Doğum Sonrası Kilo Nasıl Verilir?

Doğum Sonrası Kilolar

Hamilelik döneminde kilo alımı normal, birçok anne doğum sonrası hızla eski formunda olmayı arzu ediyor. Oysa bedenin yeniden eski formuna dönmesi bir hayli zaman alabiliyor. Uzmanlar, bu süreçte kadınlara sabırlı olmayı, pes etmeden uygun egzersiz ve diyet programları uygulamayı öneriyor. Elbette beslenme ve hareket programları belirlenirken emzirme dönemine ve doğum sonrasına uygun özel seçimler yapılıyor. Sen de doğum sonrası kilolar hakkında endişe duyuyorsan, sıradan bir diyet listesi ve egzersiz programı uygulamamalı, yeni anne olanlar için sunulan özel tavsiyelerden yararlanmalısın. 

Doğum Sonrası Korse İşe Yarar mı?
Doğum Sonrası Korse İşe Yarar mı?

Uzmanlar, doğum sonrası ilk 6 ayında ardından dengeli beslenme ve emzirmeyle beraber eski kiloya kavuşulabileceğini vurguluyor. Hamilelik sürecinde alınan 9-12 kiloyu vermek için bu kısa süre yeterli olurken, daha fazla kilo alımında forma kavuşma süresi de uzuyor. Ancak hedef ne kadar zorlu olursa olsun, doğum sonrası kilo vermek için düşük kalorili diyet yapmamalısın. Hızlı kilo kaybı için tercih edilen düşük kalori alımı, anne sütünü de azaltıyor. Bu nedenle yeterli kalori almaya özen göstermelisin. 

Emzirme sürecinde dengeli beslenmek, hem bebeğin besin alması için hem de kilo vermek için önem taşıyor. Zira her gün süt üreten beden, kendiliğinden egzersiz yapmışcasına kalori yakıyor. Her gün, emziren her anne yaklaşık 500-700 kalori harcıyor. Bu sayede, ortalama 6 ay sonunda, doğru beslenmeyle doğum kilolarıyla vedaşlaşman mümkün. 

Doğum Sonrası Korse İşe Yarar mı?

Hem fiziksel hem de zihinsel olarak oldukça dönüştürücü bir süreç olan doğumdan sonra bedenin form kazanması bazen zor olabiliyor. Bu sürecin hızlı ve daha kolay geçmesi için zaman zaman korse gibi destekler alınabiliyor. Doğum sonrası güçsüzleşen kaslar ve yağlanan karın için özel toparlayıcı korseler bulunuyor. Doktorun onayı halinde, vücut biraz toparlandıktan sonra, doğum sonrası korse kullanılabiliyor. Ancak korse kullanımının 6 haftayla sınırlı kalması gerekiyor. Daha uzun süre korse kullanımı nedeniyle kaslarının daha da güçsüzleşmesine neden olabilirsin. Ayrıca doğum sonrası korseleri bütün gün, aralıksız takmamalı, günün belli saatlerinde kullanarak toparlanmaya destek vermelisin. Uzun süre, çıkarmadan korse takmak bel ve sırt sorunlarını, dolaşım problemlerini beraberinde getiriyor. 

Doğum Sonrası Hareketleri

Kilo verme sürecinin önemli bir parçası beslenme olsa da olmazsa olmazının egzersiz olduğunu aklında tutmalısın. Beslenme %70 önem taşıyorsa, %30 da egzersizin önemi bulunuyor. Bu nedenle egzersiz yapmayı ihmal etmemelisin. Yalnız, emziren anneler yoğun egzersiz yaptığında anne sütünde laktik asit birikimi meydana geliyor. Bu da sütün tadını değiştirerek meme reddi sorunu doğuruyor. Bu nedenle zorlu egzersizlerden kaçınmalısın. Ancak bu hareketsiz kalacağın anlamına gelmiyor. Haftanın 3 günü yürüyüş yapabilir, kalan günleri stretching egzersizleri ve hafif yoğunluktaki hareketler ile geçirebilirsin. İşte hafif yoğunluklu doğum sonrası hareketleri:

  • En çok tercih edilen doğum sonrası hareketleri arasında yer alan köprü, bridge adıyla da anılıyor. Temel kasların güçlenmesine yardımcı olan köprü hareketi için dizlerin bükülüyken sırtüstü uzanmalısın. Düz bir zeminde yatarken kaslarını sıkmalı, kalçalarını, dizlerini ve omuzlarını yukarı doğru kaldırmalısın. Derin birkaç nefesin ardından başlangıç pozisyonuna dönebilirsin. 
  • Doğum sonrası göğüs sarkmasını önleme için de yapabileceğin hareketler var. Bağdaş kurarak yere oturmalı ve avuç içleri yukarı dönük olacak şekilde kollarını iki yana açmalısın. Kollarını öne ve arkaya daireler çizecek şekilde nazikçe çevirerek esnetebilirsin. Sonra, kollarını yukarı doğru uzatarak esnetmeli ve hafifçe geriye doğru esnemelisin. Ardından kollarını dirsekten yukarı doğru bükmeli ve omuzlarınla beraber geriye doğru iterek esnetmelisin. Bu çalışma sayesinde duruşunun da daha dik olmasını sağlayabilirsin. 
  • Sırtüstü yere uzandıktan sonra ayak tabanların yere değecek şekilde dizlerini bükmelisin. Sonra kollarını öne doğru uzatarak başını dizlerinin arasına getirmeye çalışmalısın. 10 saniye kadar pozisyonu koruduktan sonra başlangıç haline dönebilirsin. 
Doğum Sonrası Hareketleri
Doğum Sonrası Hareketleri
  • Bel çevresi için ayakta durarak harekete başlayabilirsin. Bacaklarını iki yana açtıktan sonra ellerini beline koyarak, vücudunun üst kısmını yanlara doğru esnetebilirsin. Her yana 10 kere eğilerek çalışmayı tamamlayabilirsin. 

Ellerini duvara dayayarak ayakta durmalı, bir ayağını gergin tutarken diğerini gergin bir şekilde yana uzatmalısın. Hareketi 10 kez tekrar ederek bacaklarını çalıştırabilir ve iki bacak için tekrarlayabilirsin. Tüm hareketlere ek olarak, düzenli 40-45 dakika  yürüyüş yapmayı ihmal etmemelisin. 

Doğum Sonrası Nasıl Beslenilmelidir?

Doğum sonrası kilo vermek ancak aynı zamanda dengeli beslenmek için önerilere kulak verebilirsin: 

  • Her emzirme süreci sırasında bir bardak su içmeye özen göstermelisin. Günde 2.5-3 litre su tüketmelisin. 
  • Sık aralıklarla süt sağarak süt üretiminin artmasını, doğal olarak kalori yakmayı hızlandırabilirsin. 
  • Kaliteli protein almalısın, haftada 2 gün balık tüketmeyi deneyebilirsin. 
  • B12 düzeyini yüksek tutmalısın. Yağsız et ve yumurta tüketmeyi ihmal etmemelisin. 
  • Kalsiyum ve folik asit depolarını dolu tutmak için bol bol yeşil sebzeler yemelisin. 
  • Kuru bakliyatları yemek programına dahil etmelisin. 
  • Kuru yemişleri öğünlerinin bir parçası haline getirmelisin. 
Doğum Sonrası Nasıl Beslenilmelidir?
Doğum Sonrası Nasıl Beslenilmelidir?
  • Şekersiz kompostolar yemeli, açlık krizlerini taze meyvelerle geçiştirmelisin. 
  • Demir eksikliğin varsa pekmez yiyebilirsin, ancak şekersiz pekmez tercih ederek kilo almanın da önüne geçmen mümkün. 
  • Günde 3 ana, 2-3 ara öğün yapmayı deneyebilirsin. 
  • Her öğünde tabağında protein, kaliteli karbonhidrat, doğal yağlar olduğundan emin olmalısın. 
  • Mümkün olduğunca çeşitli beslenmeyi denemelisin. Örneğin, haftada 20 farklı sebze yemek için challenge başlatabilirsin. 

Doğum Sonrası Nasıl Giyinmek Gerekiyor? 

Doğum yaptıktan sonra kadınların kendilerini konforlu hissetmesi büyük önem taşıyor. Hareket özgürlüğü sağlayacak kıyafetler, annenin rahat hissetmesini sağlarken, organik içerikli kumaşlar da bebeğin teması halinde cildinin rahatsız olmaması için önem arz ediyor. Doğum sonrası %100 pamuklu kadın spor tişört  giyebilirsin. Doğal kumaşlar sayesinde bir yandan kendini rahat hissederken bir yandan da bebeğinizin kumaşa teması konusunda huzurlu olabilirsin. 

Doğum sonrası süreçte hem evde hem de dışarıda, spor giyim ürünlerinden faydalanabilirsin. Kıyafetlerin bedenini sıkmamasına, hafif olmasına, üzerinde fermuar, boncuk gibi eklentiler bulunmamasına özen gösterebilirsin. Spor yaparken esneme hareketlerine uyum sağlayabilecek esnek kumaşlardan destek alman mümkün. Örneğin esnek bir sporcu sütyeni ve taytla hareketleri yaparken kendinizi daha özgür hissedebilirsin. 

Doğum Sonrası Nasıl Giyinmek Gerekiyor? 
Doğum Sonrası Nasıl Giyinmek Gerekiyor?

Doğum sonrasında kadınlar ne giyecekleri konusunda kararsız kalabiliyor. Bu süreçte, kilo verme gerçekleşeceğinden çok sayıda aynı beden kıyafete sahip olma konusunda temkinli davranmalı ve kilo versen de giyebileceğin beli ayarlanabilir eşofmanlara, taytlara yönelmelisin. Eğer emzirme için sana yardımcı olacak ürünler arıyorsan, yakası kolaylıkla açılabilen kadın atlet modellerinden yardım alabilirsin.

Doğum sonrası kilo verme, korse kullanma, egzersiz hareketleri, dengeli beslenme ve rahat giyim konularındaki yazımız, sana fikir vermeyi amaçlıyor. Doğum sonrası sağlığın için doktorunun önerilerine uygun hareket etmelisin. Süreçte kendini daha rahat hissetmek için Skechers kadın koleksiyonunu tercih edebilirsin. Skechers kadın giyim koleksiyonunda farklı beden ölçülerine uygun birçok sportif kıyafet sunuyor. Her zevke, ihtiyaca uygun farklı spor kıyafetleri, çeşit çeşit kumaş alternatifini bir arada inceleyerek hemen sipariş oluşturabilirsin. 

You May Also Like

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

yemek sonrası yürüyüş

Yemek Sonrası Neden Yürüyüş Yapılmalıdır?

sirt-agrilarina-iyi-gelen-yoga-hareketleri

Sırt Ağrılarına İyi Gelen Yoga Hareketleri

Koşucu Bacağı (Shin Splint) Sendromu

Koşucu Bacağı (Shin Splint) Sendromu Nedir?

2 thoughts on “Doğum Sonrası Kilo Nasıl Verilir?”

    1. Merhaba, müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutan bir aile olarak vaktini ayırıp tarafımıza ilettiğin memnuniyet için biz teşekkür ederiz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir