Evde Hazırlanabilecek Ödem Atıcı Tarifler

Evde Hazırlanabilecek Ödem Atıcı Tarifler

Şişlik görünümü, rahatsızlık hissi ve geçmeyen bir ağırlık… Evet, ödemden bahsediyoruz. Birçok kişi için hayatı zorlaştıran, üstelik sağlık için de birçok zararı bulunan ödemden evde hazırlayabileceğin tariflerle kurtulabilirsin. Ödem attıran detoks tariflerimizle daha fit, enerjik ve zinde bir bedene sahip olman mümkün. Dilersen önce ödemi daha yakından tanıyarak başlayalım, ödem atıcı birbirinden leziz tarifler ile yazımızın ilerleyen bölümlerinde seninle. 

Ödem Nedir?

Ödem, tıbbi olarak dokularda biriken sıvı olarak adlandırılıyor. Ellerde, kollarda, ayak, el ve bedenin birçok farklı kısmında yoğunlaşabilen bu birikimler, vücudun küçük bir kısmında bulunabileceği gibi geniş alanlara da yayılabiliyor. Küçük kan damarlarından çevre dokulara sızan ve burada biriken sıvı, şişmeye neden oluyor. Üstelik ödemin tek bir nedeni yok. Hamilelik, enfeksiyonlar, beslenme, ilaçlar, hava sıcaklığı, hareketsizlik veya basınç gibi birçok neden, ödeme sebep olabiliyor. En yaygın görülen ödem nedenlerini şöyle sıralayabiliriz: 

  • Uzun süren yolculuklar. Hareketsiz geçen saatler. 
  • Fazla tuz veya paketli gıda tüketimi. 
  • Hamilelik, fazla kilo. 
  • Regl öncesi hormonal değişimler.
  • Yüksek sıcaklık. 
  • Diyabet, kalp gibi birçok farklı hastalık nedeniyle alınan ilaçlar. 
  • Yaralanmalar veya doku hasarı. 
  • Enfeksiyonlar. 
  • Alerjiler. 

Bunun yanında farklı ödem çeşitlerinden söz etmemiz de mümkün. En yaygın görülen ve halk arasında kolaylıkla teşhis edilebilen el, bacak ve ayaklardaki şişkinlik, literatürde periferik ödem olarak adlandırılıyor. Dolaşım sistemi, lenf veya böbrek sorunlarından kaynaklanabilen bu ödem türü, sıcaklık, beslenme gibi diğer etkenlerin sonucu olarak da karşımıza çıkabiliyor. Dış etkenlerden kaynaklandığında basit yöntemlerle ödem atabilirsin. Ancak tıbbi müdahale gerektirmeden ortadan kaldırılabilse de ödemin ihmali, sorunun hayatı zorlaştırmasına neden olabiliyor. 

Ödem Nedir?
Ödem Nedir?

Peki vücudunda ödem olduğunu nasıl anlarsın? Ödemin ana belirtisi, doku altında dikkat çeken şişlik olsa da bu şişkinlik bazen gözle ayırt edilemeyecek kadar yaygın olabiliyor. Bu durumda diğer semptomlara da bakmak gerekli. Ödem olduğunda ciltte gerginlik ve parlaklık görülüyor. Şişlik olan alanlara parmakla hafifçe bastırılıp el kaldırıldığında bölgenin birkaç saniye daha basık kaldığı gözlemleniyor. Daha ciddi ve tıbbi müdahale gerektiren vakalarda ise nefes darlığı, solunum güçlüğü ve göğüs ağrısı şişkinliğe eşlik ediyor. Patolojik durumları bir kenara bırakarak hafif ödeme geri döndüğümüzde, halk arasında bilinen en yaygın teşhis yönteminden söz etmeden geçemeyiz. Özellikle ayak bileklerindeki ve bacaklardaki ödemin teşhisi için genellikle çorap veya bisikletçi taytı paçalarında yer alan lastiklere bakılıyor. Eğer lastikler sıkmamasına rağmen bedende iz bırakıyorsa ödeme dikkat etmelisin. Bu iz hemen geçmiyorsa hafif ödemden şüphelenmek mümkün. Bunun yanında, ani kilo değişiklikleri, birkaç gün önce giyilen yürüyüş ayakkabısı veya takılan saatin şimdi dar gelmesi gibi ilginç durumlarda da ödemden şüphelenebilirsin. 

Ödem Nasıl Atılır?

Uzmanlar hafif ödemin çoğunlukla evde yapacağıkolay tariflerle, hareket ve yaşam tarzı değişiklikleriyle geçebileceğini vurguluyor. Ödem atmanın en etkili yollarının başında egzersiz, masaj ve beslenme değişikliği geliyor. Ancak ödem atmak için dikkat etmek gereken noktalar var.

Öncelikle, ödemden etkilenen dokulardan sıvıların atılması için masajın kalbe doğru yapılması gerekiyor. Şişmiş olan uzvu, günde birkaç kez kalp hizasına kadar yükselterek tutmak öneriliyor. Örneğin, ayaklarda ödem varsa ayakları yükselterek uyumak faydalı. Bunun yanında sıvı birikimini önlemek için kompresyon çorabı, eldiveni veya özel medikal malzemeler, spor ekipmanları ve spor giyim ürünleri tercih edilebiliyor. 

"<yoastmark

Ayrıca, ödem atma sürecinde şeker, tuz ve un içeren gıdalardan uzak durmalı ve sebze ağırlıklı beslenmelisin. Düzenli masaj, egzersiz ve beslenme desteğiyle kısa sürede bedenindeki rahatsız edici şişkinliğe veda edebilirsin.

Evde Hazırlanabilecek Ödem Atıcı Tarifler Nelerdir?

Evde hazırlanabilecek tariflere geçmeden önce, ödem atmaya yardımcı olan besin maddelerinden bahsedebiliriz. Böylelikle sen de tariflere küçük eklemeler ve kendince değişiklikler yapmak için yaratıcılığını kullanabilirsin. Dilersen, evdeki malzemelere göre tarifleri revize edebilirsin. İlk olarak, ödem atmaya yardımcı besin maddeleri arasında magnezyum yer alıyor. Ayrıca, B6, potasyum içeren gıdalar da ödem atımını kolaylaştırıyor. Buna ek olarak, idrar söktürücü bitkiler, vücuttaki suyun ve ödemin atılmasına yardımcı oluyor. İşte, evde hazırlanabilecek ödem atıcı tarifler: 

  • Ferahlatıcı Ödem Atıcı İçecek: 
    • 1 adet portakal 
    • Bir tane salatalık 
    • Yalnızca bir tane çilek
    • 1 limonun suyu
    • Çeyrek demet maydanoz 
    • Birkaç nane veya fesleğen yaprağı 

Ferahlatıcı, ödem söktürücü içecek için tüm malzemelerin suyunu bir şişede buluşturmalısın. Eğer mümkünse, posa ve liflerden yararlanmak için smoothie makinelerini kullanabilirsin. Eğer yoksa, katı meyve sıkacağı, narenciye sıkacağı ve mutfak robotu yardımıyla kendine içecek hazırlayabilirsin. Sonrasında hazırladığın karışımı gün içinde içebilirsin. 

  • Kırmızı Ödem Atıcı Karışım: 
    • 1 adet büyük pancar yumrusu 
    • 1 tane kırmızı elma
    • Serçe parmak büyüklüğünde taze zencefil 
    • Yarım limonun suyu 
    • Yarım salatalık 
    • Çeyrek demet maydanoz
    • Birkaç yaprak baby ıspanak 

Malzemeleri bir araya getirerek demir, potasyum, magnezyum ve C vitamininden zengin bir içecek elde edebilirsin. Toksinlerden arınmana yardımcı olacak karışımı ara öğün yerine tüketmen mümkün. 

  • Sıcak Ödem Çayı 
    • 1 tatlı kaşığı kuru ısırgan otu yaprağı ve biraz limon suyu veya, 
    • 3-4 adet kiraz sapı veya,
    • 3 tutam mısır püskülü 

Demlenerek sıcak ödem çayı yapılabiliyor. Su sıcaklığının 80 derece civarında olmasına dikkat etmeli ve ortalama 6-7 dakika demledikten sonra otları demlikten çıkarmayı unutmamalısın. Ödem söktürücü çayları birkaç gün, günde bir kez kullandıktan sonra 1 hafta kadar ara vermeli, art arda uzun süre içmemelisin. 

"<yoastmark

Ödem atımına yardımcı olan tarifleri ara öğün olarak içebileceğin gibi sabah kahvaltı öncesinde de tüketebilirsin. Ancak özellikle meyve içeren tarifleri, günün erken saatlerinde içmeyi tercih etmelisin. Böylelikle meyve şekerinin gün içinde vücudunda enerjiye dönüşmesini sağlayabilirsin. Bununla beraber, olası kilo alımının önüne geçebilirsin. Buna ek olarak, evde hazırlanabilecek ödem atıcı tarifleri uygulamadan önce sağlık durumunu gözden geçirmelisin. Önerilerimiz, bir sağlık tavsiyesi veya tedavi değil yalnızca bilgilendirme amacı taşıyor. Bu bağlamda, eğer bir sağlık sorunun varsa, hamileysen, bebek emziriyorsan hekim desteği almalısın. Herhangi bir alerji durumun mevcutsa mutlaka doktorundan onay almalısın. 

Ödem Atmak için Yürüyüşün Faydaları Nelerdir?

Yürüyüş, hafif hareketlerden ve ardışık adımlardan meydana gelen bir spor olduğu için ödem atımına birebir. Hem terleyerek toksinlerin atımını sağlayan hem de vücudun hemen her bölgesinin harekete geçmesine yardımcı olarak ödemden kurtulmayı destekleyen yürüyüşü her gün yapabilirsin. Üstelik yoğun bir hazırlığa gerek yok. Sadece bir kadın yürüyüş ayakkabısı ve spor kıyafetleri giyerek yürüyüşe hazır olabilirsin. Üstelik açık havada veya yürüyüş bandında, her gün en az 30 dakika yürümek, metabolizmanı hızlandırman ve ödemden daha çabuk kurtulman için yeterli.  Örneğin, her gün 1 saat açık havada yürümelisin. Böylelikle etkinin çok daha hızlı görünmesini sağlaman da mümkün. 

Ödem Atmak için Yürüyüşün Faydaları Nelerdir?
Ödem Atmak için Yürüyüşün Faydaları Nelerdir?

Skechers’ın egzersize konfor katan spor ayakkabı ve kıyafet modelleriyle sen de sportif aktivitelerde özgürce hareket etmenin rahatlığını yaşayabilirsin. Ödem atma, zayıflama gibi hedeflere doğru yol alırken konforun sana verdiği güçle çok daha hızlı sonuç alabilirsin. için hemen Skechers ürünleri arasında sipariş verebilirsin. 

You May Also Like

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

badminton

Badminton Nedir? Badminton Nasıl Oynanır?

skechers spor ayakkabı

Spora Göre Ayakkabı Çeşitleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir