Grup Yürüyüşü Nedir, Nasıl Olmalıdır?

Grup Yürüyüşü Nedir, Nasıl Olmalıdır?

Grup yürüyüşü, adından da anlaşılacağı üzere birden çok kişi tarafından grup halinde yapılan yürüyüş aktiviteleridir. Aktivite çerçevesinde, katılımcı kişi sayısı, parkur özellikleri ve yürüyüşün zorluk derecesi değişiyor. Grup yürüyüşlerinde bir standarttan bahsetmek zor olsa da, bu pratiklerin belli kuralları var. Grubun güvenle varış noktasına ulaşmasını sağlayacak kurallar sayesinde, yürüyüş emniyetle tamamlanıyor. Zira, her biri farklı kondisyona, boy ve kiloya, yetenek ve tecrübeye farklı grup üyeleri ile aktivitede bulunmak kolay değil. Bunun için her grup yürüyüşü, her şeyden önce bir deneyimli bir lider gerektiriyor. Sen de katılımcı veya lider olarak grup yürüyüşlerine katılmayı düşünüyorsan, yazımızdan detaylı bilgi alabilirsin. 

Grup Yürüyüşü Nedir?

Birden çok kişinin yer aldığı, bir lider önderliğinde, belli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilen  yürüyüşlere, grup yürüyüşü adı veriliyor. Ayrıca, etkinlikler genellikle doğa yürüyüşü formunda gerçekleştiriliyor. Doğa ile kucaklaşmayı sağlayacak manzaralar seyredilirken bir yandan spor yapılarak sağlıklı yaşama katkı sağlanıyor. 

Ancak, bu sırada var olan doğal engeller nedeniyle grubun güvenliği oldukça önemli. İşte bunun için grup üyeleri arasında bazı görev paylaşımları yapılıyor. Grup lideri, hem grubun koordinasyonundan hem de emniyetle varış noktasına ulaşmaktan sorumlu oluyor. Artçı, aracı ve rehber gibi farklı pozisyonlardaki kişiler de grup yürüyüşlerinde görev alıyor. 

Grup Yürüyüşü Nedir?
Grup Yürüyüşü Nedir?

Öncelikle grup liderinin doğa konusunda deneyimli olması ve karar, inisiyatif alma becerisine sahip olması gerekiyor. Doğa yürüyüşlerinin, her kararın oylama ile alındığı bir aktivite olmadığını aklında tutmalısın. Eğer yürüyüşe lider olarak değil, katılımcı düzeyinde katılacaksan, karar aşamasında genellikle fikrinin sorulmayacağını bilmelisin. Elbette, aktivite sırasındaki adımlara, da itaat bekleniyor. Bunu kabul ederek, grup yürüyüşlerine dahil olmalısın. Hem lideri hem de (farklı bir kişiyse) ekip liderini dinleyerek, kurallarına uyarak yürüyüşü tamamlamalısın. 

10 kişiden daha kalabalık olan grup yürüyüşlerinde, hem liderin sorumluluğunu paylaşacak hem de herkesin kuralları takip ettiğinden emin olacak bir artçı seçiliyor. Artçılar, liderin ardından en deneyimli kişiler oluyor ve gruptaki herkesin rotayı doğru şekilde takip ettiğinden emin olmakla görevlendiriliyor. Genellikle artçı ve rehber, telsizlerle iletişim kurarak grubun arasının açılmasını önlüyor. Böylelikle, özellikle zor parkurlarda kimsenin kaybolmadan, geride kalmadan, gruptan ayrılmadan varış noktasına ulaşması sağlanıyor. 

Eğer gruptaki kişi sayısı 20’nin üzerindeyse, grupta aracılar da yer alıyor. Aracılar, her 10-15 kişide bir konumlanarak grubun ayrılmadan ilerlemesini sağlıyor. Bir arada ve az bir mesafeyle yürüyen grup üyeleri, güvenle uzun rotaların üstesinden geliyor. Ayrıca, aracılar da birbirleriyle ve rehberle telsiz yoluyla haberleşiyor. 

Grup Yürüyüşü Nasıl Olmalıdır?
Grup Yürüyüşü Nasıl Olmalıdır?

Katılımcı, lider, rehber, artçı veya aracı olarak grup yürüyüşlerinde görev alabilirsin. Elbette, görevlerini yerine getirebilmen ve aktiviteyi emniyetle tamamlayabilmen için kurallara hakim olmak gerekli. Peki grup yürüyüşü kuralları neler, etkinlik nasıl olmalı biliyor musun? 

Grup Yürüyüşü Nasıl Olmalıdır?

Grup yürüyüşünün nasıl olması gerektiğini anlamak için var olan kuralları inceleyebiliriz. 

  • Öncelikle, grup haline yapılan yürüyüşte, katılımcılar tek sıra halinde ilerliyor.
  • Grup halinde yürürken, her bir grup üyesi arasında ortalama 1.5 metre mesafe bırakılması gerekiyor. Bu mesafe sayesinde, ağaçlık alanlarda yol alırken öndeki yürüyüşçünün bıraktığı dalın, arkadan gelen diğer kişiye çarpması önleniyor. Ayrıca, bu mesafenin korunmasını sağlamak, arkadan gelen yürüyüşçünün görevi oluyor. Yani önündeki yürüyüşçünün bir eşyası sana değdiğinde veya üzerine bir dal çarptığında sorumluluğun sende olduğunu hatırlayarak biraz yavaş ilerlemelisin.
  • Grup üyelerinin hepsinin aktiviteye uygun yürüyüş ayakkabısı modelleri ve kıyafetleri giymesi gerekiyor. Ayrıca yürüyüşe uygun aksesuarların kullanımı şart. Aktivite öncesi, lider tüm katılımcıları ihtiyaçlara yönelik bilgilendiriyor. Katılımcılar eksiklerini tedarik ederek, rotaya uygun ürünlerle donanımını tamamlıyor. Kolay veya zor parkurlarda, yürüyüş veya tırmanış için farklı ihtiyaç listeleri olabileceğini aklında tutmalısın. 
  • Yürüyüşün hızı, grubun en yavaş üyesine göre belirleniyor. Hatta kontrolü sağlamak için en yavaş yürüyen kişiyi, yürüyüş kolunun 2. sırasına yerleştirmek bir gelenek. Böylece rehber, tempoyu ona göre ayarlayabiliyor. Tüm grup aynı hızda ilerliyor. 
  • Grup yürüyüşü başlamadan önce tüm üyeleri bilgilendirmelisin. “Ben şu tarafı merak ediyorum” veya “hemen bakıp geleceğim” gibi bahanelerle kimsenin gruptan ayrılamayacağını tüm üyelere bildirmelisin. Grupta itaatsizlik olduğunda, liderin grubun belli bir kısmını, rehberle beraber başlangıç noktasına döndürme hakkı olduğunu açıkça beyan etmelisin. 
  • Grup yürüyüşlerinde tek odak yürüyüş olmalı, çevrenin kontrolü sağlanmalı ve herkes liderin komutlarını yerine getirmeli. Bu nedenle, grupta müzik dinlemek, kulaklık takmak yasak. Konsantrasyonu bozacak yüksek sesli konuşmalar ve şarkı söylemek de doğru bulunmuyor. Doğa seslerini duymaya engel olacak hiçbir ses çıkarmamalısın. 
  • Tüm üyelerin yürüyüşü tehlikeye atacak hareketlerden kaçınması gerekiyor. Örneğin, tırmanış sırasında aşağıya taş yuvarlamamaya özen göstermelisin.
  • Tüm doğa aktivitelerinde olduğu gibi grup yürüyüşünde de alanda çöp bırakılmıyor. Tüm çöpleri yanına almalı, çöpleri taşıyabilecek ayrı bir poşeti yanında bulundurmalısın. 
  • Lider, aktivite öncesi tüm kuralları katılımcılara anlatıyor. Eğer uyarılara ve hatırlatmaya rağmen erkek veya kadın yürüyüş ayakkabısı çeşitleri giymeyen, kıyafeti aktiviteye uygun olmayanlar etkinliğe alınmıyor. 

Sen de grup yürüyüşü yapmadan evvel kurallara hakim olarak aktivitenin çok daha sağlıklı geçmesini sağlayabilirsin. Etkinlik öncesinde, kullanacağın outdoor ayakkabı, kıyafet ve aksesuarları edinerek hazırlık yapmaya başlayabilirsin.

Grup Yürüyüşü Faydaları Nelerdir?

Yürüyüş yapmanın sağlık için faydaları oldukça fazla, söz konusu grup yürüyüşü olduğunda ise daha fazla sosyal yararlardan söz etmek mümkün oluyor. Yürüyüş yapanların, kalp ve akciğerleri daha yüksek kondisyona sahip oluyor. Kişilerin stres düzeyleri azaltırken kilo kontrolü kolaylaşıyor. Ayrıca, yapılan çalışmalar, yürüyüş yapanların ömrünün daha uzun olduğunu, kas ve iskelet sistemlerinin kuvvetlendiğini ortaya koyuyor. Buna ek olarak, uyku düzeni, bağırsak çalışması, tansiyon ve şeker hastalığı kontrolü yürüyüşle kolaylaşıyor. 

Grup yürüyüşü yapanlar, takım çalışmasına yatkın oluyor. Kalabalık içinde uyumla hareket etmek, inisiyatif almak, yalnız kendini değil çevreni de korumak gibi beceriler gelişiyor. Ayrıca, grup yürüyüşünde liderlik yapan kişilerin yönetim kapasitesinde artış, ileri görüşlülük kabiliyeti gelişiyor. Doğa içinde yapılan grup yürüyüşleri, kişilere yeni yerler tanımak, doğanın mucizelerini keşfetmek için fırsat sunuyor. 

Grup Yürüyüşü Faydaları Nelerdir?
Grup Yürüyüşü Faydaları Nelerdir?

Etkinlik sırasında yaşanan küçük sorunların üstesinden gelme çabası, problem çözme becerisine katkı sağlıyor. Elbette, kendi yaşadığı kondisyon sorunu veya motivasyon eksikliği gibi birçok endişe kaynaklarının, başkaları için de problem teşkil etmesi kişilerin kendini daha rahat hissetmesine zemin hazırlıyor. Yardımlaşmanın, arkadaşlığın ve işbirliğinin deneyimlendiği grup yürüyüşü, sosyal ilişkilerini güçlendirerek kişilerin çevrelerini de genişletiyor. 

Elbette, sistematik bir etkinlik içinde olmak önemli. Bu durum, kişileri disiplin ediyor. Üstelik, güvenlik gerekçesiyle edinilen kadın veya erkek yürüyüş ayakkabısı çeşitleri, katılımcıların eksiksiz bir yürüyüş gardırobuna kavuşmasına imkan tanıyor. 

Sen de sportif faaliyetler için ihtiyaç duyacağın günlük ayakkabı, kıyafet ve aksesuarları Skechers güvencesiyle edinebilirsin. Skechers’ın her sezon yenilenen çeşit çeşit tasarımı arasından dilediğini sipariş vererek en güncel tasarımlara, konforlu modellere ve yürüyüş dinamiğine uygun teknolojilere sahip olabilirsin. 

You May Also Like

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

badminton

Badminton Nedir? Badminton Nasıl Oynanır?

skechers spor ayakkabı

Spora Göre Ayakkabı Çeşitleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir