Doğa Yürüyüşü Nedir, Doğa Yürüyüş Ayakkabısı Nasıl Olmalıdır?

Doğa Yürüyüşü Nedir, Doğa Yürüyüş Ayakkabısı Nasıl Olmalıdır?

Şehirde hapsolan, kaosun içindeki yaşamdan biraz olsun uzaklaşmak isteyen insanlar, doğa yürüyüşü ile soluklanıyor. Doğanın kucağında vakit geçirmek isteyenlerin tercihi olan doğa yürüyüşü, bir isimle daha anılıyor, bu etkinliklere trekking de diyebilirsin. Doğa sporları arasında herkesin yapabileceği, en hafif seçeneklerden biri olan yürüyüşler, belli bir rotayı takip ederek gerçekleştiriliyor. Belli bir zaman diliminde yapılan bu keyifli  aktivitelerin zorluk düzeyleri, parkura göre değişiyor. Katılımcılar, profesyonellik düzeylerine göre, kondisyonlarına uygun parkurlar seçerek ilgili aktiviteye katılıyor. 

Doğa yürüyüşü ayakkabıları, faaliyete uygun teknik özellikler, donanım ve tarz ile üretiliyor. Parkurun uzun veya kısa olması, engebe düzeyi, zorluk derecesi, hangi mevsimde yapılacağı, hava şartları gibi bilgiler, doğada kullanılabilen kadın veya erkek yürüyüş ayakkabısı özelliklerinde belirleyici oluyor. Güncel teknolojilerin kullanımı, dayanıklı ve kaliteli materyal seçimi, özenli işçilik gibi nitelikler, Skechers ayakkabıları, doğa yürüyüşü için ilk seçenek haline getiriyor. Uzun ömürlü, konforlu, şık ve kullanışlı ayakkabı seçenekleri, doğanın zorlu şartlarında dahi kendini iyi hissetmen için sana aradığın desteği gösteriyor. Sen de doğa yürüyüşü hakkında tüm detayları Skechers Blog’tan öğrenebilir, alışverişini Skechers.com.tr üzerinden tamamlayarak açık hava aktivitelerinin keyfini çıkarabilirsin. 

Doğa Yürüyüşü Nedir?

Doğanın eşsiz manzaraları ve doğal koşulları eşliğinde yapılan, belirli bir parkur içinde gerçekleşen ve bir zaman diliminde tamamlanan yürüyüşler doğa yürüyüşü adını alıyor. Şehirden uzakta veya şehir temasından bir hayli soyutlanmış alanlarda yapılan aktiviteler, dört mevsim gerçekleştiriliyor. Ancak coğrafi koşullara, bölge şartlarına bağlı olarak uygun sezonun seçimi, güvenlik ve konfor açısından büyük önem taşıyor. 

Doğa Yürüyüşü Nedir?
Doğa Yürüyüşü Nedir?

Doğa yürüyüşü için doğru zamanlar, havanın serin ve kuru olduğu dönemleri işaret ediyor. Çok sıcak veya çok soğuk havalar, yağışlı, karlı veya nemli günler, doğa yürüyüşçülerine zor anlar yaşatabiliyor. Ancak bu alanda profesyonelleşen sporcular, özellikle zorlu havaları ve parkurları seçerek doğa yürüyüşüne adrenalin katabiliyor. Bu nedenle yürüyüş için rota belirlenirken zorluk düzeyine, tecrübe gereksinimine muhakkak dikkat etmelisin. 

Doğayı keşfetmek için yağacağın yürüyüşlerde sahip olman gereken aksesuar ve ekipmanlar şöyle sıralanıyor: 

  • Doğa yürüyüşü için kıyafetler: Doğa yürüyüşleri için özel üretilen pantolonları, üstleri, montları tercih etmelisin. Bu tasarımlar, parkurun olası hava koşullarına uygun olarak tasarlanıyor. Su geçirmezlik, ısı yalıtımı, hafiflik ve dayanıklılık gibi özelliklere sahip olmaları gerekiyor. Diğer egzersizler için tasarlanan modelleri kullanmamalısın. Örneğin yoga kıyafetleri nasıl olmalıdır bilmeli, doğa yürüyüşü için gereksinimlere hakim olmalı ve yoga kıyafetleri ile doğa yürüyüşü yapmamalısın.
  • Aksesuarlar: Doğa yürüyüşü sırasında güneşten, soğuktan ve yağıştan korunmak için şapkalar, gözlükler, bandana ve boyunluklar kullanabilirsin. 
  • Elektronik ekipmanlar: Giyilebilir teknoloji ürünlerinden destek alabilirsin. Akıllı saat, pusula, takip cihazı ve haritalar doğa yürüyüşü ihtiyaçları arasında yer alıyor. 
  • Güvenlik gereçleri: Ayrıca güvenlik için fener, düdük, yürüyüş batonu,  basılı haritalar kullanılıyor. 

Doğa için Yürüyüş Ayakkabısı Nasıl Olmalıdır?

Doğru doğa yürüyüşü ayakkabısının doğadaki şartlara yanıt verecek donanımda, kullanıcının stiline uygun, konforlu olması gerekiyor. Bu koşulları sağlayacak ayakkabılarda, olması gereken özellikler tek tek şöyle sıralanıyor: 

  • Doğa yürüyüşü ayakkabısının ayağı ve bileği uygun düzeyde desteklemesi gerekiyor. 
  • Engebeli arazilerde, bozuk yüzeylerde, kaygan zeminde, yer tutuşun yüksekliği önem arz ediyor. 
  • Ayağın sert hareketlerle meydana gelen şok etkisinden korunması önemli. 
  • Erkek kullanıcılar için olan modellerin de kadın yürüyüş ayakkabısı gibi saya ve tabanının hareketlere eşlik edecek ve doğa yürüyüşünde konfor sağlayacak kadar esnek olması şart koşuluyor. 
  • Hafiflik, doğa yürüyüşü ayakkabılarının en önemli özelliklerinden biri. Ağır ayakkabılar bir yandan hareketi zorlaştırıyor, diğer yandan yorgunluk hissinin daha fazla hissedilmesine zemin hazırlıyor. 
  • Yağışlı havalarda yürüyüş yapılacaksa, su geçirmez modellerin, erkek ve kadın outdoor ayakkabı çeşitlerinin tercihi önem kazanıyor. 
Doğa için Yürüyüş Ayakkabısı Nasıl Olmalıdır?
Doğa için Yürüyüş Ayakkabısı Nasıl Olmalıdır?
  • Özellikle uzun parkurlarda veya ayakkabıyla uzun süre ayakta kalacağın durumlarda, nem ve hava transferi sağlayan sayaların varlığı, doğa yürüyüşü ayakkabıları için vazgeçilmez oluyor. 
  • Buna ek olarak, uzun saatler boyu ayakta kalacaksan, vücudun yükünün tüm ayak tabanına eşit olarak yayıldığından emin olmalısın. Ayakkabıların vücut ağırlığını tabana dağıtmalı. 
  • Doğa yürüyüşünde giyeceğin ayakkabıların ayağına tam olması gerekiyor. Büyük veya küçük gelmemeli. Kadın veya erkek trekking ayakkabısı, kullanıcıların ayağına küçük olduğunda ayakları sıkıyor, büyük geldiğinde ise ayaklara vadettiği teknik desteği sağlayamıyor. 

Doğa Yürüyüş Çeşitleri Nelerdir?

Doğa yürüyüşleri, farklı çeşitlerle gerçekleştirilebiliyor. Her ne kadar günümüzde trekking ile eş anlamlı olarak algılansa da aslında trek aktivitesi, yüksek irtifada gerçekleştirilen, organize bir halde yapılan, kamplı aktiviteler anlamına geliyor. Bu çerçevede, trekking için sırtta yük taşınıyor, yüksek bölgeler ziyaret ediliyor. Hatta bu aktiviteler dağcılık için giriş düzeyi faaliyet olarak görülüyor. Bu teknik bilgi günümüzde, günlük yaşamda kullanılan terimle çok da bağdaşmıyor. Bugün kamplı veya kampsız tüm aktiviteler için doğa yürüyüşü demek adeta bir trend. Yürüyüşün yüksek rakımda yapılıp yapılmaması da günlük terminolojide ayırt edici değil. Yine de sen doğa yürüyüşü çeşitlerine hakim olarak doğru terimleri kullanabilirsin. Temel olarak iki çeşit doğa yürüyüşünden bahsedebiliriz. Birincisi trekking, diğeri ise hiking. Ancak onlarla sıklıkla karıştırılan bir faaliyet daha var, jogging. 

Hiking 

Günübirlik yapılan doğa yürüyüşleri hiking adını alıyor. Hiking yapıldığında, yürüyüş sonrası konaklama gerçekleşmiyor. Yürüyüşçüler akşam ayrılarak etkinliği sonlandırıyor. Hikingte konaklama olmadığı için katılımcılar, çok fazla eşya taşımıyor. Sadece yanına gün içinde kullanacağın kadar malzeme alarak hiking etkinliklerine katılabilirsin. Ayrıca hiking, daha önce belirlenmiş, işaretlenmiş ve birileri tarafından açılmış kısmen daha kolay patikalarda gerçekleşiyor. Daha çok stres atmak amacıyla yapılan aktivite, profesyonel bir çaba gerektirmiyor. Çoğunlukla gruplarla beraber gerçekleştirebilir, yarım günlük veya tam günlük rotalarla keyifli bir gün geçirebilirsin. Bunun yanında hiking etkinliklerine zaman zaman bir rehber de eşlik edebiliyor. Kimi zaman, buluşulan noktadan yürüyüş başlangıç alanına bir servisle girilerek faaliyet sonrayı yine araçlarla geri dönülebiliyor. Zorlu kısımlar, tırmanışlar, hiking kapsamında yer almıyor. 

Doğa Yürüyüş Çeşitleri Nelerdir?
Doğa Yürüyüş Çeşitleri Nelerdir?

Jogging 

Yürüyüş ile koşu arasında yer alan yüksek tempolu bir aktivite olan jogging, saha ve zemin farkı olmaksızın hemen her yerde yapılabiliyor. Diğer bir deyişle, doğada da şehirde de jogging yapılabiliyor. Ancak yüksek tempo nedeniyle engebeli arazide jogging yapmak tecrübe, kondisyon ve dikkat gerektiriyor. Ayrıca, çok uzun parkurlar jogging için uygun görülmüyor. Kısa ve orta uzunluktaki rotalarda jogging yapmak, sağlık için tavsiye ediliyor. Tam anlamıyla bir doğa yürüyüşü çeşidi olmayan jogging, doğa yürüyüşünden hızlı, koşudan yavaş bir tür aktivite olarak tanımlanıyor. Açık havada, deniz kenarında, ormanda, yürüyüş parkurlarında veya parklarda jogging yapabilirsin. Hatta dilersen şehrin içine bile jogging ile form tutman mümkün. Önce yavaş adımlarla, sonra hızlanarak aktiviteyi sürdürebilir, en son yine hafifçe yavaşlayarak süreci tamamlayabilirsin.

Skechers, doğa yürüyüşlerinde yanında. Doğanın güzellikleri eşliğinde spor yapmanın tadını çıkarırken sen de Skechers ürünlerinin konforunu hissedebilirsin. Skechers’ın doğa yürüyüşlerinde en sık tercih edilen ürünleri arasında termal içlikler, spor kıyafetler, kadın ve erkek outdoor ayakkabı modelleri, yer alıyor. Sen de sana doğa yürüyüşlerinde rahatlık sağlayacak birbirinden şık ve konforlu ayakkabıları, kıyafetleri ve aksesuarları Skechers ayrıcalıklarıyla hemen sipariş verebilirsin.

You May Also Like

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

badminton

Badminton Nedir? Badminton Nasıl Oynanır?

skechers spor ayakkabı

Spora Göre Ayakkabı Çeşitleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir