Su Sporları Nedir? Su Sporları Zayıflatır mı?

Su Sporları Nedir?

Rahatlatan etkisi, vadettiği eğlenceli anlar ve kalori yakımına katkısından dolayı su sporları her geçen gün daha çok kişi tarafından tercih ediliyor. Kemikleri ve kasları aynı anda güçlendiren ender aktivitelerden olan su sporları, zihinsel rahatlatma etkisine sahip. Bunun yanında su sporları sayesinde takım çalışmasının önemini keşfetmen ve sporda disiplin kazanman da mümkün. Denge ve çeviklik kazandıran, zihinsel gelişimi destekleyen su sporlarını tanımak için Skechers Blog’u takip edebilirsiniz. 

Su Sporları Nedir?

Dünya geneline en sevilen ve en çok tercih edilen aktiviteler arasında yer alan su sporları, su üzerinde veya altında yapılıyor. Bu bağlamda, deniz veya havuzda gerçekleştirilen sportif faaliyetlere su sporları adı veriliyor. Geniş bir çeşitliliği olan su sporlarını deniz ve havuzlarda icra edebilirsin. Her yaştan kişi tarafından tercih edilen su sporlarının birçok farklı branşı olduğunu görebilirsin. Kürekten yüzmeye çeşit çeşit su sporu bulunuyor. Diğer yandan, su sporları yoğun çaba ve efor gerektirmesi ile tanınıyor.

Su Sporları Nedir? Su Sporları Zayıflatır mı?
Su Sporları Nedir? Su Sporları Zayıflatır mı?

Suyun direncinin de etkisiyle harcanan efor gereksinimi yükseliyor. Bu sayede su sporları zayıflama gibi gereksinimlerle de tercih ediliyor. 

Su Sporları İsimleri Nelerdir?

Onlarca çeşidi bulunan su sporlarının en çok tercih edilenlerini senin için sıralıyoruz. Sen de su sporları arasından istediğini seçebilirsin: 

  • Yüzme: En bilinen su sporları arasında yer alan yüzme, özellikle omurga problemi yaşayan kişiler için tavsiye ediliyor. Çocukluktan itibaren vücudun şekillenmesine de katkı sağlayan su sporu, serbest, kelebek, kurbağalama ve sırt üstü gibi stillerde yapılabiliyor. Bu spora başlamak için tek ihtiyacın olan ise bir deniz şortu, bone ve deniz gözlüğü. Diğer yandan, dilersen paletle yüzme ile yüzmenin farklı bir çeşidini daha gerçekleştirebilirsin. 
  • Dalış: Tüplü veya tüpsüz olarak gerçekleştirilen çoğu zaman keşif amaçlı yapılan sualtı sporlarının en popüleri şüphesiz dalış. Farklı derinliklerde farklı sürelerde zaman geçirmenin amaçlandığı su sporu; serbest dalış, tüplü dalış gibi çeşitler bulunduruyor. 
  • Sörf: Dünyanın hemen her yerinde yapılan sörf, kardiyovasküler sistem için sağladığı faydalarla tanınıyor ve dayanıklılığı artırıyor. Dalgaların üstünde özgürce hareket etmeni sağlayan su sporu, core kasların aktivasyonunu maksimuma ulaştırıyor. Ayrıca bacak kaslarının gelişmesine yardımcı oluyor. Sörfün diğer su sporlarından daha fazla ekipman gereksinimi var. Koruyucu giysilerle yapılan sörf için bir süre ders almak da şart. 
  • Flyboarding: Adrenalin dolu su sporları arasında yer alan flyboarding, yüksek basınçlı su ile sporcuyu havada tutuyor. Hatta basınca bağlı olarak, yükseklik 15 metreye kadar uzanıyor. Denge, koordinasyon, core ve bacak kası güçlenmesi sağlayan su sporu, kalp atışını hızlandırdığı için de oldukça faydalı. Spor için gerekli ekipmanlar ise hizmet sağlayıcılarla tedarik ediliyor. Sporcunun sahip olması gereken tek şey mayo. 
  • Kürek: Eğlenceli ve faydalı su sporları arasında yer alan kürek çekme, küçük ve kontrolü kolay bir botla yapılıyor. Kanoyu ilerletmek için çekilen kürekler; kol, omuz ve sırt kaslarını kuvvetlendiriyor. Huzurlu, meditatif etkili ve güçlendirici bir aktivite olan spor, fiziksel ve zihinsel avantajlarıyla sporcuların gözdesi. Üstelik büyükşehirlerin çoğunda kürek kulüpleri aracılığıyla bu sporu deneyimleyebilirsin. 
  • Rüzgar sörfü: Heyecanı ve eğlenceyi bir arada sunan rüzgar sörfü, kalp ve damar sistemi için oldukça yararlı. Yüksek ritimli kardiyo egzersizlerine alternatif olan rüzgar sörfü, tahtada durmak ve yelkeni kontrol etmek için sporculara denge ve koordinasyon kazandırıyor. Özellikle core kaslar ve bacak kasları, rüzgar sörfü yaparken oldukça sıkı çalışıyor. 

Su Sporları Zayıflatır mı?

Zayıflamayı arzu ediyorsan yapabileceğin en verimli sporlar arasında su sporları da var. Ancak net bir ifade ile su sporları zayıflatır demek doğru değil. Zira diyet olmadan yapılan sporların kilo kaybı yarattığından söz etmek zor. Bunun yanında su sporların kas aktivasyonu sağlaması ve nabız değişimi yaratması nedeniyle kilo kaybına ve incelmeye yardımcı oluyor. Elbette su sporlarının, suyun direnç etkisi sayesinde çok daha fazla kilo yakımı vadettiğini de hatırlatmalıyız. Örneğin, sadece 30 dakika kelebek yüzme ile ortalama 400 kalori yakabilirsin. Bunun yanında 30 dakika boyunca sırtüstü yüzerek 372 kalori yakman mümkün. Bir diğer su sporu olan su topu oynarken 30 dakika içinde 372 kalori kaybedebilirsin. Hatta tempolu yüzme ile bir kişinin saatte 590 kalori yakabileceği kayıtlara geçiyor, eğer yüzme hızı yavaşsa kalori miktarı 410 kaloriye kadar düşebiliyor. Diğer yandan yakılan kalori miktarı kişinin kilosu ile de ilgili. Mesela 100 kilo olan bir kişi 1 saat boyunca tempolu yüzerek 880 kalori kaybedebiliyor. 

"<yoastmark

Su sporlarının, zayıflatmanın yanı sıra birçok farklı fiziksel etkisinden de söz edebiliriz. 

  • Kronik hastalık riski azalabiliyor. Vücudun hemen her yerini çalıştıran ve birden çok kasın aktivasyonunu sağlayan su sporları, kardiyovasküler sistem üzerinde etkiye sahip. Böylelikle bağışıklığın olağan fonksiyonuna destek veriyor. 
  • Sörf gibi su sporlarının diyabet ile mücadeleye yardımcı olduğu araştırmalarla kanıtlanıyor. 
  • Su üzerinde yapılan hemen hemen her spor, kalp ve damar sistemi için faydalı görülüyor. 
  • Suyun akışkan olması ve yumuşaklığı eklemler için doğal olarak yatıştırıcı etki veriyor. Bu nedenle su aktiviteleri eklem rahatsızlıklarının hafiflemesine destek veriyor. 
  • Kano, su bisikleti ve kürek gibi su sporları kemik yoğunluğunun artmasına imkan tanıyor. Diğer bir deyişle, kemikler güçleniyor. 
  • Fiziksel kondisyonu destekliyor hem kas hafızası gelişiyor hem de akciğer kapasitesinde artış görülebiliyor. 
  • Özellikle yüzme sporu, denge ve postür için olumlu etkisi ile tanınıyor. Daha iyi bir vücut duruşuna katkı sağlıyor. 

Skechers postür egzersizleri videomuz da duruş düzeltme için etkili hareketler içeriyor: 

Su Sporları için Gerekli Kıyafetler Nelerdir?

Suda spor yaparken ihtiyacın olan temel kıyafet sportif bir mayo. Bunun yanında su üstünde yapacağın sporlar sırasında güneşin yakıcı etkisinden korunmak için güneş koruma etkili bir üst veya kadın atlet giyebilirsin. Elbette kıyafetlerin spora uygun özellikte ve hareketlerini kısıtlamayacak kesimde olmasına dikkat etmen gerekiyor. Spor için ihtiyacın olan diğer ekipmanlar arasında deniz gözlükleri, bone sayılabiliyor. Ayrıca palet, deniz ayakkabısı gibi gereksinimler de olabiliyor. 

Su Sporları için Gerekli Kıyafetler Nelerdir?
Su Sporları için Gerekli Kıyafetler Nelerdir?

Açık havada yapılan su sporları yaz aylarında gerçekleştiriliyor. Ancak havuzun ev sahipliği yaptığı çeşitler, dört mevsim hayata geçiyor. Hatta birçok sporcu yazın spora devam ederken kış aylarında havuzda egzersizlerle kondisyonlarını korumaya çalışıyor. Skechers su sporları egzersizleri sırasında sana yardımcı olacak konforlu kıyafet ve aksesuarlarla yanında. Ayrıca yaz aylarında sana konfor sağlayacak yazlık ayakkabı modelleri de Skechers koleksiyonunda seni bekliyor. Suyu çok sevsen ve su sporlarıyla ilgilensen de her an suyla temas etmek istemezsin. İşte o zorlu hava koşullarında, suyun konfora engel olduğu zamanlarda sana yardım edecek birbirinden kullanışlı su geçirmez ayakkabı alternatifleri de Skechers’ta. Sen de hemen Skechers ürünlerini keşfedebilirsin. 

 

You May Also Like

2024 Yılı Erkek Ayakkabı Trendleri

2024 Yılı Erkek Ayakkabı Trendleri

slim fit nedir

Slim Fit Nedir?

Sevgililer Günü Mont Hediyesi

Sevgililer Günü Hediyeleri İçin Mont Önerileri

Yeni Sezon Trend Kadın Sneakers Modelleri

Yeni Sezon Trend Kadın Sneakers Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir