Doğru Yüzme Teknikleri

Doğru Yüzme Teknikleri

Yüzmek oldukça kolay ve eğlenceli bir aktivite olsa da doğru teknik uygulanmadığında oldukça zahmetli bir süreç haline gelebiliyor. Hem yüzmenin faydaları ve yaşama katkılarını deneyimleyebilmek hem de güvenle maviliklere kulaç atmak için sen de doğru yüzme tekniklerini öğrenmelisin. 

Temel yüzme teknikleri farklı stillerle tarif ediliyor. Serbest yüzme, kurbağalama yüzme, sırtüstü ve kelebek yüzme olarak dört temel yüzme biçimini anlatabiliriz. Her stil kendine has bir teknikle gerçekleştiriliyor. Sen de en kolay yüzme şekli olan serbest yüzmeden başlayarak tüm yüzme tekniklerini yavaş yavaş öğrenebilirsin: 

  • Serbest yüzme: Serbest yüzmenin sırrı su ile mücadele etmemekte yatıyor. Suyun içinde yumuşak hareketlerle ilerlenen bu stilde, kendini suyun kaldırma kuvvetine güvenle teslim etmen ilk ve en önemli adımı oluşturuyor. Serbest yüzme için öncelikle parmaklarını içe doğru hafifçe bükerek ellerini kepçe pozisyonuna getirmelisin. Kulaç atarken parmaklarını hafifçe açmayı unutmamalı, kulaçlarının su altındaki hareketini bacaklarının yanında bitirmelisin. Suyun üzerinde kolunu dirsekten bükerek yukarı doğru çekmeye özen göstermen gerekiyor. Suyun dışında kalan kolunu, kulaç atarken uzanabildiği en uzak noktadan tekrar suya daldırmayı tercih etmelisin. Son olarak ilerlerken adeta suyun üzerinde kayıyormuş gibi yumuşak hareketlerle ilerlemelisin 
  • Sırtüstü yüzme: Bu tekniği uygulamak için vücudun suya paralel olacak şekilde, sırt üstü suda uzanman gerekiyor. Kulaç atarken vücudunu yana döndürmeli ve atabildiğin en uzak noktaya kulacı atmalısın. Parmaklarını hafifçe aralık olmasına özen göstermeli, ellerinin rahat hareket etmesine dikkat kesilmelisin. Vücudun kulaçla beraber salınırken, ayaklarını çırpmaya devam etmeyi de unutmamalısın. 
  • Kurbağalama yüzme: Kurbağalama yüzmek diğer stillere göre biraz daha zorlu görülebiliyor. Kurbağalama yüzerken, ilerleme esnasında kollar ve bacaklar yanlara açılıp sonra yeniden toplanıyor. Yüzerken, kolları toplarken ayaklarını da kalçaya doğru, aynı anda çekmelisin. Sonra suyu sıkıştırarak ellerinle uzanırken ayaklarını geriye atmayı ihmal etmemelisin. İleri uzanırken avuç içlerinin dışarı bakması önem taşıyor. 
  • Kelebek yüzme: Serbest yüzmenin ardından en hızlı yüzme tekniği olan kelebekte iki kol aynı anda kulaç atıyor. Bu sırada kolların omuz genişliğinde açık olmasına, baş üzerinden ileri doğru gergin bir şekilde uzatıldığından emin olmalısın. Ayaklar, eller suya girdiğinde ve çıktığında iki vuruş yapıyor. Su içinde hareket eden kollar aktifken, ayaklar da çalışıyor. 

Uzmanlar, daha akıcı ve konforlu yüzme deneyimi için vücudun farklı kaslarını çalıştıran tekniklerin her birinin ara ara deneyimlenmesini öneriyor. Örneğin sırt üstü yüzdüğün 10 dakikanın ardından serbest yüzme ile devam edebilir, birkaç gün sonra kurbağalama yüzebilirsin. Tekniklerde mükemmelleşmek için dilersen bir yüzme kursuna gidebilir, özel hocalarla çalışabilirsin. 

Suda Rahat Etmek İçin Neler Yapmalıyız? 

Suda rahat olmak, konforlu hissetmek iyi yüzmenin temelini oluşturuyor. Suda rahat hissetmek için önce kendini güvende hissettiğin derinliklerde yüzmeyi denemelisin. Yanında sana eşlik eden, güvendiğin bir yakının olmalı. Birçok kişi yüzerken gözlerini kapalı tuttuğu için daha çok panikliyor, dilersen su altında gözlerini açık tutmanı sağlayacak bir gözlük kullanarak ilk denemeleri yapabilir, böylece gözüne su kaçması gibi konsantrasyon dağıtacak bir sorunu ortadan kaldırabilirsin. Benzer bir şekilde eğer nefes almanın sende panik yarattığına inanıyorsan, şnorkel takarak yüzmeyi öğrenebilirsin. Her hareketini daha etkili kılacak paletler veya deniz ayakkabıları da kullanabilirsin. 

Suda Rahat Etmek İçin Neler Yapmalıyız? 
Suda Rahat Etmek İçin Neler Yapmalıyız?

Suda rahat etmenin temel koşulu doğru bir mayo ve erkek deniz şortu seçmekten geçiyor. Hareketlerini kısıtlamayan, suda ağırlaşmayan, vücuduna yapışmayan deniz ürünlerini giymelisin. Doğru seçimi yapmak için muhakkak deniz için olan özel seçeneklere göz gezdirmelisin. Örneğin sıradan bir erkek spor şort ile denize girdiğinde, kumaşın ağırlaştığını, cildine yapıştığını fark edebilir ve konforsuz hissedebilirsin. Suda rahat hissetmek için kesinlikle denizde giymek için özel tasarlanan modelleri kullanmalısın. 

Suda kendini rahat hissedemeyenlerin çoğunlukla yüzmeyle ilgili bir korkusu veya travması oluyor. Eğer sen de onlardan biriysen, suya girdiğinde kendini bir anda çok iyi yüzmek zorunda hissetmemelisin. Adım adım, yavaş yavaş, her gün biraz daha ileri düzeylerde denemeler yaparak konfor alanını genişletebilirsin. 

Yüzme Ekipmanları Nelerdir? 

Yüzmek için aslında çok uzun bir ihtiyaç listesi bulunmuyor ancak daha konforlu bir yüzme deneyimi için kapsamlı bir çanta hazırlayabilirsin. 

Yüzme Ekipmanları Nelerdir? 
Yüzme Ekipmanları Nelerdir?
  • Yüzme çantanda muhakkak mayo, bikini olmalı.
  • Yüzücü gözlüğü ile yüzerken gözüne su kaçmasını engelleyebilirsin. 
  • Yüzme tahtası henüz öğrenme aşamalarında işi oldukça kolaylaştırıyor, dilersen bir adet edinebilirsin. 
  • Eğer havuzda yüzeceksen muhakkak bone almalısın. 
  • Maske ve şnorkel seti ile su altında nefes alma sorununun üstesinden gelebilirsin. 
  • Yüzme tekniğini düzeltmek için pullboy adı verilen, ayaklara takılan aparattan kullanabilirsin. 
  • Yüzerken kulaklarına ve burnuna su kaçmaması için kulak ve burun tıkaçlarını denemen mümkün. 
  • Yüzerken ayak hareketlerinin daha etkili olması için palet alabilirsin. 
  • Denize girerken, sığ zeminlerdeki taşlardan rahatsız oluyorsan deniz ayakkabıları seçebilirsin. 
  • Yüzmeye giderken yanına hızlı kuruyan bir havlu koymayı unutmamalısın. 
  • Yüzme çantanda plajda veya havuz kenarında giyebileceğin erkek terlik veya kadın sandalet modelleri bulunmalı. 
  • Yüzme öğrenirken kullanmak için havuz ve deniz makarnası, arada dinlenmek için ise havuz yatağı kullanabilirsin. 

Yüzmede Doğru Pozisyon Nasıl Alınır? 

Yüzme için doğru pozisyon, bedenin suya paralel halde olması anlamına geliyor. Eğer bir türlü düz bir pozisyonda duramıyorsan ekipman desteği alabilirsin. Yüzme tahtaları, özellikle düz durmakta zorlanan kişilerin paralel konum almasına yardımcı oluyor. Tahtanın sana yakın olan uçlarını gergin bir şekilde tutarak ayak vuruşlarını ve kulaçları düz atacak pozisyona alışabilirsin. Denizin üstünde düz kalabilmeye alıştıktan sonra yüzme tahtasını bırakarak yol alabilirsin. 

Yüzerken Nasıl Nefes Alınır?

  • Serbest yüzmede nefes alırken üç kulaçta bir nefes tekniği uygulanıyor. Nefesi, başını ileri doğru çevirirken almamalısın. Suyun içinde çektiğin kolun yönüne dönerek nefes almayı denemelisin. Nefes alırken yüzme ritmini bozmamaya özen göstermelisin. Nefesin ne çok zaman alması ne de aceleye getirilmemesi gerekiyor. Nefes verirken burun ve ağzını aynı anda kullanmalısın. 
  • Kurbağalama yüzerken, kollar çekilirken nefes alınıyor. İleri uzanılan anda nefes veriliyor. 
  • Kelebek yüzerken kollar suyun içindeyken, baş dışarı çıkarılarak nefes alınıyor. Başın suyun içindeyken, kolun dışındayken nefes verebilirsin. 
  • Sırtüstü yüzmede nefes alıp verme kişiler için herhangi bir sorun oluşturmuyor. Yüzme ritmine uygun olarak nefes alıp verme gerçekleşiyor. 
Yüzerken Nasıl Nefes Alınır?
Yüzerken Nasıl Nefes Alınır?

Doğru Kulaç Nasıl Atılır?

Doğru kulaç atmak için ellerini hafifçe kepçe haline getirmeli ancak parmak aralarını açık bırakmalısın. Kulaç atarken en sık yapılan hataları başında, kulacı erken bitirmek geliyor. Birçok kişi kulacı göğüs hizasında bitiriyor. Oysa kolların bacakların yanına gelene dek kulac sürecine devam etmelisin. Kollarını yüzerken daha geriden çıkarmalısın. Su üzerine çıkan  kolun, dirsekten bükülü olması ve dirsekten yukarı çekilmesi gerekiyor. Bu esnada kol uzanabildiği kadar uzağa erişiyor ve ileri doğru yüzme adeta su üstünde kayar gibi gerçekleşiyor. 

Skechers, spor salonlarında erkek spor tişört ve ayakkabılarla sana sağladığı rahatlığı, şimdi plaj şıklığına transfer ediyor. Birbirinden konforlu deniz ve havuz ürünleriyle tüm aile için keyifli ve rahat bir gün sunan Skechers, koleksiyonunda şortlardan terliklere kadar birçok seçenek bulunduruyor. Yüzme, güneşlenme gibi plaj aktivitelerinde kendini konforlu hissetmek için sen de Skechers’ı tercih edebilirsin. Yazın en keyifli anlarının tadını doyasıya çıkarabilirsin. Hemen Skechers’a gel, sen de yazın keyfini doyasıya yaşa!

You May Also Like

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

badminton

Badminton Nedir? Badminton Nasıl Oynanır?

skechers spor ayakkabı

Spora Göre Ayakkabı Çeşitleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir