Tokyo Olimpiyatları’nda Türkiye’nin Madalyaları

Tokyo Olimpiyatları’nda Türkiye’nin Madalyaları

Tokyo 2020 Yaz Olimpiyatları, pandemi nedeniyle 1 yıl ertelenerek 2021 yılında gerçekleştirildi. 8 Ağustos 2021 tarihinde sona eren oyunlarda Türkiye birçok dalda mücadele verdi. 

Tokyo Yaz Olimpiyatları’nda Türkiye 

Toplam 108 sporcunun ülkemizi temsil ettiği etkinlikte dünyanın dört bir yanında 11 bin sporcu yarıştı. Sporcuların 5 bini kadınken 6 bin erkek oyuncu performans gösterdi. Türkiye adına mücadele veren sporcuların da 50’si kadın, 58’i erkekti. Türkiye’nin boy gösterdiği spor dalları arasında; atletizm, atıcılık, badminton, bisiklet, jimnastik, boks, eskrim, güreş, halter, judo, kürek, karate, modern pentatlon, okçuluk, tekvando, yelken, yüzme ve voleybol sayılabiliyor. Türkiye formasıyla piste çıkan sporcuların 25’i atletizm, 11’i yüzme, 9’u ise güreş dallarında etkinlik gösterdi. Başarılarıyla adından söz ettiren sporcularımız sayesinde Tokyo Olimpiyatları, şimdiye dek en fazla madalya aldığımız turnuva olarak kayıtlara geçti. 

Tokyo Yaz Olimpiyatları’nda Madalyalarımız 

Türkiye forması taşıyan sporcularımız, 2020 Tokyo Yaz Olimpiyatları’nda 2 altın madalyayı boyunlarına taktı. 2 gümüş ve 9 bronz madalyayla tamamlanan oyunlarda, toplam 13 madalyayla başarılı sonuçlar elde edildi. 

  • Tokyo Olimpiyatları’nda altın madalyalar boks ve okçuluk dallarından geldi. Kadınlar 69 kilogramda yarışan Busenaz Sürmeli ve erkekler bireysel okçulukta mücadele veren Mete Gazoz Türkiye’ye altın madalya kazandıran iki sporcu olarak tarihe geçti. 
  • Gümüş madalya ile Tokyo Olimpiyatları’ndan ayrılan sporcularımız ise boks ve karate dallarındandı. Boks kadınlarda 51 kilogramda yarışan Buse Naz Çakıroğlu ve erkekler 67 kilogramda karate dalında yarışan Eray Şamdan, gümüş madalya ile spor başarılarını tescilledi. 
  • Bronz madalya alınan diğer dallar ise güreş, jimnastik, karate ve tekvando oldu. Yasemin Adar (Kadınlar serbest 76 kg), Rıza Kayaalp (Erkekler Grekoromen 130 kg), Taha Akgül (Erkekler Serbest 125 kg) güreşte bronz madalya ile onurlandırıldı. Ferhat Arıcan erkekler paralel barda jimnastik dalının tek bronz madalyasını ülkemize getirdi. Merve Çoban (Kadınlar 61 kg), Ali Sofuoğlu (Erkekler Kata), Uğur Aktaş (Erkekler +75 kg) karatede bronz madalya sahibi oldu. Son olarak Hatice Kübra İlgün, kadınlar 57 kilogramda, Hakan Reçber ise erkekler 68 kilogramda tekvando bronz madalyalarını alma hakkı kazandı. 

Tokyo Olimpiyatları Türkiye için Bir Milat 

Türkiye’nin 13 madalya aldığı Tokyo Yaz Olimpiyatları, ülkemiz için bir ilki temsil ediyor. Türkiye’nin en çok madalya kazandığı turnuva olan etkinlikten önce Türkiye 1960 Roma Yaz Oyunları’nda 7 altın, 2 gümüş madalya almıştı. Diğer başarılar ise 1948 Londra Olimpiyatları’nda alınan 6 altın, 4 gümüş, 2 bronz madalya, 2004 Atina oyunlarında 3 altın, 3 gümüş ve 5 bronz madalya ve 2016 Rio Olimpiyatları’nda 3 altın, 3 gümüş ve 4 bronz madalya ile sınırlıydı. 1936 yılından bu yana olimpiyatlarda sporcularıyla varlık gösteren Türkiye’nin madalya karnesinde Tokyo ayrıcalıklı bir yer sahibi oldu. 

Türkiye’nin Olimpiyat Karnesi 

Türkiye’nin yıllar içindeki tüm olimpiyat oyunlarında aldığı madalyalar sıralandığında, ülkemizin güreş, halter ve tekvandoda daha çok madalya aldığı kayıtlara geçiyor. Bugüne dek güreşte toplam 29 altın madalya kazanan Türkiye, 18 gümüş, 19 bronz madalya aldı ve toplam 66 madalyaya sahip oldu. Halterde 8 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalya gelirken karne 11 madalyayla taçlandı. Tekvandoda ise 1 altın, 3 gümüş ve 5 bronz madalya Türkiye’nin hanesine yazıldı ve toplam 9 olimpiyat madalyası kazanıldı. Boskta 7, judoda 2, okçulukta 1, karatede 4, atletizmde 3, jimnastikte 1 madalyayla tüm zamanların madalya karnesi tamamlandı. Toplamda Türkiye’nin tüm olimpiyat oyunlarında kazandığı madalya sayısı 104 olurken bu madalyalardan 41’i altın, 27’si gümüş ve 36’sı bronz olarak kategorize edildi. 

Tokyo Yaz Olimpiyatları’nda Türkiye 
Tokyo Yaz Olimpiyatları’nda Türkiye

Tokyo Olimpiyatları, Türkiye Adına İlklere Sahne Oldu 

Türkiye, Tokyo 2020 Yaz Olimpiyatları’nda kendi spor başarılarında ilklere imza attı. Bugüne dek okçulukta olimpiyat madalyasına sahip olmayan ülkemiz Mete Gazoz ile ilk kez altın madalya aldı. Ayrıca Türkiye jimnastik sporu için de tarihe önemli bir not düşüldü. Ferhat Arıcan tarihte ilk kez Türkiye’ye madalya kazandırdı ve bronz madalya ile ülkemize döndü. Bunun yanında, tarihimizde daha önce madalya alınan ancak altın madalya kazanılamayan boksta Busenaz Sürmeli tarih yazarken, karate dalındaki tarihte ilk gümüş madalya da Eray Şamdan sayesinde alındı. 

Türkiye’deki kadın sporcular adına da yıllar sonra bir ilk gerçekleşti. 17 yıl önce olimpiyatlarda altın madalya kazanan Nurcan Taylan’ndan sonra ilk kez bir kadın sporcu (Busenaz Sürmeli) altın madalyayı kazandı. Ayrıca güreşte Yasemin Adar, boksta Busenaz Sürmeli ve Buse Naz Çakıroğlu, karatede Merve Çoban kadınlarda ülkemize ilk madalyaları kazandırarak tarihe geçti. 

Başarılarıyla Tokyo Olimpiyatları’nda Yüz Güldüren Sporcular

Madalyaları ile Türkiye sporunu taçlandıran sporcuların yanında aldıkları iyi derecelerle dikkatleri üzerine çeken sporcular da oldu. Atıcılık dalında erkekler 10 metre havalı tüfekte 4. sırayı alan Ömer Akgün, kadınlar cirit atmada 4. olan Eda Tuğsuz, okçuluk karma takımda dördüncülüğü elde eden Mete Gazoz ve Yasemin Ecem Anagöz yüz güldürdü. 2020 Yaz Olimpiyatları’na imza atan bir diğer başarı da kadın voleybol Türkiye takımından geldi. 

Avrupa elemesini birincilikle bitiren Türkiye kadın milli takımı, çeyrek finallere kadar yükseldi. Naz Aydemir Akyol, Cansu Özbay, Meryem Boz, Ebrar Karakurt, Meliha İsmailoğlu, Hande Baladın, Şeyma Ercan, Tuğba Şenoğlu, Eda Erdem Dündar, Zehra Güneş, Kübra Akman, Aslı Kalaç, Simge Aköz ve Ayça Aykaç’tan oluşan kadın milli voleybol takımı Giovanni Guidetti antrenörlüğünde salona çıkmıştı. Güney Kore karşısında verdiği zorlu mücadeleden mağlup ayrılan Türkiye kadın voleybol takımı, madalya alamasa da başarısıyla 2020 Yaz Olimpiyatları’nda iz bıraktı. 

Kadın Sporcu Katılımı Umut Veriyor 

2020 Yaz Olimpiyatları’na katılan Türkiyeli sporcuların 50’si kadındı. 58 erkek sporcuyla temsil edilen Türkiye’nin özellikle 2000 yılı itibarıyla artan kadın sporcu sayısı dikkat çekiyor. 2000 yılında 44 erkek ve 25 kadın sporcunun boy gösterdiği oyunlarda, 2004 yılında kadın oyuncu sayısı 44 erkek sporcunun yanında 21’e çıkmıştı. 2008’de 48 erkek ve 20 kadın ile yarışan Türkiye adına 2012 yılında 48 erkek, 66 kadın forma giymişti. 2016 yılında 55 erkek ve 48 kadın sporcu Türkiye’yi temsil etmiş, 2020’de bu sayı 58 erkek ve 50 kadın sporcuya ulaşmıştı. 

Tokyo’daki oyunlarda 1 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalya alan Türkiye formalı kadın sporcular, gelecek başarıları müjdeledi. Türkiye’nin Tokyo’ya kadar yapılan tüm olimpiyatlarda kadın sporcular tarafından kazanılan madalya sayısı yalnızca altıydı. Böylece, kadın sporcuların sayısındaki artış ve 2021 yılında elde edilen madalyalardaki kadın imzası, Türkiye’de kadınların spor geleceği hakkında ümit veriyor.  

Tokyo Olimpiyatları’nın En Başarılı Ülkeleri 

Tokyo Olimpiyatları’nın en başarılı ülkesi ise Amerika Birleşik Devletleri oldu. 39 altın, 41 gümüş ve 33 madalya kazanan Amerika’nın ardından Çin geldi Çin Yaz Olimpiyatları’nda 38 altın, 32 gümüş ve 18 bronz madalya aldı. Ayrıca sırasıyla en başarılı ülkeler arasında Japonya, Birleşik Krallık, Rusya, Avustralya, Hollanda, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada, Brezilya, Yeni Zelanda, Küba, Macaristan yer aldı. Türkiye’nin tüm katılımcılar arasındaki yeri ise 35. sıradaydı. 

Skechers Türkiye, spora gönül veren tüm sporcuların başarılarını kutluyor. Hayatında harekete yer açan tüm kullanıcılarına rahatlık ve şıklık vadederek aktif yaşamı çok daha konforlu kılıyor. Sen de Skechers ile rahatlıktan ödün vermeden sportif şıklığa ve aktif yaşama sahip olabilirsin. Diğer performans ayakkabılarının yanı sıra konfor sağlayan lifestyle modelleri de inceleyebilir, her günü üstün rahatlık hissi ile geçirebilirsin. Skechers’ta koşu ayakkabısı ve spor giyim modelleri de yer alıyor. 

You May Also Like

skechers hangi ülkenin

Skechers Hangi Ülkenin Markası Ve Nerede Üretiliyor?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

Sütyen Bedenleri Nasıldır?

Rahat Egzersiz Yapmanızı Sağlayacak Kıyafetler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir