabının giyilmesini önermiyor. Bahsi geçen en rahat ayakkabı modelleri bile olsa, her gün aynı ayakkabının giyilmesi, yüzeylerde bakteri oluşumuna ve ayakkabıların daha çabuk yıpranmasına, ayaklarda koku ve mantar gibi sorunların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. 
  • Ayak basış problemi varsa ona uygun ayakkabı seçimi büyük önem taşıyor. Basış sorunu olanlar için özel tasarlanan ortopedik ayakkabı modelleri kullanıcılara yardımcı oluyor. 

Refleksoloji nedir? 

Rahatlatıcı masaj uygulaması olan refleksoloji, ayak terapistleri tarafından uygulanıyor. Ayak yüzeyine, bileklere ve bacaklara kadar uzanan masaj, kulak ve ellere de yapılıyor. Vücuttaki ağrı, sızı, rahatsız his, dolaşım sorunları ve romatizma problemleri için tercih edilebiliyor. Esneme hareketleri ve masaj etkinliğinden oluşan seansta, sorunlu bölgeler tespit edilerek uygulama gerçekleştiriliyor. Vücudun farklı bölgelerine sinyal gönderen noktalar üzerinden yalnız ayakların değil, tüm bedenin masajla rahatlaması sağlanıyor. Ortalama yarım saat süren bir masaj seansı sonrasında, kişiler, vücut ağrıları ve yorgunluk gibi sorunların hafiflediğinden bahsedebiliyor. Ayaklarda hızlanan metabolizma ise dolaşım sorunlarına çare oluyor. 

Refleksoloji Masajı Nasıl Uygulanmalıdır?

Refleksoloji uygulayıcıları, ayaklara, ellere ve kulağa masaj yaparak vücudu rahatlatmayı hedefliyor. Bunun için özel refleksoloji haritaları referans alınıyor. Örneğin sol ayak, vücudun solundaki organlar ve kalp için etki oluşturuyor. Sinir sistemindeki rahatsızlıklar, stres, yorgunluk gibi sorunların hafifletilmesi için farklı noktalarda çalışılabiliyor. Kişilerin sorunlarına göre yalnızca kulaklara veya ayaklara masaj yapılarak da seans tamamlanabiliyor. Masaj planlanırken danışanın yaşı, sağlık durumu, şikayetleri, seansın süresi gibi sorular belirleyici oluyor. 

Refleksoloji masajında özellikle ayakların kullanılmasının temel nedeni buradan çok fazla sinir geçmesiyle açıklanıyor. Beyin, akciğer, karaciğer gibi iç organların, iskelet sistemi ve endokrin bezlerinin uyarılması için ayak masajı tercih edilebiliyor. Elbette refleksoloji masajının ayak dolaşımına katkısı da yok sayılmıyor, hızlanan dolaşım sayesinde ayaklarda hissedilir düzeyde rahatlama gerçekleşiyor. Yalnızca profesyoneller tarafından yapılabilen masaj, sıradan masajlardan daha farklı baskıları içeriyor. Uzmanlar, vücut noktalarına bası uygulayarak, farklı el hareketleri ve noktasal çalışmalarla etki oluşturuyor. Isıtma, ovalama, parmak ve ahşap çubuklarla müdahale refleksolojide sık sık görülüyor. Ayak masajına düzenli olarak zaman ayırmak, daha stressiz bir yaşam, bakımlı ayaklar ve sağlıklı bir beden için önem taşıyor. Ayakların tüm vücut için bu kadar önemli olduğunu bilekler, elbette ayakkabı seçimine de ekstra özen gösteriyor. 

Ayak sağlığı için Nasıl Ayakkabılar Tercih Edilmelidir?

Ayak sağlığı için Nasıl Ayakkabılar Tercih Edilmelidir?

Ayak sağlığı için en önemli noktayı, doğru ayakkabı seçimi oluşturuyor. Ayakların rahat edeceği, nefes alacağı, terlemeyeceği, ağırlık hissettirmeyen ayakkabılar, tavsiye ediliyor. Ayakkabı seçerken öncelikle yapacağın aktiviteyi göz önünde bulundurmalısın. Koşu gibi ayakta stres oluşturan bir aktivite gerçekleştireceksen yanlış ayakkabı kullanman, ayaklarda sakatlanmalara bile sebep olabiliyor. Koşarken mutlaka orta tabanda şok emici özellik bulunduran bir kadın veya erkek koşu ayakkabısı giymeli, yürüyüş içinse ön kısmı daha geniş tasarlanan yürüyüş ayakkabılarını tercih etmelisin. Aktivite için özel tasarlanan modeller, egzersiz sırasında ayağın hareketine ve alacağı şekle özel hazırlandığı için sana maksimum konfor ve güvenlik vadedebiliyor. 

Ayakkabı seçerken ayak parmaklarının sayanın ön kısmına değmemesine dikkat etmelisin. Ayakların, ayakkabı tarafından nazikçe sarılması gerekiyor. Modeller, ayağını sıkmamalı. “Nasıl olsa açılır” diyerek dar ayakkabılar giymemeli veya çok beğendiğin için numarasını bulamadığın bol bir ayakkabıyı kendine uydurmaya çalışmamalısın. Ayak numarana, ayağının şekline, yapacağın egzersize ve mevsim şartlarına uygun modellerle en konforlu deneyimi elde edebilirsin. Örneğin, yazın, sıcak günlerde yürüyüş için kullanacağın modelin, nem transferine, hava kanalları bulundurmasına dikkat etmelisin. Günlük kullanım için kadın ayakkabı arıyorsan, modellerin esnek olması seçim kriterin olmalı. Outdoor etkinlikler için olan modellerde ise su geçirmezlik, burkulmaya karşı yüksek yaka gibi özellikleri aramalısın.

Ayak sağlığın için ayakkabıların kaliteli materyallerden yapıldığından, sağlığa zararlı herhangi bir içerik bulundurmadığından, ayağını destekleyen yastıklama sisteminin anatomiye uygun olduğundan emin olmalısın. 

Ayak Sağlığı için Günlük Hayatta Dikkat Edilebilecek Noktalar

Ayak Sağlığı için Günlük Hayatta Dikkat Edilebilecek Noktalar

  • Günlük yaşamda uzun süre oturarak çalışıyorsan, ayak yükseltici kullanarak ayak ve omurga sağlığını koruyabilirsin. 
  • Ayak bileklerini sıkmayacak çoraplar tercih etmeli ve her gün çoraplarını değiştirmelisin. 
  • Ayaklarında şişme, morarma, tırnaklarda lekelenme gibi sorunlar yaşadığında muhakkak bir uzmana danışmalı, zaman kaybetmemelisin. 
  • Ayaklarda pamuklu çoraplar giyerek, terin emilmesine yardımcı olabilirsin.
  • Dolaşım sorunlarını önlemek için her gün düzenli egzersiz yapmalı, spora hayatında yer açmalısın. Elbette doğru kadın veya erkek ayakkabı tercihi burada büyük önem taşıyor. 
  • Halihazırda bel fıtığı sorunun varsa, birkaç cm topuklu, yüksek tabanlı ayakkabılar giymelisin. 
  • Ayaklarını düzenli olarak elle muayene edip, şişlik, sertlik kontrolleri yapmalısın. 
  • Çıplak ayakla gezmemeli, evde sürekli terlik kullanmalısın. 

Ayağının rahat hissetmesine, bakımlı görünmesine ve sağlıklı olmasına senin kadar önem veren biri daha var. Skechers, kaliteli malzemelerden yapılan birbirinden şık ve kullanışlı modelleriyle ayaklarının konforu için çalışıyor. Sen de ayaklarına masaj yaparak özen gösterebilir, hijyen önerilerine kulak vererek sağlığın için bir adım atabilir ve konforlu Skechers ayakkabılarınla kendini daha iyi hissedebilirsin. Hayata öz güvenle adım atmak için Skechers yanında!

You May Also Like

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

yemek sonrası yürüyüş

Yemek Sonrası Neden Yürüyüş Yapılmalıdır?

sirt-agrilarina-iyi-gelen-yoga-hareketleri

Sırt Ağrılarına İyi Gelen Yoga Hareketleri

Koşucu Bacağı (Shin Splint) Sendromu

Koşucu Bacağı (Shin Splint) Sendromu Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir