Selülit Nasıl Geçer? Yaz Aylarında Selülit

Selülit Nasıl Geçer? Yaz Aylarında Selülit

Selülit özellikle yaz aylarında kadınların kurtulmak istediği sorunların başında geliyor. Selülit ile mücadele hakkında fikir sahibi olmak için öncelikle selülitin nedenlerinin bilinmesi gerekiyor. Özellikle; karın, üst bacak ve kalça çevresinde görülen ve cildin üst tabakalarındaki yağ depolanmasından kaynaklanan selülit, fazla kilolu olmayan kişilerde de görülebiliyor. Buna ek olarak, kilo alıp verme selülit oluşumunu artırsa da, kilo sorunu olmayan kişilerde dahi selülit problemi olduğu göze çarpıyor. Selüliti daha yakından tanımak ve selülit nasıl geçer öğrenmek ister misin? Sen de yaz aylarında selülit sorunu yaşayanlardansan kadın spor şort ve bikinileri dolaptan çıkarmadan önce önerilerimize kulak vermelisin. 

Selülit Nedir, Neden Olur? 

Selülit, cilt yüzeyinde ilk bakışta görülebilen, cilt sıkıldığında ortaya çıkan veya oturulduğunda belirginleşen çukurlu görünüme deniyor. Sıklıkla portakal kabuğuna benzetilen selülitli cilt, lokalize cilt sorunları arasında gösteriliyor. Östrojen hormonu nedeniyle çoğunlukla kadınlarda görülen selülit sorunu, cildin epidermis ve dermis tabakalarındaki bağ dokunun deformasyonunu işaret ediyor. Sağlıklı cilt dokusunda, sağlıklı bağ bantları yağ hücreleri arasında dikey olarak uzanıyor. Bantlar, cildin üst katmanlarını derin dokulara bağlıyor. Yağ hücreleri arasında yeterli boşluk olduğunda pürüzsüz görünüm meydana gelirken hücreler genişlediğinde bantlar yağ dokusunu sıkıştırıyor. Girintili çıkıntılı görünüm işte bu sıkışmanın sonucu olarak belirginleşiyor. Sorun tıp literatüründe ödemli fibrosklerotik pannikülopati, gynoid lipodistrofi veya adipoz ödemi olarak adlandırılıyor. 

Selülit çeşitlerinden bahsedilirken sorunun şiddetine göre sınıflandırma tercih ediliyor. Örneğin, birinci derecede yatarken veya ayaktayken pürüzsüz olan cilt sıkıştırılınca selülit görülüyor. İkinci derecede, yatma sırasında cilt pürüzsüz olurken ayaktayken bir miktar pürüzlü görünüm oluşuyor. Ardından gelen üçüncü derecede ise ayakta ve uzanırken ciltte portakal kabuğu görünümü belirgin bir şekilde fark ediliyor. 

Selülit Nedir, Neden Olur? 
Selülit Nedir, Neden Olur?

Selülitin nedenler: 

  • Kesin nedeni bilinmeyen selülit üzerinde, hormonal değişikliklerin etkili olduğu düşünülüyor. 
  • Ani kilo alımı ve kilo kaybı selülit oluşturuyor. 
  • Sağlıksız beslenme selülit ile ilişkili görülüyor. 
  • Hareketsiz yaşam tarzı selülit meydana getiriyor. 
  • Sigara kullanımı ile selülit artıyor. 
  • Çok fazla oturmak selülite neden oluyor. 
  • Vücuttaki yağ dağılımının dengesiz olması selülite davetiye çıkartıyor. 
  • Yaş ilerledikçe incelen ve sıkılığını kaybeden cilt dokusu selülitli görünüme dönebiliyor. 
  • Yapılan çalışmalar, selülitin açık ten rengine sahip kadınlarda daha çok görüldüğünü ortaya koyuyor. 
  • Hamilelik selülit riskini artırıyor. 

Hemen hemen her kadının, hayatının bir döneminde bölgesel selülit problemi yaşadığının altı çiziliyor. Selülit için erken müdahale büyük önem taşıyor. 

Selülit Nasıl Gider?

Selülitin ortadan kaldırılması için farklı teknolojilerden faydalanılıyor. Güzellik merkezlerinde uygulanan profesyonel yöntemler arasında şunlar sayılıyor: 

  • Cool Sculpting adı verilen yöntemde yağ hücreleri donduruluyor ve parçalanıyor. Ancak sonuç almak 3-4 ayı buluyor. Sonunda, uzun bir tedavi sürecinin ardından pürüzsüzleşme fark edebilirsin.
  • Ultrason yönteminde ses dalgalarından yararlanılıyor. Herhangi bir cerrahi işlem olmayan tedavide 2-3 ay süresince düzenli olarak frekans uygulanıyor. 
  • Cellfina adı verilen yöntemde, iğne kullanılıyor. Sonuç alma süresi kişiden kişiye değişiyor, birkaç haftada da birkaç yılda da çözüm alabilen kişiler bulunuyor. 
  • Lazer ile selülit karşıtı uygulamalarda cilt altındaki sert bantlar kırılıyor. Yalnız, etki için ortalama 6 ayda bekleniyor. Bu süre zarfında, düzenli lazer işlemi gerekiyor. 
  • Vakum tedavisi adı verilen cihazlarla bantların parçalanması ve kesilmesi sağlanıyor. Oysa vakum yöntemiyle net sonuç almak ayları, hatta yılları bulabiliyor. 
  • Mezoterapi adı verilen popüler yöntemde cildin mezoderm tabakası hedefleniyor. Bu amaçla, minik iğnelerle enjeksiyon uygulanan bölgeler, 5 gün arayla işlem görüyor. 30 dakikalık ortalama 10 seans sonunda etki görülebiliyor. 
Selülit Nasıl Gider?
Selülit Nasıl Gider?

Uygulamaların bazıları organ yetmezliği, varis, tansiyon ve kalp sorunu olan kişilere uygulanmıyor. Bu nedenle selülit ile ilgili profesyonel bir işlem yaptırmadan önce uzmanlara danışmalısın. Ayrıca tıp alanı selüliti ciddi bir sağlık problemi olarak görmediğini de aklına not düşebilirsin. Tabii ki, selülitli cilt onarımında yapılan müdahalelerin estetik amaçlı olduğunu bilmelisin. 

Selülite Ne İyi Gelir?

  • Sıvı tüketimi selülitin azalmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle, selülit sorunu için evde uygulanabilir çözüm önerileri arayanların öncelikle günde 2 litre su içiyor. Ayrıca, evde ödem söktürücü detoks tarifleri hazırlamak da yararlı olabiliyor. Mesela dukan birası gibi içeceklerle ödem atması için vücudu teşvik edebilirsin. 
  • Diğer önerileri yanında, kuru fırçalama gibi etkinlikler selülit ile savaşta kadınların elini güçlendiriyor. Doğal fırçalarla kalbe doğru yapılan fırçalama, kan dolaşımını artırarak selülitin azalmasına yardımcı oluyor. Cildin uyarıldığı ve canlandırıldığı hareketin çok sert yapılmaması önem taşıyor. 
  • Doğru ekipman oldukça önemli. Doğru yürüyüş ayakkabısı ve kıyafetlerle uzun yürüyüşler yapmak, doğru koşu ayakkabısı ve giysileriyle koşmak da selülit için faydalı görülüyor. 
  • Selülit görülen bölgelere ödem atılmasına yardımcı olan masajların uygulanması tavsiye ediliyor. Hindistan cevizi yağı gibi doğal içerikler veya selülit kremleri ile yapılan masaj yapmalısın. Masaj esnasında silikon masaj kupası, masaj küreleri gibi aksesuarlar kullanabilirsin.
  • Ayrıca, selülit sorunun varsa, aşırı yağlı besinler tüketmekten kaçınmalısın.
  • Aşırı tuz ve şeker tüketiminden kaçınmak, paketli gıda tüketmemek selülit için önem arz ediyor. 
  • Kesinlikle, yaz aylarında uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçınmak gerekiyor. Buna bağlı olarak güneş kremi kullanabilirsin.
  • Stresin selülit oluşumunu desteklediği bilindiği için stres azaltacak rutinler oluşturmak selülite iyi geliyor. Benzer bir şekilde, meditasyon ve yoganın faydaları düşünüldüğünde, bu çalışmalar da kişilere yardımcı oluyor. 
  • Düzenli spor yapmak, selülite fayda sağlayacak pilates hareketleri denemek gerekiyor. Mesela pilates ile incelme sağlayan birçok bacak hareketi selülit üzerinde de etki gösteriyor. 

Ekipmansız pilates egzersizleri ile bedenini çalıştırmaya başlayabilirsin:

Bacak Selülit Egzersizleri Nelerdir?

  • Squat hareketi bacak ve kalçadaki selülitin azalmasına yardımcı oluyor. Squat için ayaktayken bacaklar omuz genişliğinde açılıyor ve çömelirken nefes veriliyor. Belin doğal kıvrımında, başın dik ve bakışların ileride olduğu bu harekette dizlerin ayak ucunu geçmeyecek pozisyonda kalması önem arz ediyor. 
  • Atak hareketi için ayakta dururken bir bacak üç adım kadar ileriye atılıyor. Aynı anda diğer bacak yere paralel olacak şekilde dizden bükülerek harekete eşlik ediyor. Eski pozisyona geri dönülerek tamamlanan hareket 20-30 kez art arda yapılıyor. Hareket sırasında denge sağlamak için yerde bir mat olmasını ve kadın spor ayakkabı giymeyi tercih edebilirsin. 
  • Tek bacak havada plank yapmak selülit için faydalı. Bunun için yüz üstü yatar pozisyondayken beden dirsekler ve ayak parmak uçları üzerinde yükseliyor. Sonra bir bacağını havaya kaldırılarak beklemelisin.
Selülite Ne İyi Gelir?
Selülite Ne İyi Gelir?

Selülite İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Ödem atmaya yardımcı olan besinler doğal olarak selülite de iyi geliyor. Örneğin o besinlerin başında greyfurt, brokoli, salatalık, kabak, domates, muz, zencefil ve ananas sayılıyor. Paketli gıdalardan, konservelerden, cips gibi sağlıksız atıştırmalıklardan uzak durmak kişileri selülit ile olan savaşta bir adım öne geçiriyor. Ek olarak selülite iyi ve kötü gelen besinlerden bahsedilirken alkol tüketiminin azaltılması gerektiği de vurgulanıyor. 

Selülit sadece sporla yok edilemeyeceği gibi sadece beslenmeden de medet ummak nafile bir çaba gibi görülüyor. Fakat, bütünsel yaklaşımla sorun çözümsüz değil. Düzenli spor, masaj ve doğru beslenme beraber uygulandığında çözüm üretiyor. Sen de yazın selülit sorunu yaşayanlardansan her anını selülite karşı mücadelede puan toplamak için değerlendirebilirsin. Örneğin gün içindeki kısa boşluklarda günlük ayakkabı veya kadın sneaker ile dahi olsa kısa yürüyüşler yapabilirsin. Eğer yürüyüşlerini biraz daha uzun tutmak istiyorsan, Skechers’ın konforlu Memory Foam iç tabanlı ayakkabılarıyla selülite meydan okuyabilirsin. Sen de bu yaza konfor katacak yazlık ayakkabı modelleriyle sporla barışabilir, selülitsiz bir bedene kavuşabilirsin. 

You May Also Like

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

yemek sonrası yürüyüş

Yemek Sonrası Neden Yürüyüş Yapılmalıdır?

sirt-agrilarina-iyi-gelen-yoga-hareketleri

Sırt Ağrılarına İyi Gelen Yoga Hareketleri

Koşucu Bacağı (Shin Splint) Sendromu

Koşucu Bacağı (Shin Splint) Sendromu Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir