Çocuk Sporları Nelerdir?

Çocuk Sporları Nelerdir?

Şehir yaşamında büyüyen çocuklar için enerji atmanın yolu, programlı sportif faaliyetler. Ayrıca, disiplin kazanmaya, sorumluluk almaya ve sosyal çevre edinmeye yardımcı olan çocuk sporları, bugün hemen her çocuğun hayatının parçası. Tanımlamak gerekirse, çocuklar için uygun olan, gelişimlerini destekleyen ve uzman hocalar tarafından kontrollü olarak öğretilen sporlara çocuk sporları denir. Çocuklar sporla, hem fiziksel hem de psikolojik gelişimlerini destekliyor. 

Çocuk sporlarının faydaları: 

  • Çocuklar küçük yaştan itibaren farklı sporlar yaparak bedenlerinin sınırlarını keşfediyor. Hem beden farkındalığı artıyor hem de vücutları farklı sporlar için küçük yaştan itibaren eğitiliyor. 
  • Hobileri aracılığıyla sosyal çevre edinen çocuklar, çocuk sporları sayesinde yaşıtlarıyla hobilerini paylaşıyor. 
  • Boş vakitler, kaliteli zaman olarak değerlendiriliyor. 
  • Çocuk sporları sayesinde, çocuklar adım adım gelişiyor. Esneklik kabiliyeti artıyor, kilo kontrolü sağlanırken kemik ve kas gelişimi destekleniyor. 
  • Hareket eden çocuklar stres atıyor. Enerjilerini harcayarak kendilerini daha zinde ve iyi hissediyor. 
  • Çocuklar; yapılandırılmış, belli kuralları olan ve eğitmen vasıtasıyla koordine edilen sporlar sayesinde uyum ve disiplin yetilerini artırıyor. 

Çocuklar için spora başlama yaşı hakkında bilgi almak için gelişim süreçlerini gözden geçirmeliyiz. 0-1 yaş arası, çocuklarda refleksif hareketleri işaret ediyor. 1-2 yaşlar ilkel hareket ile sınırlanırken, 2-6 yaş arası temel hareket dönemi oluyor. Ardından gelen 7-12 yaş ise spora elverişli zaman anlamına geliyor. Ancak bu dönem öncesinde de küçük çalışmalarla, oyunla karışık çocuk sporları organize ediliyor. 7-12 yaşla beraber çocuklarda temel beceriler hız kazandığı, akıcılık geldiği, tipik geçiş hareketleri kolaylaştığı için daha sistemli ve karmaşık sporları bile yapmak mümkün oluyor. Bu nedenle, karmaşık sporlara başlamak için 7 yaş sonrasının uygun olduğunu söylemek uygun. 

En İyi Çocuk Sporları Hangileridir?

Her yaşın gereksinimi ve çocukların olgunluğu değiştiği için farklı yaşlar için farklı spor önerilerinde bulunabiliriz. Çocukların fizyolojik gelişimleri göz önüne alındığında, olgunluklarına en uygun çocuk sporları şöyle sıralanıyor: 

  • Jimnastik: 4-6 yaş çocukları jimnastik ile denge ve koordinasyon kazanıyor. Esneklik de beraberinde geliyor. İlk başlanabilecek çocuk sporlarından biri olan jimnastik, sonraki yaşlarda yapılacak sporlar için çocuklara temel hareket formlarını yapılandırıyor ve teknik becerileri artırıyor. 
  • Tenis: Çocuklar 7-8 yaşlarına geldiğinde tenis ile tanışabiliyor. Hem enerji atmaya yardımcı olan hem de kuvvet kazandıran çocuk sporu, koordinasyon ve kondisyon açısından avantaj sağlıyor. 
  • Basketbol: 9-10 yaşlarında başlanabilecek en iyi çocuk sporu olan basketbol, takım sporu olduğu için çocuklardaki işbirliği ve takım çalışması öğrenimini destekliyor. Eğlenceli ve boy uzaması için faydalı olan basketbol sayesinde, çocukların vizyon kazandığını da söyleyebiliriz. 
  • Voleybol: 10-12 yaşlarda başlanan çocuk sporu, hem esneklik hem de fiziksel gelişim için faydalı. Ayrıca, denge ve koordinasyon için yardımcı oluyor. Hem takım sporu olması hem de faydalarıyla dikkat çeken voleybol, birçok ebeveyn tarafından tercih ediliyor. 
  • Okçuluk: 12-14 yaşlarında başlanabilen çocuk sporu, kas gücü kazanımı vadediyor. Vücut hakimiyetini artıran okçuluk, hem ince hem de kaba motor becerileri için yararlı. 

Çocuk Spor Giyimi Nasıl Olmalıdır?

Spor yapan çocukların hem etkinlikten en iyi verimi alabilmesi hem de konforlu hissedebilmesi için doğru giysiler ve çocuk ayakkabı çeşitleri tercih etmesi oldukça önemli. Çocuk spor giyim nasıl olmalı merak ediyorsan, önerilerimize kulak verebilirsin. Öncelikle, spor için seçilen kıyafetlerin nefes alması ve hava transferi sağlaması gerekiyor. İç giyimde pamuklu kumaşları, diğer giyim ürünlerinde ise sentetik karışımlı kumaşları giymek önemli. Böylelikle, terle beraber ağırlaşmayan kumaşlar, gün boyu ferah hissettiriyor. 

En İyi Çocuk Sporları Hangileridir?
En İyi Çocuk Sporları Hangileridir?

Çocuk spor giyim için kıyafet kesimlerinin uygun olması da mühim. Spor sırasında çocukların konforlu hissetmesini sağlayacak kadar esnek kumaşları tercih etmek gerekiyor. Ayrıca kesimlerin hareketleri kısıtlamayacak özellikte olmasına dikkat etmelisin. Elbette, kumaş içeriğinin sağlık için zararlı herhangi bir madde içermemesine özen göstermelisin. Boyadan ipliğe dek kumaşın sağlığa uygun, kaliteli malzemeden üretilmiş olmasını tercih etmelisin. 

Çocuk spor sırasında ardışık hareketlerde bulunduğu için kıyafetlerin üzerinde takılmaya neden olacak eklentiler bulunmaması gerekli. Hareketi engelleyecek kadar bol giyinmek veya püskül, fermuar gibi eklentiler taşımak doğru değil. Çocukların rahatça oturup kalkmasını, her hareketi kolaylıkla yapmasını sağlayacak spor giysileri tercih etmelisin. 

Çocukların Favorisi Işıklı Ayakkabılar

Çocuk spor sırasında keyif almalı, eğlenmeli… Elbette kondisyon sağlayana kadar sporun keyifli yönlerini keşfetmek çocuklar için biraz zor olabiliyor. Bunun için birçok ebeveyn, ışıklı ayakkabı modelleri ile spora başlamayı tercih ediyor. Çocuklar her adımlarına eşlik eden rengarenk ışıklar ile hareket etmekten daha çok keyif oluyor. 

Çocuk Spor Giyimi Nasıl Olmalıdır?
Çocuk Spor Giyimi Nasıl Olmalıdır?

Yapılan sporun ihtiyaçlarına uygun özellikler taşıyan erkek ve kız çocuk ışıklı spor ayakkabı modelleri, teknik yeterlilikleri ve estetik özellikleriyle çocukların sporu sevmesine yardımcı oluyor. Çocukların favorisi olan modeller arasından seçim yaparken, ayakkabıların taban ve saya özelliklerine dikkat etmelisin. İç tabanda yeterli yastıklama var mı, orta taban şok emicilik özelliğine sahip mi, alt tabanın yer tutuşu nasıl sorularının yanıtlarına göre seçim yapabilirsin. 

Ayrıca, ayakkabı seçimi sırasında çocukların tercih ettiği sportif faaliyet de mühim. Basketbol gibi sert adımlar gerektiren sporlar için özellikle yüksek şok emicilik vadeden erkek çocuk ışıklı ayakkabı çeşitleri tercih etmelisin. Çocukların ayak gelişimlerine uygun, yeterli desteği vadeden, onların zevklerine uygun ve ferah hissettiren modellerle sportif etkinliklerin daha  verimli geçmesini sağlayabilirsin. 

Çocuk Plaj Sporları

Çocuklar, su sporları ile yaz aylarında hem eğleniyor hem de kondisyon artırıyor. Farklı su sporu branşlarıyla tanışan çocuklar, plajda sadece  mayo ve kız – erkek çocuk terlik ile koşmaktan, oyun oynamaktan fazlasını gerçekleştiriyor. 

Çocuk su sporları için ilk tercih kuşkusuz yelken oluyor. Çocukların 13-14 yaşında başladığı yelken sporu, çocuk plaj sporlarının başında yer alıyor. Denge ve koordinasyon kazanmaya destek veren yelken, pratik düşünmeyi de öğretiyor. Uzman eğitmenler yardımıyla çocukların öğrenebileceği spor, minimum riskle maksimum fayda getiriyor. 

Bir diğer çocuk plaj sporu ise yüzme. 5-6 yaş itibarıyla sportif bir faaliyet olarak yüzmeye başlamak mümkün. Çocuklar yüzerek hem kas ve kemik gelişimlerini destekliyor hem de birçok su sporu için önemli bir temel atıyor. Yalnızca fiziksel kazanım açısından değil, disiplin ve adanmışlık gerektirdiği için de yüzme önde gelen çocuk sporları arasında yer alıyor. 

Kürek sporu da 13-14 yaşlarındaki çocuklar için uygun su sporları arasında. Kol ve omuz kaslarının gelişimine yardımcı olan spor, yönetme ve ekip motivasyonu sağlama becerilerinde etkin rol oynuyor. Profesyonel bir ekiple öğrenilen ve oldukça fazla çaba gerektiren deniz küreği, günümüzde birçok çocuğun hobileri arasında. 

Sen de çocuk sporları neler, hangileri hangi yaş için uygun merak ediyorsan yazımızdan faydalanabilirsin. Çocuğunun kişisel fiziksel özelliklerine, desteklenmesi gereken yönlerine en uygun etkinliği doktoruna ve psikolojik danışmanına danışarak da bulabilirsin. Çocuk sporları için ihtiyaç duyduğun giysi, ayakkabı, erkek ve kız çocuk terlik modelleri ise Skechers’ta. Kaliteli malzemelerden imal edilen, konforlu ve şık çocuk spor malzemelerini Skechers web sitesinden ve mobil aplikasyonundan hemen sipariş verebilirsin.

You May Also Like

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

badminton

Badminton Nedir? Badminton Nasıl Oynanır?

skechers spor ayakkabı

Spora Göre Ayakkabı Çeşitleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir