Bisiklet Sürmek Hangi Kasları Çalıştırır?

Bisiklet Sürmenin Faydaları Nelerdir?

Faydalı olduğu kadar keyifli bir aktivite olan bisiklet sürmek, hem egzersiz hem de eğlence için tercih edilebiliyor. Hem bireysel hem de topluca yapılabilen bir aktivite olan bisiklet sürüşü, insanın fiziksel ve ruhsal sağlığı için en yararlı hobilerin başında geliyor. Alt ve üst bedeni aynı anda çalıştıran, vücudu şekle sokarken metabolizmayı hızlandıran etkinlik, enerjik hissetmenin ve stres atmanın da yolunu gösteriyor. Peki bisiklet sürmek nasıl faydalar sağlar biliyor musun? Bisiklet sporu hakkında her şeyi yazımızda bulabilir, detaylı bilgi edinebilirsin. 

Bisiklet Sürmenin Faydaları Nelerdir?

  • Etkinlik sırasında kaslarını ve eklemlerini aktif olarak çalıştırabilirsin.
  • Aktivite ile atılan ter, sarf edilen efor ile stres hissini hafifletebilirsin.
  • Vücudunu sıkılaştırabilirsin. Fit kalmak istiyorsan bisiklet sporunu tercih edebilirsin.
  • Açık havada yapılabilen etkinlik, spor salonunda ise spinning gibi formatlarda uygulanabiliyor. Dileyenler klasik bisikletlerde, isteyenler ise kondisyon bisikletlerinde form tutmak için antrenman yapabiliyor. 
  • Dışarıda yapılan bisiklet egzersizi, sporculara yeni yerler tanıma, gezme ve doğayı keşfetme imkanı tanıyor. 
  • Tempolu ve düzenli yapılan aktivite sayesinde metabolizma hızlanıyor ve bağışıklık sistemi kuvvetleniyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolu hareketten geçiyor. 
  • Uykusuzluk sorunlarıyla baş edemeyenler, bisiklet sürerek sorunlarının hafiflemesine yardım edebiliyor. Gün içinde bisiklet sürerek harcanan fazla enerji rahat uyumayı destekliyor. 
  • Dinamik ve enerjik hissetmek için bisiklet antrenmanlarının düzenli yapılması öneriliyor. Düzenli spor, gün boyu zinde olmanın sırrını veriyor. 

Bisiklet Sürmek için 5 Güzel Neden

Alışkanlık kazanmak istiyor ancak seni ikna edecek sebepler bulamıyorsan senin için hazırladığımız beş nedeni gözden geçirebilirsin. 

  • Kilo vermek isteyenler ve özellikle bölgesel kilolar nedeniyle sorun yaşayanlar, yağ yakmanın ne kadar zor olduğunu biliyor. Bisiklet sporu, bölgesel kilo vermede etkin yol oynuyor. Özellikle inatçı ve yerleşmiş yağların yakımında hızla erime etkisi vadediyor. 
  • Günümüzde milyonlarca insan kalp hastalıklarıyla baş etmeye çalışıyor. Uzmanlar, kalp sağlığını destekleyen en önemli sporların başında bisikletin geldiğinin altını çiziyor. Düzenli egzersizin kalp yetmezliği gibi önemli rahatsızlıkların önlenmesinde etkili olduğu ifade ediliyor. 
Bisiklet Sürmek Hangi Kasları Çalıştırır?
Bisiklet Sürmek Hangi Kasları Çalıştırır?
  • Kaos içinde geçen şehir yaşamında rahat bir nefes almanın yolu düzenli egzersizden geçiyor. Ruh sağlığının iyileşmesi, stres etkilerinin hafiflemesi, kişinin iyi hissetme durumunun devamlılığının sağlanması için açık havada yapılan egzersizler öneriliyor. Bisiklet de bu çalışmaların en etkili olanlarından biri olarak görülüyor. 
  • Uzun süre hareketsiz kalan kişiler, kendilerini sürekli yorgun hissettiklerinden dert yanabiliyor. Oysa düzenli bisiklet sürmeyle beraber salgılanan adrenalin, kişilerin kendilerini gün boyunca enerjik hissetmesine imkan veriyor. Bunun sonucunda kronik yorgunluk şikayetlerinin büyük çoğunluğu geride kalıyor. 
  • Sporun kişisel faydalarının yanında toplumsal yararları da bulunuyor. Bisiklet sürerek çevreye katkıda bulunabilir, ulaşım masraflarını azaltabilir, toplu taşımada karşılaşabileceğin kalabalıktan sıyrılabilirsin. 

Bisiklet Sürmek Hangi Kasları Çalıştırır?

Bacak, kalça ve karın bölgesinde kaslarını çalıştırabilirsin. Bu kısımlardaki kas yoğunluğunu artırmak için sürüş egzersizlerini kullanabilirsin. Bisiklet yalnızca alt vücut için değil, üst beden için de iyi bir çalışma fırsatı sunuyor. Egzersizlerini düz yol, yokuş veya eğimli araziler üzerinde çeşitlendirerek antrenmanın kas oluşumu üzerindeki etkisini artırabilirsin. Sürerken kullanacağın kasların tam listesini merak ediyorsan, sürüş sırasında uyluk çevresinde yer alan ön ve arka kasların, baldır kaslarının, kalça fleksörlerinin, kalça kaslarının , ayak düzlemleri ve ayak bükülmesini sağlayan adelelerin çalıştığını aklında tutabilirsin. Aynı esnada çalışan üst beden kasları arasında ise iç ve dış karın kasları, kol kasları, omuz ve göğüs kasları, boyun kasları ve sırt kasları bulunuyor. 

Bisiklet Sürerken Bacak Kasları Nasıl Gelişir?

Sürüş antrenmanları, saat yönünde pedal çevirmeye dayanıyor. Bu esnada bacak kaslarında aktivite başlıyor. Baldırda gerilme, tendonların ve kasların çalışması sırasında kalça kasları ise bacağın pedalı iterken yönlendirilmesinden sorumlu oluyor. Üst gövdede denge ve kontrol sonucu kas gelişimi desteklenirken, alt gövdede pedal çevirme hareketi vasıtasıyla kas yoğunluğu artırılıyor. 

Kas yoğunluğunu sağlıklı bir şekilde artırmak için muhakkak ısınma hareketleri ile çalışmaya başlamalısın. Böylelikle kaslarının  hareketini kolaylaştırabilirsin.  Bisiklet sürmenin denge, ardışık hareket gibi birçok farklı aksiyondan oluştuğunu bilmelisin. Sürüş sırasında yapılan her hamle kasların kuvvetlenmesini ve gelişmesini sağlarken farklı kas gruplarının çalışmasına da destek veriyor. Örneğin gidon kontrolü sırasında göğüs kaslarının, omuz, kol ve sırt bölümünün çalıştığını hissedebilirsin. Buna benzer bir şekilde, öne eğilerek sürüş yaptığında omuz, sırt ve bel kaslarının da sürüşe eklendiğini fark edebilirsin. Denge sağlama, hareket devamlılığı gibi durumlar, kas yoğunluğunun artması için gerekli olan aktivasyonu sağlıyor. Hareketlerin değişkenliği, tempo ve ardışıklık zaten kasları oluşma ve gelişme için teşvik ediyor.

Bisiklet Sürerken Bacak Kasları Nasıl Gelişir?
Bisiklet Sürerken Bacak Kasları Nasıl Gelişir?

Tüm bu bilgilere ek olarak, kondisyon durumunun arazi zorluk derecesinin, eğim oranının kas gelişimi üzerinde etken olduğunu bilmelisin. Bisiklet sürme sırasında harcadığın eforun pedal sertliğine, sürüş tarzına hatta hava şartlarına göre değiştiğini aklında tutabilirsin. 

Kas geliştirmek için şu noktalara dikkat etmelisin: 

  • Aksatmadan, düzenli sürüş çalışması yapmayı ihmal etmemelisin. 
  • Sele yüksekliği ve açısını sürüş için ideal konuma getirmelisin. Özellikle tam doğru pozisyonla harekete başlamalısın. 
  • Kilitli pedallar ve rijit gövdeli bisiklet ayakkabıları tercih edebilirsin. 
  • Arazi zorluk derecesini, eğim düzeyini git gide artırarak kaslarının yavaş yavaş zorlanmasını sağlayabilirsin. 
  • Dik tepelerden inerek veya yokuş çıkarak vücudunun düz arazide çalışmamış kaslarını çalıştırabilirsin. 
  • Sürüşün yanında diğer egzersizlere ve doğru bir beslenme programına yer vermelisin. Böylece yağ yakımı ve kas oluşumu konusunda vücudunu destekleyebilirsin. Ancak bütüncül bir yaklaşımla bedeninin çok daha hızlı bir şekilde kas oluşturduğunu gözlemlemen mümkün. Örneğin, protein içeren besinler tüketerek kaslarının güçlenmesine yardım edebilirsin. 

Bisiklet Sürerken Nasıl Spor Kıyafeti Seçilmelidir?

Sürüş sırasında sürüş konforu kadar güvenlik de önemli. Bu nedenle öncelikle, dizlik, kask, dirseklik, eldiven gibi aksesuarlara sahip olmalısın. Ayrıca bisiklette spor için özel tasarlanan bisikletçi taytı modellerini tercih edebilirsin. Eğer kış aylarında spor yapacaksan outdoor giyim ürünlerine yönelebilirsin. Ek olarak, seni yeterince sıcak tutacak seçenekleri değerlendirebilirsin. Mesela, üşümemek adına termal içlik giyebilir, kendini soğuktan korumak için özel üretilen tasarımlardan edinebilirsin. Özellikle giyeceğin kıyafetleri nefes alan özellikte, nem transferi sağlayan, gövdeni soğuktan koruyan nitelikte seçebilirsin. Öyle ki, zorlu hava şartları için yağmurluk almayı, boyunluk bulundurmayı ve yeterince sıcak hissetmek için pamuklu spor çorap modellerini edinmeyi unutmamalısın. 

Skechers bisiklet sporuyla ilgilenenler için sunduğu çeşit çeşit sportif giyim ürünü ve ayakkabısıyla seninle. Sen de spor yaparken kullanabileceğin, kadın ve erkekler için özel giyim koleksiyonlarını Skechers’ta bulabilirsin. Gün boyu konforlu hissetmeni sağlarken bisiklet sürerken de sana rahat hissettirecek ayakkabılara, koleksiyon aracılığıyla ulaşabilirsin.Skechers modellerini sipariş vermek için hemen Skechers.com.tr’ye göz atabilir, en kaliteli tasarımları uygun fiyatlarla alabilirsin. 

 

You May Also Like

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

badminton

Badminton Nedir? Badminton Nasıl Oynanır?

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir