Taraklı Ayaklar İçin İdeal Ayakkabı Nasıl Olur?

Taraklı Ayak Nedir?

Geniş ve ayağın yan kısmındaki çıkıntılarla ayırt edilen taraklar, doğru ayakkabı seçilmediğinde günlük hayatta zorluk yaşatabiliyor. Tarak kemiğinin belirginliği ve anatomik olarak genişliğinden dolayı, ayakkabı seçimine ekstra özen göstermek gerekiyor. Taraklı ayaklara yanlış ayakkabı giyildiğinde ayaklarda sürtünme ve baskı dolayısıyla ağrı, sızı, tahriş görünüyor. Özellikle bir dönem moda olan sivri burunlu ayakkabılar ve yüksek topuklu ayakkabı modelleri, taraklı ayağa sahip kadınlara günlük yaşamda büyük zorluk yaşatıyor. Taraklı ayakları yakından tanıyarak doğru ayakkabı seçmek, yaşam konforunun yanı sıra ayak sağlığı için de öneriliyor. Sen de ayak tarağı nedir, nasıl tedavi edilir gibi konularda temel bilgilere yazımızdan ulaşabilirsin. 

Taraklı Ayak Nedir?

Taraklı ayak tıp dilinde halluks valgus olarak adlandırılıyor. Ayakların baş parmağının çevresinde; kemik çıkıntısı, şişlik, kızarıklık, iltihaplanma, su toplama gibi sorunların oluşmasına neden oluyor. Genetik faktörlerin yanı sıra yanlış ayakkabı kullanımına bağlı olarak da gelişebilen tarak, hareket ve basış esnasında kişilere zorluk yaşatıyor. Taraklı ayak, gelişen nasırlardan, iritasyondan, sürekli tahriş, sertleşme ve baş parmağın dışa doğru eğilmesinden tanınıyor. 

Taraklı Ayak Nasıl Olur?
Taraklı Ayak Nasıl Olur?

Taraklı Ayak Nasıl Olur?

Tarak, ayağın yere temas ettiği, en geniş ölçünün alındığı alana deniyor. Taraklı ayak, baş parmağın biraz aşağısındaki kemiğin dışa doğru eğilmesi ile görünür oluyor. “Ayaklarım taraklı” diyebilmek için kemiğin çıkıntısının rahatsız edecek düzeyde olması, nasır, tahriş gibi sorunlar yaratması gerekiyor. İleri düzey taraklı ayakların ise baş parmak hareketlerinde zorlanma görülüyor. Anormal düzeyde, baş parmakta uzama meydana geliyor. 

 

Halluks Valgus hastalığı olarak adlandırılan taraklı ayak yapısı, ergenlik itibarıyla her yaşta görülebiliyor. Ancak çoğunlukla 25-40 yaş arası kadınlarda kendini gösteriyor. Taraklı ayak sorununun oluşma nedenleri:

  • Genetik faktörler 
  • Yanlış ayakkabı seçimi 
  • Dar, topuklu ayakkabı kullanımı 
  • Ayak kırıkları, zedelenme ve kazalar 

 

İlk belirtiler genellikle 10-15 yaş aralığında başlıyor. Bu yaşlarda genellikle genetik kaynaklı olan taraklı ayak yapısı, toplumda çoğunlukla kadınlarda görülüyor. Bunun nedeninin ise kadınların günlük yaşamda espadril ayakkabı ve spor ayakkabı gibi rahat seçenekler yerine çoğunlukla yanlış formlardaki topuklu ayakkabı giymesinden kaynaklandığı düşünülüyor. Ayrıca, kalitesiz, yanlış ayakkabı seçiminin topuk çatlağı, topuklu ayakkabıların ise topuk dikeni gibi başka problemlere zemin hazırladığı biliniyor. 

Halluks valgus hastalığının tanısının konulması için doktor muayenesi gerekiyor. Uzmanlar, elle muayene sonucu tanı koyabiliyor, çekilen röntgen filmleri ile tanı destekleniyor. Şekil bozuklukları arasında kategorize edilen taraklı ayaklar için egzersizler, atel kullanımı gibi tedavi yöntemleri bulunuyor ancak vakaların bazılarında cerrahi müdahaleler şart koşuluyor. Uzmanlar, çekilen röntgen filmi sonucu, sorunun ayak kemiğinden mi parmak kemiklerinden mi kaynaklandığına bağlı olarak uygun tedaviyi belirleyerek hastanın yaşam kalitesinin yükselmesine yardımcı oluyor. 

Taraklı Ayak için Uygun Ayakkabı Modelleri Nelerdir?
Taraklı Ayak için Uygun Ayakkabı Modelleri Nelerdir?

Taraklı Ayak için Uygun Ayakkabı Modelleri Nelerdir?

Taraklı ayak için uygun ayakkabı modellerinin ön kısmının geniş olması gerekiyor. Ayağın yandan, önden ve üstten baskıya maruz kalması şikayetleri artıracağından ayakkabıların genişliğinin konforu garanti etmesi ihtiyaçlar arasında sıralanıyor. Yüksek topuklardan, sivri burundan uzak durulması tavsiye ediliyor. Ön kısmı geniş olan ayakkabıların, ayağın şeklini alan iç tabanla tamamlanması, taraklı ayaklar için konfor vadediyor. 

 

Skechers’ın geniş ön bölüme sahip Relaxed Fit kalıplı modelleri, taraklı ayaklar için en iyi alternatifleri oluşturuyor. Yürüyüş sırasında açılan tarak kemiğine ve geniş taraklı ayaklara baskı yapmadan ayağı saran modeller, taraklı ayağa sahip olan kişileri memnun ediyor. Skechers kadın / erkek yürüyüş ayakkabıları ve günlük ayakkabı modelleri içinden rahatlıkla Relaxed Fit kalıba sahip olanlar ayırt edilerek alınabiliyor. 

 

Skechers ayakkabılarda bulunan hafızalı iç tabanlar da ayağın tam şeklini alarak geniş ön bölümlere mükemmel destek sağlıyor. Böylelikle kullanıcılar, hem sportif aktiviteler sırasında hem de egzersizlerde, taraklı ayakları nedeniyle sorun yaşamadan konforu hissedebiliyor. 

Taraklı Ayağa Sahip Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?
Taraklı Ayağa Sahip Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?

Taraklı Ayağa Sahip Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?

  • Taraklı ayağa sahip olan kişilerin yazlık ayakkabı ve kışlık ayakkabıları deneyerek alması tavsiye ediliyor. Eğer mümkün değilse, bir mezura yardımıyla ayak tarağı çevresini, en yüksek bölümü baz alarak ölçebilir ve ayakkabıları bu ölçüye göre alabilirsin. 
  • Yüksek topuklu ayakkabılar içerisinde ayaklar öne kaydığı için taraklı ayaklarda daha çok deformasyon meydana gelebiliyor. Yüksek topuklardan kaçınmak daha rahat hissetmenin anahtarı oluyor. 
  • Ayakkabılar giyildiğinde, ayağın yan ve ön kısmının baskı altında olmaması gerekiyor. Eğer ayakkabı varken tarak kemiğinde bir zonklama, sızı, acı hissediliyorsa başka modellerin tercih edilmesi öneriliyor. 
  • Özellikle kösele diye tabir edilen ayakkabılarda, ön kısmı dar olan modeller bulunuyor. Uzmanlar taraklı ayak sorunu olanların bu ayakkabılar yerine, daha esnek ve rahat sportif ayakkabılar tercih etmesi gerektiğinin altını çiziyor.
  • Bu soruna genellikle düz tabanlık eşlik ediyor, eğer ayak anatomisinde yaygın bozukluk varsa ortopedik ayakkabı tercih edilmesi önem arz ediyor. (Neden ortopedik ayakkabı seçmeliyiz yazımız bu konuda bilgi veriyor, dilersen okuyabilirsin.)
  • Taraklı ayaklar için seçilen ayakkabıların çok küçük veya büyük olmaması gerekiyor. Küçük ayakkabılar nasıl ayağa baskı yapıyorsa, büyük ayakkabılar da destek oluşturmaması nedeniyle ayaklara zarar veriyor. Ayakkabının tam ayak numarana uygun olmasına özen göstermelisin. 
Taraklı Ayaklara Neden Olan Ayakkabılar
Taraklı Ayaklara Neden Olan Ayakkabılar

Taraklı Ayak Egzersizleri 

  • Oturularak ayak tabanları tam olarak yere temas edecek şekilde basılıyor. Ardından tüm parmaklar yerdeyken baş parmaklar çekilebildiği kadar yukarı doğru kaldırılıyor ve gevşek bırakılıyor. Bu sırada diğer parmakların kalkmaması gerekiyor. 15 tekrardan 3 set uygulanıyor. 
  • Ayaklar yere değmeyecek kadar yukarıda tutularak oturuluyor. Havadaki ayaklar, tüm parmakların eşlik edeceği şekilde bükülerek açılmaya çalışılıyor. İstenirse egzersize ayak bileği hareketleri de eklenebiliyor. Hareket, 12 tekrarla 3 set halinde uygulanıyor. 
  • Ayak yere basılı dururken bir elle ayak kemeri tutuluyor, diğer elin parmaklarıyla ayak baş parmağı kavranıyor ve hafifçe çekilip daire çizme hareketi yapılıyor. Eğer sorun ileri düzeydeyse bu hareketin çok ağrı yapması bekleniyor. Daha küçük çapta bir daire çizmeye çalışarak egzersiz tamamlanıyor. 10 tekrar ile 3 set yapılıyor. 
  • Ayak çalışmasına uygun, küçük ve esnek bir bir egzersiz bandın varsa, ayak baş parmaklarından bandı geçirerek iki ayağını ortalama omuz genişliğinde açabilirsin. Bant gerekli gerginliğe ulaştıktan sonra bu pozisyonda ayakların yerdeyken veya parmaklarını hafifçe yukarı kaldırarak 30 saniye kadar bekleyebilirsin. Bu çalışmayı 3 set halinde yapabilirsin. 
Taraklı Ayak Tedavisi 
Taraklı Ayak Tedavisi

Taraklı Ayak Tedavisi 

Halluks valgus tedavi süreci ortopedi hekimi tarafından belirleniyor. İleri düzey olmayan taraklı ayaklar için kemik düzeltici atel kullanımı uygun görülüyor. Baş parmağı saran atel, doktor önerisine göre gün boyu veya yalnızca gece kullanılıyor. Atele ek olarak ağrı kesici kullanımları önerilebiliyor. İleri düzey vakalarda tedavi yöntemi ise ameliyat oluyor. Cerrahi ile ayak kemiği eski haline döndürülüyor. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen operasyonda başarı oranı oldukça yüksek görülüyor. Ameliyat sonrasında hastalar egzersizler ile iyileşme sürecini geçiriyor. 

 

Taraklı ayaklar için ideal ayakkabı bulunmadığında, gerekli tedavi desteği alınmadığında kişilerin hayatı bir hayli zorlaşıyor. Sen de taraklı ayaklara sahipsen mutlaka doktor kontrolünden geçmelisin. Önerilerimizin hiçbirinin tedavi yerine geçmediğini, destek için yol gösterici olabileceğini hatırlatmalıyız. Sen de taraklı ayaklarının rahat etmesi için Skechers Relaxed Fit kalıplı casual ayakkabı modellerini kullanabilirsin. Skechers’ın birbirinden farklı birçok modelinde, farklı serilerde kullanılan geniş ön kısım ile günlük hayatta ve egzersizlerde kendini çok daha rahat hissedebilirsin. 

You May Also Like

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

yemek sonrası yürüyüş

Yemek Sonrası Neden Yürüyüş Yapılmalıdır?

sirt-agrilarina-iyi-gelen-yoga-hareketleri

Sırt Ağrılarına İyi Gelen Yoga Hareketleri

Koşucu Bacağı (Shin Splint) Sendromu

Koşucu Bacağı (Shin Splint) Sendromu Nedir?

3 thoughts on “Taraklı Ayaklar İçin İdeal Ayakkabı Nasıl Olur?”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir