Spor Yapmak için 30 Neden

Spor Yapmak için 30 Neden

Spor yapmanın birçok faydasından söz ediliyor. Hem fizyolojik hem de psikolojik yararlar sayesinde kişiler spor için kendini motive edebiliyor: 

  1. Spor yapmak kişinin terleyerek toksinleri atmasına yardımcı oluyor. 
  2. Düzenli spor yapan kişilerin kendini daha iyi hissettiği biliniyor. Her gün evde pilates videomuzu izleyerek sen de düzenli spora başlayabilirsin.
  3. Sporla beraber vücutta endorfin salgısı artıyor. 
  4. Spor yapan kişilerde cinsel istekte artış görülebiliyor. 
  5. Düzenli spor bağışıklık sistemini normal fonksiyonunu destekliyor. (Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir, tüm detaylarıyla blog yazımızdan öğrenebilirsin.)
  6. Sporla vücudun kas, kemik sistemi güçleniyor. 
  7. Fasya adı verilen dokular, spor ve bedeni esnetme yoluyla yumuşayarak hareket kabiliyetini artırıyor.  
  8. Spor yapan kişilerin odaklanma yeteneklerinde artış görülüyor. 
  9. Spor sosyalleşmenin de bir yolu olarak biliniyor. Spor yapan kişiler, aktiviteler sayesinde daha aktif bir sosyal yapama sahip oluyor. 
  10. Spor fit bir bedeni beraberinde getiriyor, şekilli bir vücut özgüvenin artmasına destek veriyor. 
  11. Düzenli egzersizin uyku düzeninin sağlanmasına destek verdiği biliniyor. 
  12. Sporla beraber atılan toksinler sayesinde cilt, saç dokuları daha canlı görünüme kavuşuyor. 
  13. Düzenli spor, beslenmeyle desteklendiğinde kilo kaybı sağlayabiliyor. 
  14. Spor yapan kişilerin metabolizma hızı yükseliyor. 
  15. Sağlıklı yaşayan, düzenli spor yapan kişilerin, salgılanan hormonlar ve şekilli vücut sayesinde daha genç göründüğü belirtiliyor.
  16. Spor, hareketsizlik nedeniyle oluşan kas, eklem ağrılarının hafiflemesine yardımcı oluyor. 
  17. Spor yapan kişilerin kan şekerinde ve tansiyonunda düşüş görülebiliyor.
  18. Takım sporları kişilere sorumluluk almayı ve sorumluluğu paylaşmayı öğretiyor. 
  19. Spordaki rekabet, yaşamda başarı elde etmek için kişileri eğitiyor. Motivasyon sağlama yollarını öğreterek yaşam boyu kullanılacak bilgiler veriyor. 
  20. Fiziksel aktivite vücuttaki yağ oranının ve dolaylı olarak LDL trigliseritlerin azalmasını sağlıyor. Damar tıkanıklığına daha az rastlanırken, tıkanıklığı önleyen HDL yağların vücuttaki miktarında artış gözlemleniyor.
  21. Egzersizle beraber damarlar açılıyor ve daha iyi kan akışına izin veriyor. Oksijen tüm dokuları canlandırıyor.
  22. Spor ile pelvik taban kaslar güçlendiriliyor. Böylelikle ilerleyen yaşlarda idrar kaçırma sorunu yaşama ihtimali azalıyor. Güçlü pelvik kaslar kadınlarda cinsel hazzın artmasına yardımcı oluyor.
  23. Düzenli egzersiz ile ödem sorununun aşılması kolaylaşıyor. Ayrıca, detoks içecekleri ve dukan birası ile ödem atma sürecinin daha verimli geçmesi sağlanabiliyor. 
  24. Özellikle kardiyo çalışmaları solunum kapasitesinin güçlenmesine yardım ediyor.
  25. Güçlü bacak kasları, varis gibi bacakta görülen dolaşım sorunlarını engelliyor.
  26. Spor yapanlar, daha az yorgunluk hissi ile karşılaşıyor.
  27. Stres hormonu olarak bilinen kortizol salgısı azalıyor.
  28. Özellikle ileri yaşlarda görülen kemik erimesi gibi rahatsızlıklara yakalanma riski sporla beraber azalıyor.
  29. Kişiler gün içinde kendilerini daha dinç ve zinde hissediyor. Günlük yaşamda enerji artışı fark ediliyor. 
  30. Hazım ve sindirim sorunlarının spor yapanlarda daha az görüldüğü kayıtlara geçiyor. 

Sporun faydaları söz konusu olduğunda, kişilerin aklına bazı sorular takılabiliyor. Spor yapmak için nedenlerin yanı sıra, spora başlamadan önce en sık sorulan soruları da sizler için derledik. 

Düzenli Spor Depresyonu Engeller mi? 
Düzenli Spor Depresyonu Engeller mi?

Düzenli Spor Depresyonu Engeller mi? 

Depresyonun tek bir nedeni olmadığı gibi tek bir çözümü olduğundan da bahsedilemiyor. Yaşam deneyimi farklı olan bireylerin, depresyon nedenleri de değişiyor. Ancak yapılan çalışmalar, düzenli fiziksel aktivitede bulunan kişilerin depresyona yakalanma oranlarının daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Günlük 15 dakikalık sıkı bir egzersiz rutininin, hareketsiz hayata devam eden kişilere göre %25 daha az depresyon yaşadığı bilimsel verilerle kanıtlanıyor. Düzenli spor depresyonu engeller denemiyor, herkesin zaman zaman depresyona girme olasılığı bulunuyor ancak spor yapanların bu ihtimalinin daha düşük olduğu belirtiliyor. 

Ruhsal Sağlığa İyi Gelen Spor Çeşitleri Nelerdir?
Ruhsal Sağlığa İyi Gelen Spor Çeşitleri Nelerdir?

Ruhsal Sağlığa İyi Gelen Spor Çeşitleri Nelerdir?

Uzmanlar fiziksel etkinliklerin genel ruh sağlığının korunmasına ve kişinin kendini iyi hissetmesine destek verebildiğinin altını çiziyor. Özellikle açık havada yapılan sporlar, iyi hissetme halini destekliyor. Oksijen, temiz hava ve doğa ile temas, ruh halinin iyileşmesine katkı sunuyor. Yürüyüş, koşu gibi açık havada gerçekleştirilen etkinlikler, ruh sağlığı için tavsiye ediliyor. Ayrıca takım sporları kişilerin sosyal hayatını aktifleştirdiği için yine ruh sağlığı için olumlu etkiler oluşturuyor. Basketbol, voleybol gibi takım oyunlarının yanı sıra tenis gibi eli sporlar da kişinin iyi hissetme halini destekliyor. Düzenli spor, endorfin, melatonin, dopamin gibi hormonlarda artış sağlıyor. Özellikle kardiyo egzersizleri yapan kişilerin vücudunda, kısa sürede vücutta yüksek aktivite gerçekleştiği için, bu egzersizler öneriliyor. İp atlama, fitness gibi nabız yükselten çalışmalar sayesinde kişiler daha iyi hissedebiliyor. Son olarak meditatif çalışmalarla hareketin bir araya geldiği yoga gibi modeller de kişilere tavsiye ediliyor. Yoganın, hamak yogası, bikram yoga gibi meditasyondan ziyade hareket odaklı birçok farklı çeşidi bulunuyor. 

Duruş Bozukluklarını Engellemek için Hangi Antrenmanları Yapmalıyız?
Duruş Bozukluklarını Engellemek için Hangi Antrenmanları Yapmalıyız?

Duruş Bozukluklarını Engellemek için Hangi Antrenmanları Yapmalıyız?

Duruş yani postür bozuklukları, çoğunlukla çocukluk çağında kazanılan yanlış duruş, çalışma ve oturma alışkanlıklarından kaynaklanıyor. Ayrıca kazalar, kilo, stres, fiziksel sorunlar, duruş bozukluklarına zemin hazırlayabiliyor. Duruş bozukluklarının engellenmesi ve azaltılmasında, düzenli egzersizden faydalanılabiliyor. Postür bozuklukları için yapılacak egzersizlerde, Skechers’ın senin için özel hazırladığı videodan yararlanabilirsin. Videoda da yer alan egzersizler şöyle sıralanıyor: 

Reverse Plank Bridge
Reverse Plank Bridge
  • Reverse Plank Bridge: Köprü olarak adlandırılan egzersiz, kol ve bacaklar üstünde yükselmeyi içeriyor. 
Laying Arch up
Laying Arch up
  • Laying Arch up: Bu hareket için yere yüzüstü uzanmalı ve kolları bükmeden ileri, geri, yukarı aşağı hareket ettirerek omuzları çalıştırmalısın. 
Shell Stretch
Shell Stretch
  • Shell Stretch: Kol ve omuzları esneten hareketi dizlerinin üstüne oturarak yapabilirsin. Oturduktan sonra yüzüstü yere doğru eğilmeli ve kollarını yere paralel uzatarak esnemelisin. 

Postür egzersizleri yaparken üzerinde esnek ve harekete uyum sağlayacak spor kıyafetler olmasına özen göstermelisin. Kadın spor tayt ve kadın spor tişört bu egzersizler için tercih edilebiliyor. Erkekler ise çok bol olmayan erkek eşofman altı ve erkek spor tişört ile hareketleri tamamlıyor. Doğru hareket ve kıyafet seçimi ile egzersizlerden tam verim alınabiliyor. 

Düzenli Sporun Alzheimera Faydaları Nelerdir?
Düzenli Sporun Alzheimera Faydaları Nelerdir?

Düzenli Sporun Alzheimera Faydaları Nelerdir?

Alzheimer, tüm bedende fiziksel sorunlara neden olan, zihinsel süreçleri etkileyen bir hastalık olarak tanınıyor. Uzmanlar, alzheimer hastalarının düzenli egzersiz yapmasını öneriyor. 

  • Düzenli beden çalışması alzheimer hastalarının kalp ve damar sisteminin korunmasına yardımcı oluyor.
  • Hastaların bağışıklık sistemlerinin olağan fonksiyonunda çalışması spor sayesinde destekleniyor.
  • Alzheimer hastalarının sıklıkla sorun yaşadığı düşme sonucu kırıkların rutin egzersiz ile azaldığı görülüyor. Düzenli egzersiz, beden dayanıklılığına ve dengeye destek veriyor. 
  • Yapılan çalışmalar, egzersiz yapan alzheimerlı bireylerin, depresyon ve davranış problemi oranında azalma olduğunu gösteriyor. 

Spor ve alzheimer ilişkisi değerlendirilirken, alzheimer hastalarının muhakkak uzman desteği alarak egzersiz yapmaları ve profesyonel bir program oluşturulması şart görülüyor. Egzersizin hastalığın dönemine, kişinin fiziksel ve zihinsel kondisyonuna uygun olması ve kullanılan ilaçlarla beraber risk yaratmayacak şekilde planlanması gerekiyor. Örneğin ilaçlar denge kaybı oluşturma yan etkisine sahipse, özellikle denge gerektiren riskli çalışmaların spor rutininde yer almaması gerekiyor. Böylelikle güvenlik endişesi olmadan egzersiz yapılabiliyor.

Sen de yazımız aracılığıyla spor yapmak için nedenleri öğrenip motive olabilir, sporla ilgili sorularına yanıt bulabilirsin. Skechers, özel tasarlanan, birbirinden havalı ve konforlu ürünleriyle egzersizin her anında kendini daha rahat hissetmen için görev alıyor. Skechers’ın egzersiz rutinine, konfor alışkanlıklarına ve tarzına en uygun alternatiflerini inceleyebilir, dilediğin modeli sipariş ederek spora hemen başlayabilirsin. Ayrıca Skechers’ta sporun yanı sıra, günlük yaşamda da kullanabileceğin espadril ayakkabı ve casual ayakkabı modelleri de bulunuyor. Üstelik erkek ve kadın espadril ayakkabı modelleri onlarca farklı çeşitle sunuluyor. Hem günlük hem de sportif faaliyetlerde kullanacağın yüzlerce modeli, Skechers’ta bulabilir, hemen sipariş verebilirsin. 

You May Also Like

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

badminton

Badminton Nedir? Badminton Nasıl Oynanır?

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir