Karnıyarık Otu ve Karnıyarık Otu Tozu Faydaları

Karnıyarık Otu ve Karnıyarık Otu Tozu Faydaları

Psyllium adını gıda takviyelerinin üzerinde, uzman tavsiyelerinde görebilirsin. Psyllium olarak anılan madde, plantago ovata bitkisinin tohum ve kabuklarından yapılan bir liften başkası değil. Dilimizde karnıyarık otu olarak anılan  bitki, sayısız faydasıyla her geçen gün daha çok insan tarafından tanınıyor. Hem faydaları hem de işlevleriyle mutfaklarda yer almaya başlayan karnıyarık otunu daha yakından tanımak ister misin? 

Karnıyarık Otu

Çalı görünümünde olan karnıyarık otu bitkisinin meyvesi çok yüksek oranda lif taşıyor. Suda çözünen bir lif türü olan psyllium, boşaltım ve sindirim sisteminde aktif rol oynuyor ve sorunların hafifletilmesine yardım ediyor. Su ile birleştiğinde jelimsi bir kıvam alan karnıyarık otu, bağırsaklarda rahatlatıcı etki sağlıyor. 

Karnıyarık Otu
Karnıyarık Otu

Karnıyarık otunun jel haline gelmesi, onun mutfakta bir başka kullanımını da mümkün kılıyor. Özellikle glutensiz beslenenler ve vegan beslenme tarzını benimseyenler için hamura yoğun ve tutkalımsı bir form vermek oldukça zor görülüyor. Yumurta gibi hayvansal maddeler veya gluten gibi yapışkanlık sağlayan içerikler olmadan hamura yapışkan form veren ve tutmasını sağlayan karnıyarık otu, vegan ve glutensiz hamur işlerinin vazgeçilmezi halini alıyor. 

Karnıyarık Otu Nedir?

Karnıyarık otu, literatürde plantoa ovata adıyla anılıyor ve anavatanının Hindistan olduğu biliniyor. İşlenerek mutfaklarda yerini alan karnıyarık otu, kavuz, kapsül veya toz formlarda sunulabiliyor. Gıda takviyesi olarak kullanılacak karnıyarık otlarını birçok marka tarafından hazırlanmış kapsüller halinde bulabilirsin. Hamur işinde kıvam artırıcı olarak kullanılacak olanlarsa genellikle tek porsiyonluk paketler şeklinde, toz formda satılıyor. Kabartma tozu veya şekerli vanilin paketlerine benzeyen küçük ve tek kullanımlık paketler sayesinde hamura hayvansal veya glutenli içerik eklemeden, hamura dilediğin yoğun kıvamı verebilirsin. 

Karnıyarık Otu Faydaları Nelerdir?

Psyllium yararlarıyla birçok kişinin günlük tüketim rutininde yer alıyor. Karnıyarık otu tozu faydaları arasında ilk sırada dışkı yumuşatıcı etkisinden bahsedilebiliyor. Laksatif görev üstlenen bitki tozunun kayda değer diğer etkileri şöyle sıralanıyor: 

Karnıyarık Otu Nedir?
Karnıyarık Otu Nedir?
  • Karnıyarık otu tozu, yemeklerle beraber tüketildiğinde zararlı besin öğelerinin bağırsaktan emilmesini engelliyor. Glikoz gibi kana karıştığında kilo almanıza neden olacak besin öğeleri böylelikle egale ediliyor. Glikozla eşzamanlı olarak emilen toksinler de psylliumun jelimsi kıvamı sayesinde emilmeden kolaylıkla dışarı atılabilliyor. 
  • Karnıyarık otu tozunun kolesterol düzenlenmesine yardımcı olduğu çalışmalarla ispatlanıyor. Ancak besin maddesinin tedavi amaçlı kullanılmaması, doktor muayenesi sonucu, doktorun onayıyla destekleyici olarak tüketilebileceğinin altı çiziliyor. 
  • Kan şekerinin dengelenmesi konusunda karnıyarık otunun destekleyici rol aldığı biliniyor. 
  • Bağırsak florasında dengenin sağlanması için lifler hayati önem taşıyor. Lif sayesinde bağırsak bakterileri beslenerek çoğalabiliyor. Probiyotikler için besin olan, prebiyotik etkisi gösteren bu maddeler karnıyarık otunun sindirimi düzenleyici etkisini göz önüne seriyor. 
  • Karnıyarık otunun kabuğu, bağırsaklardaki bakterilerin mayalanmasını artırıyor ve dışkıların sıvı çekerek yumuşamasına yardımcı oluyor. Bu nedenle kabızlık gibi hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli sorunlarda destekleyici olarak tercih edilebiliyor. 
  • İshal durumundaysa, karnıyarık otunun tohumları, fazla sıvıyı lif içerisine çekerek dışkının katılaşmasına destek veriyor. İrritabl bağırsak sendromu gibi zaman zaman kabızlık ve ishal sorunu yaşayan kişiler sindirim rahatsızlıkları için doktor onayıyla psyllium lifi kullanabiliyor. 

Karnıyarık Otu Tozu Kilo Vermeye Yardımcı olur mu?

Sağlıklı zayıflamak için spordan sonra ne yenir sorusunun yanıtı karnıyarık otu değil. Karnıyarık otu tozu faydaları arasında zayıflatıcı etki yer alsa da, bu madde öğünlerde direkt tüketilebilen ve mucizevi zayıflama sağlayan bir gıda değil. Ancak karnıyarık otunun zayıflamak için vücudu teşvik ettiğinden bahsedebiliriz. Psyllium lifleri suda çözünerek sıvıyı içine çektiği için doygunluk hissinin artmasında ve uzun sürmesine yardım ediyor. Midenin boşalması geciktiğinden kullanıcılar daha geç acıktıklarından bahsediyor. Ayrıca glikoz gibi kan şekerini hızla yükselten ve daha sonra aynı hızda düşürerek açlık krizleri geçirmeye neden olan maddeler, bu lifler sayesinde bağırsakta emilemiyor. Glikozun bağırsaktan kana karışmaması kan şekerinin düzenli olmasına destek veriyor ve açlık krizleri daha az hissediliyor. Yine dolaylı olarak, jelimsi yapısı sayesinde bağırsak emilimini azaltan karnıyarık otu tozu, toksinlerin kana karışmadan atılmasını sağlıyor. Bir anlamda antioksidan etki gösteriyor. Özellikle detoks tarifleri ile zayıflama hızını artırmak isteyenler, öğünlerine karnıyarık otunu da dahil ederek kilo verme hızlarının arttığını gözlemleyebiliyor. 

Karnıyarık Otu Probiyotik midir?

Karnıyarık otu probiyotikler arasında sınıflandırılmıyor. Ancak lifli yapısı sayesine probiyotik bakterilerin beslendiği prebiyotik maddelerin emilmesini engelliyor ve probiyotik bakterilerin artışına zemin hazırlıyor. Bu nedenle karnıyarık otu kullanımının probiyotik ve prebiyotik olduğu  zannediliyor. Oysa probiyotik varlığını destekleyerek sindirim için oldukça önemli bir görevi yerine getiriyor. Mikrobiyota dengesizliği yaşayan birçok kişi, karnıyarık otu kullanımıyla rahatlama hissettiğini belirtiyor. 

Karnıyarık Otu Kullanırken Dikkat 

Doğal olan ürünlerin kullanımının tamamen zararsız olduğu gibi bir yanılgı mevcut. Oysa doğal ürünler de alerjik sorunlara yol açabiliyor veya yanlış dozda alımı, bilinçsiz kullanımı sağlık açısından tehdit edici durumlar oluşturabiliyor. İşlenmiş veya doğal karnıyarık otu kullanırken muhakkak doktor tavsiyesini göz önünde bulundurmalısın. 

  • Bağırsaktaki bakteriyel dengesizlikle gaz ve şişkinlik sorunlarına yol açabiliyor. Denge sağlanana dek, probiyotik ve prebiyotik destekler kişilerde bu sorunların artmasına neden olabiliyor. Eğer geçmeden şikayetlerin varsa muhakkak uzmanlara muayene olmalısın. 
  • Eğer ilaç veya düzenli vitamin tüketimin varsa karnıyarık otu kullanımıyla beraber bu maddelerin emiliminin azalmasına rastlayabilirsin. Düzenli ilaç veya takviye kullanımı durumunda doktor onayı almadan karnıyarık otu kullanmamalısın. 
  • Astım veya alerji sorunu yaşıyorsan psyllium lifi kullanman önerilmiyor. 
  • Az sıvı tüketiyorsan kabızlık sorununda artış yaşayabilirsin, karnıyarık otu kullanırken bol su içmeyi unutmamalısın. 
  • Aşırı lif alıyorsan bu maddeyle beraber gaz ve şişkinlik sorunlarında artış görebilirsin. Günlük 25-30 gramdan fazla lif tüketmemelisin. 

Karnıyarık otu  ve karnıyarık otu tozu faydalarıyla ilgili bilgiler, Skechers Blog’da seninle. Konuyla ilgili yayımlanan makalelerden ve uzman görüşlerinden derlediğimiz notlar kesinlikle tedavi tavsiyesi içermiyor, yalnızca bilgilendirme amacı taşıyor. Eğer sindirim, kilo verme gibi konularda sorun yaşıyorsan ve karnıyarık otu kullanmak istiyorsan doktor onayı almalısın. Ayrıca vegan besleniyor ve mutfakta karnıyarık otu kullanıyorsan, bir diyetisyen desteği alarak öğünlerini planlamalısın. 

Skechers sağlıklı yaşam hakkında bilgi alman ve konforla günlük hayatı deneyimlemen için her an yanında… Skechers’ın birbirinden şık ayakkabı, giyim ve aksesuar seçeneklerini inceleyebilir, farklı teknik ve tasarım özellikleri sunan modellerini kolaylıkla sipariş verebilirsin. Üstelik senin hassasiyetlerin ve yaşam haklarına duyduğun saygıyı  önemsiyor ve ürünlerimizi çeşitlendiriyoruz. Skechers’ın tüm dünyada ilgi gören vegan ayakkabı modelleri Türkiye’de de kullanıcılarla buluşuyor. Eğer vegan ayakkabılar arasından seçim yaparken dikkat etmen gerekenleri merak ediyorsan Skechers Blog’taki ilgili yazımızı okuyabilirsin. 

You May Also Like

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

yemek sonrası yürüyüş

Yemek Sonrası Neden Yürüyüş Yapılmalıdır?

sirt-agrilarina-iyi-gelen-yoga-hareketleri

Sırt Ağrılarına İyi Gelen Yoga Hareketleri

Koşucu Bacağı (Shin Splint) Sendromu

Koşucu Bacağı (Shin Splint) Sendromu Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir