Sabah Koşusunun Faydaları

Sabah Koşusunun Faydaları

Sağlıklı bir yaşam ve güçlü bağışıklık için hareket gerekiyor. Uzmanlar, beslenme düzeni, uyku ve yaşam tarzı kadar düzenli egzersizin de sağlık için önemli olduğunu vurguluyor. Hem formda kalmak hem de bağışıklık sisteminin olağan fonksiyonunu desteklemek için koşu en sık tercih edilen egzersizlerden biri oluyor. Ancak koşunun daha faydalı olabilmesi için sabah saatlerinde yapılması gerektiğinin altı çiziliyor. Sabah koşusunun faydaları neler, nasıl yapılmalı, koşu için öneriler yazımızda seninle. Sen de hayatın ritmini hissetmek için sabah serinliğinde düzenli koşu rutini oluşturabilirsin. 

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir, sorusuna yanıt verecek ipuçlarını yazımızda bulabilirsin. 

Sabah Koşusunun Faydaları Nelerdir?

Sabah koşusu birçok kişi için uykudan feragat etmek anlamına geliyor. Oysa sabah koşuya başlayanlar, egzersizin getirdiği farkı hissediyor ve sabah koşusunu alışkanlık haline getiriyor. Sabah koşmak işte bu farkları yaratıyor: 

  • Uzmanlar, sabah saatlerinde havanın genellikle daha temiz olduğunu ve oksijen oranının yüksekliğini vurguluyor. Oksijen sayesinde vücut daha çok yağ yakmaya hazır oluyor. Metabolik faaliyetler hızlanıyor. 
  • Sabah koşusu, güne enerjik bir başlangıç yapmaya yardımcı oluyor. Kişiler egzersiz sonrasında kendini daha dinç hissediyor. 
  • Vücuttaki gelişim hormonları gece salgılandığı için vücut uykuda karbonhidrat tüketiyor. Sabah aç karnına yapılan egzersiz, yağ yakımına fırsat veriyor. 
  • Sabah sporu yapanların uyku düzenini daha kolay sağladığı belirtiliyor. Düzenli spor yapanlar, her gün 7-8 saat uyku uyuyabiliyor. 
  • Sabah koşusu kan basıncının düşmesine destek veriyor. Araştırmalar özellikle orta yaştan sonra yapılan düzenli sabah koşusunun, tansiyonda düzenli düşüş sağladığını gösteriyor. 
  • Görsel algıyı etkileyen açık hava koşusunun stresi azalttığı, zihni dinlendirdiği biliniyor. 
  • Sabah güne koşuyla başlayanların gün içindeki iş veriminin yükseldiği kayda geçiyor. 
  • Sabah saatlerinde yapılan spor hareketleri, kemiklere daha yoğun yük binmesine neden olur. Kemik erimesi sorununa karşı sabah sporunun önleyici olduğu düşünülüyor. 
Sabah Koşusunun Faydaları Nelerdir?
Sabah Koşusunun Faydaları Nelerdir?

Sabah Koşusu Aç Karnına mı Yapılmalıdır?

Koşu programı oluştururken birçok kişi koşu öncesinde kahvaltı yapılmalı mı yapılmamalı mı sorusunu soruyor. Sorunun yanıtı kilo vermek isteyip istemediğine göre değişiyor. Kilo vermek isteyenlerin aç karnına spor yapmaları öneriliyor ancak amacın kilo korumaksa koşudan ortalama 1 saat önce kahvaltı yapabilirsin. Aç karnına koşu yapıldığında, vücut yağ depolarını kullanarak enerji üreteceğinden kilo vermek hızlanıyor. Ancak güncel kilosunu korumak isteyenler, kahvaltı yaptıktan bir saat sonra koşu yaparak kilo almanın önü geçebiliyor. 

Koşu öncesinde yapılacak kahvaltı nasıl olmalı merak ediyorsan, sağlıklı sporcu kahvaltısı yazımızdan ilham alarak kendi kahvaltı menünü oluşturabilirsin. Koşudan minimum 1 saat önce yiyeceğin kahvaltıda protein yönünden zengin gıdalara, sağlıklı karbonhidratlara ve yağlara yer verebilirsin. Lifli meyveler, yulaf gibi tahıllar, yumurta ve kuruyemişler koşu öncesinde yenebilecek besinler arasında sıralanıyor. 

Sabah Koşusu Aç Karnına mı Yapılmalıdır?
Sabah Koşusu Aç Karnına mı Yapılmalıdır?

Koşu Yaparken Nasıl Giyilmelidir?

Koşarken doğru kıyafet seçimi, egzersiz konforunu sağlamada önemli görülüyor. Hava koşullarından parkur özelliklerine kadar birçok detay, koşu kıyafetlerinin seçiminde dikkate alınıyor. Sabah koşusu yaparken havanın biraz daha serin olacağı varsayılarak ılık ve soğuk havalar için farklı öneriler sunuluyor. Ilık havalarda teri transfer edebilen, kuru kalan, ağırlık yapmayan, güneş ışınlarına karşı koruma sunan modellerin tercih edilmesi öneriliyor. Soğuk havalarda ise hafif ancak sıcak tutacak montlar öne çıkıyor. Koşu sırasında vücut ısısı yükseleceği için yalıtım özellikli, nefes alan kumaşlar seçilmesi gerekiyor. 

Koşu kıyafetlerinde aranacak temel özellikler konusunda notlarımızı dikkate alabilirsin: 

  • Koşarken teri vücuttan uzak tutacak kumaşların tercih edilmesi gerekiyor. Kadın spor tişört ve erkek spor tişört ürünlerinin terle ağırlaşmaması önem arz ediyor. Sporcu sütyenleri ve taytlarda kullanılan özel nem transfer eden kumaşlar gibi, üst parçalarda da polyester ve spandex karışımlı kumaş tercihi konforu garantiliyor. 
  • Hızlı kuruma ve kırışmama gibi kumaş özellikleri spora rahatlık katıyor. 
  • UV koruma özellikli kumaşlar ve uzun kollu seçenekler yaz güneşinden zarar görmemek için tavsiye ediliyor. 
  • Parmak geçmeli üstler, koşu esnasında kumaşların dirseklere sıvanmaması için koşuculara yardımcı oluyor. 
  • Delikli veya file parçalı kumaşlar, sıcak havalarda ekstra havalandırma vadediyor. 
  • Sürtünmeyi önleyen özel hassas dikişlerin tercihi tavsiye ediliyor. 
  • Termal özellikli kadın ve erkek eşofman altı modelleri soğuk günlerde üşümemek için giyilebiliyor. 
  • Uzmanlar, sert koşularda kasların desteklenmesi için tayt giyilmesini öneriyor. 
  • Reflektif baskılar gece koşularında görünmeyi garantiliyor ve güvenlik sağlıyor. 
  • Cepli modeller sayesinde eşyalar kolaylıkla taşınıyor. 

 

 

 

Koşmak için İpuçları 
Koşmak için İpuçları

Koşmak için İpuçları 

Koşu yapmak, sağlıklı olmaya yardımcı oluyor ancak yanlış ayakkabı giymek gibi sorunlar koşuda sakatlanmaya veya beklenen verimi alamamaya neden olabiliyor. Koşu, sert hareketlerden oluştuğu için atılan her adımla beraber ayak tabanında şok etkisi oluşuyor. Eğer doğru bir koşu ayakkabısı giyilmediyse, darbe azaltıcı etki yoksa, hassas tarak kemiği hareket sırasında zedelenebiliyor. Ayakkabı seçerken muhakkak orta taban desteklerine bakmalısın. Ayrıca ayakkabıların birçoğunda koşu sırasında bilek burkulmalarını önlemek için özel bilek destekleri yer alıyor. Bu tip basit özellikler erkek ve kadın koşu ayakkabısı için ayırt edici olabiliyor. Koşu ayakkabısı nasıl seçilir sorusuna detaylı yanıt için blog yazımızı okuyabilirsin. 

Keyifli bir koşu için vücudun egzersiz esnasında ihtiyaçlarının karşılanması büyük önem taşıyor. Koşu sırasında vücut büyük oranda su kaybediyor. Özellikle sıcak günlerde terleme ile su atılıyor. Bu nedenle koşarken muhakkak sıvı desteği almalısın. Egzersiz öncesi 500 ml su içilmesi, koşulan her 15 dakika için 1 su bardağı daha su alınması öneriliyor. Koşu sonrasında da sıvı takviyesine devam ediliyor. Uzmanlar, tartıda kaybedilen her yarım kilo için 600 ml daha su içilmesi gerektiğini vurguluyor. 

Koşu programları, zamanla zorlaşan bir süreci işaret ediyor. Tempo, hız, rota kişiden kişiye değişse de başlangıçta hafif antrenmanlarla koşuya adım atmak daha uygun görülüyor. Haftada 2-4 kez, 20 dakikalık koşularla başladıktan sonra koşu süresini 6 kilometreye kadar çıkarabilir, tempoyu artırabilirsin. Zaman içinde kondisyon kazanarak, bedeni çok fazla zorlamadan koşu performansını artırabilirsin. 

Profesyonel koşu yapanlar, ısınma ve soğumanın önemini farkında olsa da amatör sporcular bu süreçleri genellikle atlamaya meylediyor. Oysa, ısınma ve doğuma doğru yapılmadığında koşu gibi sert hareketler içeren egzersizler sırasında sakatlanmalar, sonrasında kas ağrıları çok daha fazla görülüyor. Stretching ile bedeni esnetmenin önemi hakkında detaylı bilgi yazımızda, ısınma ve soğumayı düzenli yaparak kas ağrılarının önüne geçebilir, sakatlanma riskini en aza indirebilirsin. 

Koşmak birçok kişi için çok zorlu ve kendisine uygun olmayan bir egzersiz olarak görülüyor. Oysa ritmi yavaş yavaş artırarak, düzenli çalışmayla, ortalama 1 ay içerisinde yürüyüşten koşuya geçilebileceği belirtiliyor. Alkol ve sigara kullanmayan, doğru kıyafet ve ayakkabılara sahip olan, kalbi koşu için uygun olan hemen herkesin, zaman içinde amatör bir koşucu olabileceği vurgulanıyor. 

Sabah Koşusu
Sabah Koşusu

Skechers koşu kıyafetleri ve ayakkabıları ile en zorlu parkurlarda bile senin yanında. Sen de vücudunu hareketle barıştıracağın koşuya alışırken Skechers’tan destek alabilir, evde veya açık havada yapacağın egzersizlerle sağlıklı yaşama adım atabilirsin. Son bir not daha var, evde koşu bandında koşacaksan dahi koşuya özel hazırlanmış, orta taban destekli bir spor ayakkabı giymeyi ihmal etmemelisin. İyi bir yaşam, sağlıklı ve mutlu bir beden için koşuyu mutlaka denemelisin.

You May Also Like

Evde Koşu Bandı Kullanımı

Evde Koşu Bandı Kullanımı

Kış Aylarında Antrenmanlarınıza Özel Kombinler

Kış Aylarında Antrenmanlarınıza Özel Kombinler

Koşu Programı

Koşu Programı

Laktik Asit Nedir? Laktik Asitin Zararları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir