Neden Ortopedik Ayakkabı Seçmeliyiz?

Neden Ortopedik Ayakkabı Seçmeliyiz?

Ayak anatomisinde sorun olan, basış problemi yaşayan kişiler kendilerine uygun ve rahat ayakkabı bulamamaktan yakınıyor. Yaş ilerledikçe, yanlış ayakkabı kullanma nedeniyle artan problemler, yaşam kalitesini düşürüyor, sıradan bir gezinti bile kişiler için yorucu bir deneyim haline gelebiliyor. Bel, sırt ve bacaklarda ağrı, ayakta kemik çıkıntıları yaşanan problemlerden sadece birkaçı… Ağrı, sızı ve rahatsızlık hissine neden olan problemler, doğru ayakkabı seçilmediğinde daha da artıyor. Yıllar içinde küçük basış sorunları bile gözle rahatlıkla görülebilir hal alıyor. Ayak kemerinde, tabanında bulunan anatomik sorunlara karşı konfor sağlayan modeller, sorun yaşayan kişiler için çözüm oluyor. Ayak sağlığı için olmazsa olmaz bu modeller, ortopedik ayakkabı adıyla sınıflandırılıyor. 

Ortopedik Ayakkabı Nedir?

Ortopedik ayakkabılar, ayağın taşıyıcı noktalarını destekleyerek fark yaratıyor. Vücudun ayaklara yaptığı baskıyı yayan, omurganın ideal duruşunu destekleyen modeller, yanlış basış dolayısıyla yaşanan yorgunluk, ağrı ve sızı hislerinin hafifletilmesine yardımcı oluyor. Diğer ayakkabılardan daha esnek ve konforlu olan, ayak çevresini tam saran tasarımlar, çocuklar ve yetişkinler için farklı modeller sunuyor. Ortopedik ayakkabı gereği olan kişiler, doğru ayakkabıları seçerek yaşam kalitelerinin artmasını sağlayabiliyor. 

Ortopedik Ayakkabı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Modellerin esnek olmasına dikkat edilmesi tavsiye ediliyor. 
  • Modellerin, yeterince nefes alabilmesi ayaklarda mantar gibi enfeksiyonel sorunların önüne geçilmesine yardımcı oluyor. 
Ortopedik Ayakkabı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ortopedik Ayakkabı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
  • Ortopedik ayakkabılar ayak numarasına uygun seçilmeli. Ayak baş parmağıyla ayakkabının ön kısmı arasında yarım santimetre kadar boşluk olması gerekiyor. Yan ve arka kısmın ise ayağı sıkmayacak kadar geniş ancak çok bol olmayacak kadar dar olması önem arz ediyor. Ne büyük ne de küçük numaralar almalısın. Özellikle çocuklar için ortopedik ayakkabı seçilirken, çocuğun daha sonra da giyebileceği varsayılarak büyük ayakkabılar alınıyor. Oysa bu seçimler, ayağın desteklenmesini engellediği için sorunun artmasına ve ayağa oturmadığı için ayakkabıların daha çabuk yıpranmasına neden olabiliyor. 
  • Ortopedik taban bulunduran modeller, ayak ve bacak kaslarının doğru şekilde çalışmasına yardım ediyor. Ayakkabı giyildiğinde kaslarda zorlanma yaşanıyorsa, bir uzman görüşü almak öneriliyor. 
  • Ayakkabıların  nereden alındığı önem taşıyor. Ürünün uzman denetimi var mı, nasıl tasarlandı, hangi marka tarafından üretildi ve kalite belgelerine sahip mi gibi soruları satın alma sürecinde üreticilere sormalısın. 
  • Ayakkabıların teknik özellikleri seçim için ana kriter olsa da tasarım detaylarının da estetik anlayışa uygun olması tercih ediliyor. Ayakkabının rengi, tasarımı zevkini yansıtıyor mu, kolay kombinlenebilir mi inceleyerek seçimini yapmalısın. Farklı kombinlerle giyebileceğin kullanışlı bir model seçerek uzun süre keyifle üzerinde taşıyabilirsin. 
  • Ortopedik ayakkabılar sık sık kullanıldığı için modellerin dayanıklılığı, uzun ömürlü olması ve bakımının kolaylığı seçim için bir diğer kriteri oluşturuyor. Çamaşır makinesinde yıkanabilen, kaliteli, dayanıklı malzemeden yapılan ayakkabıların seçimi kullanıcılar için avantaj oluşturuyor. 

Ayak Sağlığı için Ortopedik Ayakkabı 

Ortopedik modeller, medikal amaçlı ortaya çıktığı için ayak sağlığı ve rahatına uygun alternatifler olarak görülüyor. Sıradan bir günlük ayakkabı konfor sağlayan detaylar sunsa dahi, ortopedik tasarımlar ayağın yürüme paternine uygun özel tasarımlarla farklılaşıyor. Ayağın boyutu, basış tarzı, taban eğriliği, burun yüksekliği, kemer eğimi, kavisi destekleyen iç taban gibi detaylara uygun tasarım, sıradan yürüyüş ayakkabısı modelleri için lüks görülürken ortopedik ayakkabılar için temel gereksinim halini alıyor. Örneğin koşu ayakkabısı seçimi yapan biri, ayakkabı hakkında performans sağlama, enerji dönüşümü, şok emiciliği gibi sorulara yanıt arayabiliyor. Ortopedik ayakkabılarda ise bu beklentiler, ayağın “normal ayak tabanı” olmamasına rağmen rahat edebilmesine dönüşüyor. Ayak kavisi genel orandan farklı, basışı içe veya dışa eğimli kişiler, ortopedik ayakkabı giyerek anatomik bir sorunun hafifletilmesini bekliyor. Bu nedenle ortopedik modeller, ayak sağlığı için destekleyici ürünler olarak kullanılıyor. 

Arch Fit Özellikleri Nelerdir?
Ortopedik Ayakkabı Özellikleri Nelerdir?

Arch Fit Özellikleri Nelerdir?

Skechers ortopedik ayakkabı serisi, ayak hastalıkları uzmanlar (podiatristler) tarafından tasarlanıyor. Skechers’ın konfor konusunda uzmanlaşmış ekipleri, ayak hastalıkları için yapılan özel Ar-Ge çalışmalarında podiatristlerden destek alıyor. Podiatri sertifikası bulunan özel ayak kemeri desteği, her adımda kullanıcılara destek veriyor. İç taban formu için 20 yılın üzerinde çalışılan ayakkabılar, 120.000’in üzerindeki ayak şeklinin taranmasıyla bugünkü halini alıyor. 

Arch Fit, uzman desteği ve uzun süren AR-GE çalışmaları sayesinde her ayak şekline kusursuz uyum gösteriyor. Arch Fit ortopedik taban ile ağırlık tabana eşit yayılırken denge sağlamak kolaylaşıyor. Form koruma özelliği de bulunan ayakkabılar, patent almak için gün sayıyor. 

Arch Fit ayakkabıların hem bağcıklı hem de ayağa geçirilebilen, kolay giyilen alternatifleri bulunuyor. Yürüyüş ve hareket sırasında hafifliği ile konfor vadeden modeller, ayak tabanının her kısmını mükemmel şekilde kavrayarak ortopedik ayakkabılardan beklenen desteği veriyor. 

Ayak Sağlığı için Ortopedik Ayakkabı
Ayak Sağlığı için Ortopedik Ayakkabı

Ortopedik Ayakkabı Altlığı Nedir, Ne İşe Yarar?

Ortopedik tabanlıklar, ayaktaki yük dağılımının normale dönmesine yardımcı oluyor. Ayakta yer alan tarak kemikleri üzerine fazla basınç bindiğinde sorun bel, sırt, topuk ağrıları yaratabiliyor. Basış problemi bağlantılı omurga rahatsızlıklarının yanında baş parmak yanında kemik çıkıntısı da görülebiliyor. 

Kadınlarda sürekli yüksek topuklu ayakkabı giymeden veya genetik faktörlerden kaynaklanabilen sorunlara karşı uzmanlar bir süre ortopedik tabanlık kullanımını öneriyor. Bazı vakalarda yıllar boyu ortopedik tabanlık ve ortopedik ayakkabı kullanımı tavsiye ediliyor. Söz konusu çocuklar olduğunda ise genellikle düz tabanlık veya içe basma sorunları karşımıza çıkıyor. Bu tip durumlarda uzmanlar, dönemsel tabanlık kullanımı ile basış problemlerinin üstesinden gelebiliyor. 

Neden Ortopedik Ayakkabı Seçmeliyim?
Nasıl Ortopedik Ayakkabı Seçmeliyim?

Skechers ortopedik ayakkabı arayışına, estetikten ödün vermeden yanıt bulabileceğini müjdeliyor. Geniş Skechers koleksiyonunda spor ayakkabıların yanında kışlık bot ve sandalet çeşitleri de yer alıyor. Sen de Skechers modellerini inceleyerek hemen sipariş verebilirsin. 

You May Also Like

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

yemek sonrası yürüyüş

Yemek Sonrası Neden Yürüyüş Yapılmalıdır?

sirt-agrilarina-iyi-gelen-yoga-hareketleri

Sırt Ağrılarına İyi Gelen Yoga Hareketleri

Koşucu Bacağı (Shin Splint) Sendromu

Koşucu Bacağı (Shin Splint) Sendromu Nedir?

1 thought on “Neden Ortopedik Ayakkabı Seçmeliyiz?”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir