Intermittent Fasting ile Yaşam Kaliteni Yükselt!

Intermittent Fasting ile Yaşam Kaliteni Yükselt!

Aralıklı oruç, aralıklı açlık adlarıyla anılan ve her geçen gün daha çok popülerleşen intermittent fasting, az az ama sık yeme alışkanlığının çok eskilerde kaldığını ispatlıyor. Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi var mı tartışıladursun, kahvaltının genellikle atlandığı yeni yeme düzenleri kendine günlük hayatta yer bulmaya devam ediyor. Özellikle ana öğünler üzerinden beslenme planını yönetmeyi içeren yeni nesil yeme programları, akademisyenlerce sık sık araştırmalara konu oluyor. Çalışmalar aralıklı oruç diyeti ile ilgili, günlük birçok faydayı ortaya koyarken, sağlıklı kişiler için herhangi bir zararın henüz belgelendirilmediği belirtiliyor. Uzmanlar, aralıklı oruç sistemi ile ilgili bilgilerin sınırlı olduğunu ancak keşfedilmiş bir zararın bulunmadığı konusunda hemfikir görüş bildiriyor.  

Intermittent Fasting Nedir?

Kısaca IF olarak literatüre geçen intermittent fasting, beslenme saatlerini uzun aralıklarla programlayan bir yeme modeli olarak anılıyor. Hangi yiyeceklerin yenmesi gerektiği ile değil, kaç saat arayla yenmesi ve kaç saat aç kalınması gerektiği ile ilgileniyor. Yaygın olarak günde 16 saat aç kalmaya dayanıyor ve haftada 2 gün de 24 saatte bir öğün yeme şeklinde gerçekleştirilebiliyor. IF diyetlerinin 5:2 adı verilen bir metodu daha bulunuyor. Ülkemizde 16 saat aç kalmaya dayanan ve daha kolay uygulanabilir olduğuna inanılan 16:8 modeli daha yaygın olarak deneniyor. Süreli bir diyet değil, bir yaşam tarzı değişikliğine karşılık gelen yöntem, vücudun enerji sisteminin verimli çalışmasını hedefliyor. Enerji sisteminin yeme ile kontrol edilmesine dayanan sistem, beraberinde kilo verme, sindirimde rahatlama, günlük iyi hissetme oranlarında artış gibi sonuçlar getiriyor. 

Intermittent Fasting Nedir?
Intermittent Fasting Nedir?

Intermittent Fasting Nasıl Yapılır?

Genel IF kurallarına göre, ilk gıda alımı ile son gıda alımı arasında dilendiği şekilde yemek yenebiliyor. Yemek yenmediği saatlerde de kalorisiz sıvı tüketebiliyor. Genellikle kahvaltı atlanıyor. En yaygın uygulanan aralıklı oruç yani intermittent fasting yöntemleri şöyle: 

  • 16:8 Yöntemi: Bu sisteme günde 2 ana öğün üzerinden besleniliyor. Günün yemek yeme saatleri 8 saatle kısıtlanıyor. Örneğin ilk öğününü 12’de yiyen bir kişi, akşam yemeğini 20.00’de tüketiyor ve bir daha herhangi bir besin almıyor. Gece içilen içeceklerin enerji vermemesine dikkat ediliyor. Yani kalorili milkshakeler yerine, akşam yemeğinden sonra soda, şekersiz kahve ve çay içilmesi tercih ediliyor. 20.00’den itibaren, bir sonraki gün saat 12.00’ye dek beden aç kalıyor. Uzunca bir kısmı uykuda geçen bu zaman zarfında 16 saat aç kalınmış oluyor. 
  • Ye-Dur ve Yeniden Ye: Haftada 1 veya 2 gün 24 saat oruç tutuluyor. Diğer günler yemede herhangi bir kısıtlama uygulanmıyor. 
  • 5:2 Metodu: Bu yeme düzeninde haftanın art arda gelen iki gününde yalnızca 500-600 kalori alınıyor. Diğer 5 gün ise normal yeme rutini sürdürülüyor. Herhangi bir kısıtlamanın olmadığı 5 günde çok fazla yemek yenmemesi hatırlatılıyor. 
Intermittent Fasting Nasıl Yapılır?
Intermittent Fasting Nasıl Yapılır?

Vegan beslenme veya vejetaryen beslenme tarzını hayatında uygulayan kişilerin yanında hayvansal gıda ile beslenenler de IF diyetini uygulayabiliyor. Intermittent fasting modeli ne yediğinle ilgilenmediği için bu konuda bir kural koymuyor. 

Intermittent Fasting’in Vücuda Etkileri Nelerdir?

Yapılan çalışmalar, bu tip kalori kısıtlamalarının hayvanların yaşam sürelerini uzattığını ve metabolik strese karşı toleransın yükseldiğini ortaya koyuyor. IF uygulayan kişilerin günlük metabolik stres, hücre onarımı gibi konularda pozitif değişiklikler sergilediği belirleniyor. Trigliseridlerde azalma, LDL kolesterol, kan basıncı, kilo, yağ kütlesi, kan glikozunda düşüş günlük ölçümlerde seyrediliyor. Bu sonuçların, uzun süre açlık nedeniyle bedenin bağışıklık tepkisi olduğuna inanılıyor. 

Intermittent Fasting'in Vücuda Etkileri Nelerdir?
Intermittent Fasting’in Vücuda Etkileri Nelerdir?

Intermittent Fasting ile Kilo Verilir mi?

Kısa sürede sağlıklı kilo vermek, yazın hiç endişe duymadan incecik spor tişört modellerini giyebilmek herkesin isteği… Söz konusu adı diyet olan bir yeme modeli olunca, ister istemez aralıklı oruç ile zayıflanır mı sorusu beraberinde geliyor. Uzmanlar, uzun süre aç kalındığında vücudun glikojen depolarını tüketmeye başladığını hatırlatıyor, bedene enerji sağlamak için buradan elde edilen glukoz kullanılıyor. Bu depoların tüketilmesinin ardından bedende yağ yakımı başlayarak bu yolla kilo verilebiliyor. Kısa süreli incelemelerde Intermittent fasting ile kilo verilebildiği, yaşam kalitesinin yükseldiği görülüyor. Ancak uzun vadeli çalışmalar için henüz yeterli kaynak ve araştırma bulunmuyor. 

Aralıklı oruç uygulayan herkes kilo vermek zorunda mı, elbette değil. 5:2 sisteminde, oruç tutulmayan günlerde, kişilerin fazla yemek yeme eğiliminde olmasından endişe ediliyor. Her ne kadar yapılan çalışmalarda böyle bir farkın gözlenmediğinin altı çizilse de, serbest günlerde fazla yemek yemenin, kilo verme konusunda sorun yaratabileceği söyleniyor. 

Ayrıca, kilo vermek için yemenin dışında bir de egzersiz faktörü var. Aktif bir yaşam sürmeden, hareketsiz bir düzen içinde kilo vermek zorlaşıyor. Spor rutiniyle beraber aralıklı oruç yapıldığında kilo kaybının artacağı ifade ediliyor. 

Aralık Oruç Diyet Saatleri
Aralık Oruç Diyet Saatleri

Aralık Oruç Diyet Saatleri

16:8 sisteminde, aralıklı orucun diyet saatleri kişiden kişiye değişebiliyor. Kimi sabah 9’da yemek ile güne başlarken, 17’de akşam yemeğini yiyerek günü kapatıyor. Kimi ise öğren 14’te ilk öğününü yedikten sonra akşam yemeği için 22’yi uygun görüyor. Uzmanlar aralıklı oruç diyet saatleri belirlenirken genellikle güneşin doğuş ve batışına göre standartların belirlendiğini ancak kişilerin yaşam şekline göre 16 saat açlık, 8 saat yeme rutinini koruyarak kendi saatlerini belirleyebileceğini ifade ediyor. Tek kural ise, her gün aynı saatleri korumak… 

Aralıklı Oruç ile Sağlıklı Kalınır mı?

Intermittent fasting, günlük yaşamda sağladığı ölçülebilir faydalarla yaşam kalitesinin artmasına yardımcı oluyor. Uygulayan birçok kişi kendini daha sağlıklı hissettiğini söylüyor ancak uzun süre sağlıklı kalmak söz konusu olduğunda henüz net bir cevap verilemiyor. Aralıklı oruç diyeti konusunda uzun yıllar süren çalışmaların henüz yapılmamış olduğu ifade ediliyor. Hayvanlarda uzun süreli açlığın faydalı sonuçlarına dair bilimsel kanıtlar bulunduğu hatırlatılarak insanlar için kalıcı etkilerden söz edilmesi konusunda temkinli davranılıyor. 

Uzmanlar, açlık hissinin su içme isteğini bastırabileceği konusunda uygulayıcıları uyarıyor. Aralıklı oruç sırasında muhakkak yeterli miktarda su alınması gerektiği, vücüdun susuz bırakılmaması önemle hatırlatılıyor. Ayrıca açlık nedeniyle stres seviyesinin artabileceği, uykusuzluk gibi başka nedenlerle birleştiğinde baş ağrısı oluşabileceği konusunda bilgilendirmeler yapılıyor. Herkesin her yeme biçimine uygun bir bünyesi olmayabileceği vurgulanırken, reflü, gastrit, şeker hastalığı, yeme bozukluğu, ilaç kullanımı, hamilelik ve emzirme durumlarında aralıklı oruçtan uzak durulması tavsiye ediliyor. Ayrıca gelişme dönemindeki ergenlerin de IF diyetine mesafeli yaklaşmaları gerektiği ifade ediliyor. Sen de sağlıklı yaşam hedefliyorsan, emek harcaman gerektiğini aklında tutmalısın.

Spor yorgunluğu, laktik asit ağrısı, yeme düzenlemeleri bu zahmetlerden yalnızca birkaçı… Skechers, başta oldukça zor görülen süreçleri kolaylaştırmak için yanında.. Egzersiz sonrası kramplarla baş etme yolları, kilo verme için yürüyüş tüyoları Skechers blogta seni bekliyor. Ayrıca Skechers’ın birbirinden konforlu kadın yürüyüş ayakkabısı ve kadın koşu ayakkabısı tasarımları da egzersizi kolaylaştırmak için seninle. Sen de birbirinden şık Skechers spor giyim ve rahat ayakkabı ürünlerini inceleyebilir, hemen sipariş vererek aktif bir hayatı sevmek için kendine bir sebep verebilirsin. 

*: Intermittent fasting hakkında verdiğimiz bilgiler tıbbi bir tanı veya öneri içermemekle beraber, yalnızca bilgilendirme amacı taşıyor. Konu hakkında detaylı bilgiyi uzman diyetisyenimiz veya diğer branşlardaki hekimlerimiz aracılığıyla alabilirsiniz. 

You May Also Like

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

badminton

Badminton Nedir? Badminton Nasıl Oynanır?

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir