“Ben Sporcunun Zeki, Çevik ve Ahlaklısını Severim”

Atatürk

Atatürk ve spor denince akla gelen ilk sözlerden biri olan “Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim” bugün hala gençlerimizin pusulası oluyor. Sporcu olmanın yalnızca sportif faaliyetlerde başarı elde etmek olmadığını ifade eden söz, Mustafa Kemal Atatürk’ün sporcularda gördüğü geleceğin ufkunu işaret ediyor. Her sözüyle geleceğin dünyasına ışık tutan Ulu Önder, spora verdiği destekle tanınıyor. Hayatı boyunca spora hep ilgi duyan ve sportif faaliyetlerde bulunmanın yanı sıra sporun önemi konusunda da vizyoner düşünceleriyle tanınan, birçok sportif kurumun kurulmasını sağlayan Mustafa Kemal, sporcuların taşıması gereken nitelikleri belirttiği sözüyle bugün spor dünyasının ihtiyacı olan gençlerin tarifini yapıyor. 

Fair Play ve Ahlak 
Fair Play ve Ahlak

Fair Play ve Ahlak 

Sporla ilgilenenlerin yakından tanıdığı bir kavram olan fair play, aslında tam olarak sportif ahlakı tarif ediyor. Haksız avantajların kabul edilmemesi ve dezavantajlardan yararlanılmaya çalışılmamasına yönelik kullanılan bu sözcük aslında centilmenliğin de karşılığı oluyor. Oyun sırasında tarafların fırsat eşitliğine sahip olması, birbirlerinin haklarına riayet etmeleri, emeklerine saygı göstermeleri ve oyunun kurallarına uymaları adil bir oyunun gereği olarak görülüyor. Ahlaklı sporcuların da bu gerekleri yerine getirmeleri bekleniyor. Dürüstçe mücadele etmeyi ifade eden ilke, tartışmasız olarak literatürde kabul görse de her zaman uygulamada karşılığı bulunamayabiliyor. Oysa, kazanma arzusuna, hırslara rağmen adil davranabilmek, gerçekten ahlaklı sporculara ait bir erdem olarak görülüyor. Atatürk’ün sporcularda bulunmasını arzu ettiği ahlak işte tam bu erdemle tanımlanıyor. Vicdansız ve acımasızca oynanan oyunlardansa, sportmence yarışılması ahlaklı sporcuların rekabetini etik kılıyor. 

Sporda fair play sorumluluğu: 

  • Sporcuların oyun sırasında saygı duyması ve göstermesi gereken kişi ve kurumların başında rakipleri geliyor. Rakipleri düşman gibi görmemek, onlara yenseler de yenilseler de sporculara öğretecek birçok şeyi olan diğer sporcular olarak yaklaşmak gerekiyor. Yarışların arkadaşlık, meslektaşlık çerçevesinde geçmesi de bu saygıyla mümkün oluyor. 
  • Edinilen zaferlerin veya alınan yenilgilerin bir son olmadığının farkındalığının gelişmesi önem taşıyor. Her şeye rağmen oyuna saygı duyulması ve rakibin başarısının takdir edilmesi, gerçek sporcular için en önemli noktalardan birini oluşturuyor. 
  • Elbette oyunda kararlara imza atan hakemlere gösterilen saygı da centilmenliğin bir gereği olarak görülüyor. Hakemlerin tarafsız olduğuna ve adil kararlar verdiğine dair duyulan inançla, alınan her karara saygı duyması sporcudan bekleniyor. 
  • Spora duyulan saygı ise çalışmak, çok çalışmakla gösteriliyor. Sporcunun rakiplerine, hakeme, kendine, takımına duyduğu saygının yanında bir de oyunun kendisine beslediği minnet olması gerekiyor. Ancak bu minnet duygusuyla beraber fair play sorumluluğu tamamlanmış oluyor. 

Sporda Zeka ve Çeviklik 

Her sporcu, kendisinden beklenen zeka ve çevikliğin ne anlama geldiğini deneyimle fark edebiliyor. Sporcunun düzenli antrenman yapması, kondisyonunun güçlülüğü ve oyuna hakimiyeti yani çevikliği ne kadar önemliyse, zekası da oyun sırasında bir o kadar önem kazanıyor. Ani gelişen pozisyonlarda çözüm üretebilmek, karar ve inisiyatif alabilmek, yeri geldiğinde takım arkadaşına topu bırakabilmek veya devam edebilmek, oyuncuların zekasını göz önüne seriyor. Stres ve adrenalin dolu müsabakalarda, sporcuların doğru kararları verebilmesi, yerinde riskleri alıp, yeri geldiğinde durabilmesi onların zeki olduklarının işareti sayılıyor. İşte bu nedenle Mustafa Kemal Atatürk, sporcularda bulunması gereken özellikleri sayarken çevikliğin yanına zeka ve ahlakı da ekleme gereği duyuyor. 

Sporda Zeka ve Çeviklik 
Sporda Zeka ve Çeviklik

İyi Bir Sporcu Kimdir? 

Tüm bu bilgiler ışığında, sporcuların yalnızca sportif performansta iyi olmaları iyi birer sporcu oldukları anlamına gelmiyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün tarifine göre, iyi sporcunun zekasını kullanabilen, çalışkan, kondisyon sahibi ve en önemlisi ahlaklı biri olması gerekiyor. Bu niteliklerden herhangi birinin eksikliği sporcunun başarısını gölgelemeye yetiyor. Centilmenlik dışı davranışların, hile veya etik dışı kazançlarla edinilen zaferlerin, yalnızca hırsla atılan adımların, düşünmeden gerçekleştirilen hareketlerin, tembellik ve ihmalkarlığın başarıya gölge düşüreceğini “ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklı olanını severim” cümlesinden anlayabiliriz. Bu bağlamda iyi bir sporcunun, her zaman başaran değil, zeki, çevik, ahlaklı olan ve başarısızlıklarına da başarıları kadar değer veren biri olduğunu söyleyebiliriz. 

Genç Sporcular Yetiştirirken Nelere Dikkat Etmeliyiz? 

  • Genç sporcular yetiştirirken onlara mühim olanın kazanmak değil, adil bir yarış ile kazanmak olduğunu öğretmeliyiz. 
  • Sportif ahlakın yalnızca geleneksel bir ezber değil, erdemli davranışın karşılığı olduğunu fark ettirmeliyiz. 
  • Sportif yaşamda başarılı olan isimlerin bilinen hikayelerini onlarda paylaşmalı ve ünlü sporcu yaşamlarını onlara örnek göstermeliyiz. 
  • Sporda her başarının seni bir adım ileri taşıyacağını, alınan yenilgilerden edinilen derslerin ise yürünen yolun önündeki engelleri kaldıracağını öğretmeliyiz. Spor yaşamında başarılara kadar başarısızlıklara da kıymet vermenin değerini genç sporculara anlatmalıyız. 
  • Spora, rakibe, hakeme, takıma, kendine saygı duymayı bir öğretiden daha fazlası haline getirmeli, onlara perspektif kazandırmalıyız. 
  • Sporculara spor için gerekli imkanları sağlamalı, onlara mümkün olduğunca konforlu bir sportif yaşam hazırladıktan sonra girdikleri her mücadelenin, alınan her sonucun, elinden geleni yaptıklarında, onlar için mutluluk verici olması gerektiğini öğretmeliyiz. 

Atatürk’ün Sporculara İlham Veren Sözleri 

Atatürk’ün spora verdiği önemi ifade eden en önemli sözlerden biri, “Açık ve kat` i söyleyeyim ki” diye başlıyor. Atatürk sözlerine, “sporda muvaffak olmak için her türlü muavenetten ziyade, bütün milletçe sporun mahiyeti ve kıymeti anlaşılmış olmak ve ona kalpten muhabbet ve onu vatani vazife telâkki eylemek lâzımdır.” şeklinde devam ediyor. 

O’nun spor ile ilgili bir diğer sözü ise dünyada elde edilen sportif başarıları vurguluyor: “Dünyada spor hayatı, spor alemi çok önemlidir. Bu kadar önemli olan spor hayatı bizim için daha önemlidir.” 

Bunun yanında Mustafa Kemal’in spora gerekli yatırımın yapılması konusunda bizlere verdiği ödevi şu satırlar hatırlatıyor: “Her çeşit spor faaliyetini Türk gençliğinin milli terbiyesinin ana unsurlarından saymak lâzımdır. Bu işte hükümetin şimdiye kadar olduğundan daha çok ciddi ve dikkatli davranması , Türk gençliğinin spor bakımından da milli heyecan içinde , itina ile yetiştirilmesi önemli tutulmalıdır.” 

Ezbere bilinen “Sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim” sözünün ancak bu beklentilere uygun nesiller yetiştirildiğinde anlamı olduğu biliniyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün beklediği niteliklerin birçoğu başarılı sporcularımızda bulunuyor. 2021 yılında Tokyo Olimpiyatları’nda kazanılan madalyalar, verilen demeçler, başarı hikayeleri de bu sporcuların varlığının kanıtı oluyor. Sportif ahlak ile edinilen zaferler, geleceğin sporcuları için de yol haritası çıkartıyor. 

10 Kasım’da, Atatürk’ü ebediyete uğurladığımız günün yıl dönümünde, sportif başarılarla taçlanan hikayemizden aldığımız güçle, Mustafa Kemal Atatürk’ü minnetle anıyoruz. “Cumhuriyet fikren, ilmen ve bedenen kuvvetli ve yüksek seviyeli muhafızlar ister.” sözü aracılığıyla bizlere sporun toplum için ne denli önemli olduğunu anımsatan Ulu Önder’in sözleriyle, geleceğin sporcularının da bugünkü başarılı isimlerimiz gibi bu niteliklere sahip olmasını umut ediyoruz. 

Skechers Türkiye olarak, amatör ve profesyonel spora verdiğimiz destekle geleceğin sporcularının yanındayız. Spor kıyafet ve ayakkabı modellerimiz aracılığıyla hem günlük yaşamda hem de performans gereken egzersizlerde kullanıcılara konfor vadediyoruz. Sen de Skechers rahatlığını kolej ayakkabıları ile okulda, koşu ayakkabıları ile sporda, lifestyle modellerle gezide, alışverişte deneyimleyebilirsin. Skechers ile ayrıcalıklı konforun keyfini sürmek için yeni sezon koleksiyonunu hemen inceleyebilir, birbirinden şık modellerden dilediğini hemen sipariş verebilirsin. 

You May Also Like

skechers hangi ülkenin

Skechers Hangi Ülkenin Markası Ve Nerede Üretiliyor?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

Sütyen Bedenleri Nasıldır?

Rahat Egzersiz Yapmanızı Sağlayacak Kıyafetler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir