Dünya Yoga Günü

Dünya Yoga Günü

Hem zihnin hem de bedenin sağlıklı olması için araçsallaşan sportif faaliyetlerden biri  şüphesiz yoga. Ardışık hareketlerle bedenin esnemesine yardımcı olan, meditatif egzersizlerle zihnin dinginleşmesine katkı sunan yoga, özellikle son 10 yılın en trend aktivitelerinden biri. Temelini Hindistan’dan alan, modernize edilerek günümüz şehir insanının can simidi haline gelen yoganın yaygınlaştırılması ve vurgulanması için hazırlanan bir gün bile mevcut. Öyle ki, neredeyse 10 yıldır gelenekselleşen Dünya Yoga Günü, bugün birçok ülkede aynı tarihte kutlanıyor. Kutlamalar kapsamında söyleşiler, yoga seansları, aktiviteler, eğitim ve atölyeler organize ediliyor. 

Dünya Yoga Günü Nedir?

Dünya Yoga Günü’nün temelleri, dünyanın ilk Tamamlayıcı ve Alternatif Terapiler Bakanlığı olan AYUSH tarafından, Hindistan’da atıldı. 2014 yılında Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin talebiyle gündeme alınan ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu Birleşmiş Milletler ülkeleri tarafından kabul edilen Dünya Yoga Günü, 177 ülkenin desteğiyle evrenselleşti. 2015 yılından itibaren her yıl kutlanan bu özel günde, Hindistan’ın öncülüğünde dünyanın birçok yerinde organizasyonlar yapılıyor. Ayrıca, dünyanın tek yoga üniversitesi olarak tanınan Vivekananda Yoga Üniversitesi’nin rektörü Dr. HR Nagenda, Uluslararası Yoga Günü Global Komite Başkanlığı’nı yürütüyor. 

"<yoastmark

Tam da burada, yoganın önemini Birleşmiş Milletler üyesi diğer ülkelere anlatan Hindistan başbakanı Modi’nin sözlerini hatırlamak gerek. Bu sözler, Dünya Yoga Günü’nü daha iyi anlamaya yardımcı  oluyor. Modi, Hindistan’ın kadim bir geleneği olarak tanımladığı yoganın zihin ve beden birliği, düşünce ve hareket birliği, insan ve doğa uyumu için anahtar rolde olduğunu vurguluyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Yoga sadece egzersiz yapmakla alakalı değildir; doğayla, dünyayla ve kendinizle bir olmayı keşfetmenizi sağlayan bir öğretidir. Yaşam tarzınızı değiştirip farkındalık yaratarak iyiliğe ulaşabiliriz.” İşte bu sözlerle Dünya Yoga Günü’nü gelenekselleştiren ünlü siyasetçi, ilk kutlama yılı olan 2015’te Yeni Delhi’de kabine üyeleri, diplomatlar, yabancı misafirler ve halkla beraber, binlerce kişinin katılımıyla yoga yaptı.

Bu etkinlik yalnızca beraber bir spor aktivitesi değil, tüm dünyaya verilen barış ve birlik mesajıydı. 35 bin kişinin katıldığı etkinlik, dünyanın en kalabalık yoga dersi olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na geçti. Kısaca, Dünya Yoga Günü yoga sporuna adanan bir gün olsa da dünya için barışı, birlikteliği, uyumu sembolize eden ikonik bir tarih. 

Dünya Yoga Günü Ne Zaman?

Dünya Yoga Günü, 21 Haziran 2014 tarihinden bu yana her yıl 24 Haziran günü kutlanıyor. Bu tarihin seçilmesi ise tesadüfi değil. Yılın en uzun günü olarak bilinen 21 Haziran, aynı zamanda yaz gündönümü olarak tanınıyor. Bugün, Kuzey yarım kürede en uzun gündüz ve en kısa gece yaşanıyor. Yoga literatürüne göre, 6 aylık Dakshinayana’nın geçişi bu gün. Geçişi sembolize eden tarih, Hindu kültüründe insanların enerji boyutunda en yoğun destek aldığı zaman anlamına geliyor. Diğer bir deyişle, yoganın faydalarını, etkilerini daha kolay hissetmek için uygun bir zaman dilimi. 

"<yoastmark

Ayrıca, 21 Haziran’ın arkasından gelen ilk dolunay, Hindu kültüründe Guru Poornima adını alıyor. Bilgelik enerjilerini oluşturduğuna inanılan bu zaman Hindistan’da oldukça önemli. Zira 21 Haziran, ilk gurunun doğduğu gün… Dünya Yoga Günü için bu tarihin seçimi bir minnet işareti olarak kabul ediliyor. 

Dünya Yoga Günü Nasıl Kutlanır? 

Her ülkenin Hindistan Başkonsolosluklarının desteği ile düzenlenen Dünya Yoga Günü ücretsiz etkinlikleri, halka açık oluyor. Bu kapsamda, binlerce kişinin aynı anda yoga yaptığı etkinlikler görebilirsin. Ailece hoş vakit geçirilen aktiviteler, bilgi alışverişi yapılan söyleşiler hayata geçiriliyor. Üstelik Dünya Yoga Günü kapsamında, her yaşa, her yoga seviyesine uygun olan programlar hazırlanıyor. Diğer bir deyişle, programlara eşlik etmek için herhangi bir uzmanlık, deneyim gerekmiyor. Yaş sınırı yok.

"<yoastmark

Tüm dünyada standart veya ülke özelinde geliştirilmiş olan etkinlikler kapsamında, katılımcılara yoga ile ilgili bilgilendirici kitapçıklar, alana dair uzmanların hazırladığı kitaplar, yoga matı gibi küçük hediyeler verilebiliyor. Ayrıca, çoğunlukla kamusal alanlarda, parklarda gerçekleştirilen etkinlikler, eşzamanlı olarak şehirlerin farklı yerlerinde hayata geçiriliyor. Engelliler, yaşlılar, çocuklar, ofislerde çalışanlar gibi farklı gruplara özel hazırlanan yoga programları mevcut. Onlarla beraber, şehrin açık alanları birer yoga merkezine dönüşüyor. Bunun yanında, nefes ve meditasyon, stres yönetimi, sağlıklı beslenme gibi yoga ile ilişkili birçok konuda hazırlanan paneller gerçekleşiyor. Bu sayede, katılımcılara sağlıklı bir yaşam hakkında bilgi veriyor. 

Dünya Yoga Günü çerçevesinde, yin, hatha, vinyasa yoga gibi türlerin tanıtıldığı oturumları görebilirsin. Böylelikle, “fasya nedir”, “çakra nedir” gibi yoganın faydalarına yönelik teorik bilgi sunulan seminerleri de bulabilirsin. Ek olarak, Hindistan önderliğinde gelişen yoganın, temellerini aldığı kültür de Dünya Yoga Günü katılımcılarına tanıtılıyor. Bu kapsamda, film gösterimleri, dans gösterileri ve DJ performansları da misafirlere keyifli anlar vadediyor. 

Dünya Yoga Günü için Hediyeler 

Her meslek için planlanan özel günler, profesyonellere veya yogaya ilgi duyanlara alınacak hediyelerin tarihi oluyor. Hal böyle olunca, Dünya Yoga Günü’nde hediye arayışı başlıyor. Yoga uzmanlarına, stüdyo sahiplerine, yogaya gönül verenlere özel hediyeler seçmek için ipuçlarına ihtiyaç var. Skechers’ın senin için özel hazırladığı Dünya Yoga Günü hediye önerilerini değerlendirebilirsin. Yoga yapanlara armağanlarla daha konforlu bir deneyim vadedebilirsin. 

"<yoastmark

Elbette yoga yapanlara alınabilecek hediyeler arasında ilk önerimiz, yoga kıyafetleri oluyor. Hareket sırasında bedenlerine özgürlük sağlayacak, onları kısıtlamayacak, konforlu ve şık giysiler seçebilirsin. Yogada kullanılan ve hediye olarak tercih edilebilecek kıyafetlerin başında, kadın spor tişört modelleri geliyor. Çok dar veya bol olmayan, dikişleri ve kumaşı yumuşak, nefes alan, nem transferi sağlayan giysiler hediye seçeneklerin arasında. Bunun yanında yoga esnasında en sık kullanılan kıyafetler arasında kadın spor tayt çeşitleri de yer alıyor. Esnek, dikişleri can yakmayacak kadar yumuşak, hafif ve şık yoga taytları, iyi bir armağan seçeneği. Zira her yoga severin dolabında mutlaka kaliteli yoga taytları ve sportif tişörtler yer almalı. Eğer eksiksiz bir yoga kombini hazırlamak istersen, sepete yoga çoraplarını da ekleyebilirsin. 

Dünya Yoga Günü için armağanlar kıyafetlerle sınırlı değil. Yogaya gönül verenlere buhurdan ve uçucu yağlardan oluşan bir set alabilirsin. Böylelikle meditasyonlarda konsantre olmayı kolaylaştırman mümkün. Bunun yanında, yoga yapanların merak saldığı bir diğer alan ise yoganın felsefesi oluyor. Zen felsefesi hakkında kitaplar, meditasyon CD’leri, eğitim ve seminer biletleri satın alman mümkün. Böylelikle, yoga seven tanıdıklarını mutlu edebilirsin.

Yoga, bedenin sınırlarını fark etmek için mükemmel bir araç. Bunu bilenler, vücudun yeniden tanındığı bu yolculukta kendilerine eşlik edecek kıyafetleri özenle seçiyor. Kumaşın kalitesi, dikişlerin özellikleri, esneklik gibi çeşit çeşit kriter, yoga yapanların konforu için gereklilik. Sen de kendin veya sevdiklerin için Dünya Yoga Günü’nde kaliteli yoga ürünlerini Skechers koleksiyonunda bulabilirsin. Dilersen, zaman kaybetmeden sipariş verebilirsin. Üstelik Skechers tarafından hazırlanan ürünler arasında farklı sporlara yönelik giysi ve aksesuarlar da var. Bisikletçi taytı ürünlerinden eşofman modellerine kadar spor sırasında giyilebilecek çeşit çeşit kıyafete hemen ulaşabilirsin. 

You May Also Like

skechers hangi ülkenin

Skechers Hangi Ülkenin Markası Ve Nerede Üretiliyor?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

Sütyen Bedenleri Nasıldır?

Rahat Egzersiz Yapmanızı Sağlayacak Kıyafetler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir