Spor Tutkunları İçin Az Yer Kaplayan Spor Malzemeleri

Spor Tutkunları İçin Az Yer Kaplayan Spor Malzemeleri

Korona döneminde spor salonuna gidilir mi endişesi ile birçok kişi, evde egzersiz yapmaya yöneliyor.  Zinde ve fit bir beden için evde spor yapan kişilerin en büyük sorunu ise spor malzemeleri oluyor. Kişiler, spor aletlerinin çok yer kapladığı endişesi ile motivasyon kaybediyor. Bir türlü yer bulunamayan eşyalar bir süre sonra göze batmaya başlıyor, spordan soğumaya başlayan kullanıcılar çok yer kaplayan spor araçlarını elden çıkarmanın yollarını arıyor. Oysa ev konforunda bedenini fit tutmana yardımcı olacak, az yer kaplayan spor aletleri de bulunuyor. Spor sırasında sana eşlik edecek neredeyse hiç yer kaplamayan eşyaları senin için listeliyoruz. 

Ekipmansız pilates videomuz herhangi bir araç olmadan pilates yapabileceğini müjdeliyor. Yalnızca bir mati pilates için yetiyor, sen de herhangi bir malzemeye gerek olmadan spor yapmak için videomuzdan ilham alabilirsin: 

Evde Kullanılabilecek Spor Ekipmanları Nelerdir? 

Evde kardiyo egzersizi yapmak istiyorsan, atlama ipine, ağırlıklı bir hulohopa, koşu bandına, tramboline sahip olman tavsiye ediliyor. Eğer yer kaplayacak korkusu yaşıyorsan, hulohopların parçalanıp birleştirilebilen seçenekleri olduğunu, katlanan koşu bantlarının  bulunduğunu aklında tutabilirsin. Atlama ipleri zaten neredeyse hiç yer kaplamıyor. Eğer bahçe veya garaj sahibiysen egzersizini trambolin ile renklendirebilirsin. Ancak evin küçükse diğer araçların da spor için yeterli olduğunu bilmelisin. Etkili bir kardiyo antrenmanı için evin veya apartmanın merdivenlerini bile kullanabilirsin. Merdiven inip çıkmak bile etkili bir kardiyo egzersizi arasında sayılıyor. 

Evde pilates yapmak istiyorsan muhakkak bir pilates matı, pilates lastiği, pilates çemberi, pilates topu bulundurmalısın. Sadece birkaç küçük araçla bedenini sıkılaştırabilir, pilatesin mucizelerine tanık olabilirsin. Pilates lastiği ile yapılabilecek egzersizler arasında, kolları, bacakları, sırtı çalıştırabilecek birçok hareket bulunuyor. 

Skechers’ın sana özel hazırladığı evde ekipmanlı pilates videosu aracılığıyla bedenini çok daha formda bir hale sokabilirsin. 

 

Evde ağırlık çalışmak istiyorsan, etkili dambıl hareketleri yapmana yardımcı olacak küçük yardımcılardan alabilirsin. Farklı ağırlıklarda kettlebell ve dambıllar seçebilirsin. El yayı gibi aksesuarlardan alarak her yerde spor yapabilirsin. Eğer kendi ağırlığınla çalışmak için barfiks barı, fitness eldivenleri gibi seçeneklere yönelmelisin. Ağırlık çalışmaları için alacağın malzemeleri kolaylıkla bir dolabın içinde saklayabilir, depolama konusunda sorun yaşamadan kullanabilirsin. 

Evde Kullanılabilecek Spor Ekipmanları Nelerdir? 
Evde Kullanılabilecek Spor Ekipmanları Nelerdir?

Spor Matı Nasıl Olmalı?

Sporun adeta demirbaşı sayılan matlar, yoga, pilates gibi birçok egzersizde kullanılıyor. Farklı kalınlıklarda, boylarda, değişik materyallerden yapılan birçok mat bulunuyor. 

  • İdeal spor matının 150 ile 180 cm arasında uzunlukta olması gerekiyor. Boyunun uzunluğuna göre uygun boyda bir alternatif seçmelisin. Yer hareketlerini yaparken bedeninin rahatlıkla mata uzanabilmesi önem taşıyor. 
  • Ayrıca matların kalınlığı da 3 mm ile 15 mm arasında değişiyor. Pürüzlü, soğuk zeminlerde çalışılacaksa kalın matların tercihi önem arz ediyor. Çalışılacak zemine ve kişinin konfor alışkanlıklarına göre farklı kalınlıklarda matlar alınabiliyor. Ancak matlar kalınlaştıkça katlandığında kapladıkları alanın arttığı da not düşülüyor. 
  • Tüm bunlara ek olarak matın kaymaması, güvenli egzersiz için gerekli görülüyor. Kaymayan malzemelerden yapılan, girintili çıkıntılı yüzey bulunduran matlar, özellikle denge gerektiren hareketlerde avantaj vadediyor. 

Tüm noktaları dikkate alarak kendin için en iyi matı bulabilirsin. 

Spor Matı Nasıl Olmalı?
Spor Matı Nasıl Olmalı?

Direnç Bandı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

  • Direnç bantları hafif, orta, ağır ve çok ağır seçenekler sunuyor. Uzmanlar, her sporseverde hafif, orta ve ağır, en az üç çeşit direnç bandı bulunmasını öneriyor. Direnç bantlarını set olarak alarak vücudunun farklı bölümlerinin ihtiyaçlarına göre, uygun olanı kullanabilirsin. 
  • Bantlarda yastıklı tutamakların kullanılması kaymaya karşı büyük bir avantaj sunuyor. Ürün seçerken kaymaz tutamak bulundurmasına özen gösterebilirsin. 
  • Direnç bantlarını bir yere tutturarak kullanabilmek, daha etkili hale getirmek için farklı direnç bandı aksesuarları sunuluyor. Bant alırken aksesuarları da sipariş ederek ürünleri çok fonksiyonlu hale getirmeyi unutmamalısın. 
  • Çift bantlar, yuvarlak bantlar gibi birçok farklı çeşit yer alıyor. Eğer ilk kez direnç bandı kullanacaksan temel, uzun modeli tercih etmelisin. Özellikle bacak çalışacaksan yuvarlak bantlardan alarak kendini bant bağlama zahmetinden kurtarabilirsin. Daha etkili bir direnç antrenmanı arzuluyorsan çift bantlarla kondisyonunu yükseltebilirsin. 
Direnç Bandı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Direnç Bandı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Pilates Lastiği Nasıl Olmalı?

  • Pilates bantlarının esnek ve dayanıklı olması gerekiyor. 
  • Pilates bantlarında direnç renk üzerinden kodlanıyor. En hafiften ağıra doğru direnç oranları şu renklerle işaret ediliyor: sarı, kırmızı, yeşil, mavi, siyah, gümüş ve altın. Gümüş ve altın bantlar profesyonel sporcular tarafından kullanılıyor. Sarı bantlar ise daha çok fizyoterapi seansları için tercih ediliyor. Pilates bandı alırken bu kodları referans alabilirsin. Markaların kendilerine özel renk seçenekleri de bulunabiliyor, bandın direnç oranını inceleyerek seçimini yapmalısın. 
  • Bantların boyları genellikle 50 cm kadar oluyor. 
  • Çember şeklinde, uzun veya çift katlı pilates bantları bulunabiliyor. Yapacağın egzersize en uygun olan seçeneğe yönelmelisin. Eğer hangisini alacağında kararsızsan uzun bandı seçerek sonra dilediğin forma getirebilirsin.  
Hangi Dambıl Alınmalı?
Hangi Dambıl Alınmalı?

Hangi Dambıl Alınmalı?

Dambıllar temel olarak iki kategoride inceleniyor, sabit ağırlığa sahip olan seçenekler ve değişken ağırlıkla kullanılabilen alternatifler bu kategorileri oluşturuyor. Ağırlığın değiştirilemediği sabit modeller, evde kullanıma daha uygun görülüyor. Grip dumbbell adı verilen bu ürünler genellikle plastikten ve krom kaplamadan oluşuyor. Değişken ağırlıklı olanların ile ağırlığı artırılıp azaltılabiliyor. Metal çubuk ve ağırlık plakalarından oluşan bu modeller, daha çok profesyoneller tarafından tercih ediliyor. 

Eğer evde ilk kez ağırlık çalışacaksan vinly veya neopren, sabit ağırlıklı dambılların alınması öneriliyor. Bu modeller elde terleme ve dolayısıyla kayma sorunu oluşturmuyor. İlk kez kullanacakların 1-5 kg arasında ağırlık alması, sonrasında kondisyon geliştikçe daha ağır modellere geçmesi tavsiye ediliyor. 

  • Dambıl alırken malzemeye dikkat etmek gerekiyor. Metal modellerde paslanmaz kaplama önem taşıyor. 
  • Tutma yerinin terletmeyen ve kaymayan malzemeden yapılması gerekiyor. 
  • Tutma alanlarında kaymama için dokulu tasarım da tercih edilebiliyor. 
  • İhtiyaca uygun ve beden ağırlığına uygun ağırlıkların kullanımı büyük önem taşıyor. Çok ağır ve yanlış dambıl kullanımı kaslarda zedelenme ve sakatlık riskini beraberinde getiriyor. 

Spor Malzemeleri Kullanırken Dikkat 

  • Dambıl kullanırken kişilerin çok bol veya dar kadın – erkek spor tişört giymemesi gerekiyor. Spor kıyafet ve aksesuarın hareketi kısıtlamaması önem arz ediyor. 
  • Koşu bandı veya yürüyüş bandı üzerinde muhakkak koşu ayakkabısı kullanımı öneriliyor. Ayakkabının kadın veya erkek spor çorap ile beraber giyilmesi hijyen açısından önem arz ediyor. 
  • Sıradan erkek – kadın ev kıyafeti ve erkek – kadın ev ayakkabısı ile spor yapılmaması, spor için özel tasarlanan, nefes alan ve nem transferi sağlayan modellerle egzersiz araçlarının kullanımı konfor için önem taşıyor. 
  • Spor malzemelerini kullanırken spor eldiveni takmak ellerin kaymaması için tavsiye ediliyor. 
  • Özellikle denge gerektiren hareketler sırasında sportif ayakkabılar tercih edilebiliyor. 

Skechers erkek spor pantolon, kadın tayt gibi spor giyim ürünlerinin yanında yazlık ayakkabı ve spor ayakkabı modelleriyle de spora yardımcı oluyor. En sevilen, kaliteli spor tasarımlarını Skechers’ta bulabilir, evde veya spor salonunda egzersizlerin sırasında rahatlıkla kullanabilirsin. 

 

You May Also Like

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

badminton

Badminton Nedir? Badminton Nasıl Oynanır?

skechers spor ayakkabı

Spora Göre Ayakkabı Çeşitleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir