Topuk Çatlağına Ne İyi Gelir?

Topuklar, kuruluktan kalınlaşıyor, çatlayıp tahriş oluyor. Çatlak topuklar can yakmanın yanı sıra kaçan çoraplara da sıkıntı veriyor. Zamanla daha zorlayıcı problemlere neden olan topuk çatlakları, kronik beden rahatsızlıkların semptomu olarak da ortaya çıkabiliyor. Eğer diyabet, tiroid, sedef ve egzama gibi rahatsızlıkların yoksa, bakım önerilerini uygulayarak sen de sert topuk problemleriyle baş edebilirsin. Acıyan, hassaslaşan ayak tabanları, sertleşen deriler ve nasırlaşan ayaklar kader değil. Ayakların kurumaması için düzenli bakım yapabilir, kendine özen göstererek topuklarını yumuşatabilirsin. Üstelik bakım için yüksek maliyetler de gerekmiyor, biraz dikkat, sabır ve özenle cilt pürüzsüzleşiyor. 

Topuk Çatlağı Nedir, Neden Olur?

Topuk çatlağı sebepleri arasında öncelikle kuru hava, nemsiz cilt, bakımsızlık, beslenme sorunları, az su içme, yaşlanma, uzun süre ayakta kalma, yanlış ayakkabı seçimi sayılıyor. Çok ince tabanlı, yerin sert dokusunu hissettiren, güçlü taban desteği bulunmayan kalitesiz ayakkabılar, sandalet ve terlikler topukların sertleşmesine neden olabiliyor. Eğer kaliteli ayakkabılar seçtiğine eminsen, düzenli bakımla sen de hayalindeki yumuşacık topuklara sahip olabilirsin. Ayakkabı seçiminden önce bakım önerilerini not almaya hazır mısın? 

Topuk Çatlağına Ne İyi Gelir? 

Topuk çatlaklarının onarılması için cildin temiz tutulması ve doğru ürünlerle beslenmesi önem taşıyor. Düzenli olarak ayaklarını temizlemeli, her temizliğin ardından cildini nemlendirmeli, pedikür ve ayak törpüsünü ihmal etmemelisin. Cilt bakımında doğal yağlardan destek alarak ayaklarının yoğun bakıma kavuşmasına yardım etmen mümkün. 

  • Avokado yağı ile ayak bakımı: Cildi doyasıya nemlendiren avokado yağı masajla uygulanıyor. Cildin kolayca emdiği doğal esans, parmak uçlarıyla, dairesel hareketlerle topuklara yediriliyor. Ayağın üst derisinde ve tabanında rahatlıkla kullanabilirsin. Hem dolaşımın hızlanmasına destek olan hem de antioksidan etki gösteren avokadonun gücünü kısa sürede fark edeceğinden emin olabilirsin. 
  • Hindistan cevizi yağı ile yumuşacık topuklar: Yoğun E vitamini içeren Hindistan cevizi yağı, antibakteriyel ve antifungal etkisiyle ayaktaki bakteri, mikrop ve mantar gibi birçok sorunun çözümüne destek veriyor. Ayrıca topukları yumuşatan yağı, tırnaklara, parmak aralarına, topuklara nazikçe sürerek masaj yapabilirsin. 
  • Tatlı bademin gücü: Tatlı badem yağı hafif özelliği ile ciltte derinlemesine nemlendirme sağlıyor. Çatlamış topukları gece badem yağı ile ovduktan sonra üzerine pamuklu bir çorap giyerek yatabilir, sabah ılık su ile topuklarını yıkayabilirsin. Haftada bir uygulayacağın kür sayesinde doğal yağların gücünü keşfetmen mümkün. 
  • Susam yağı topukları baştan yaratıyor: Özellikle kırışıklık karşıtı etkisiyle bilinen  susam yağı topuk çatlaklarının da görünümünü azaltıyor. Kuru ve çatlamış topuklara, tamamen pürüzsüzlük sağlanana dek her gece sürüp uyumak yetiyor. 4-5 damla yağ, her gece düzenli olarak uygulandığında, kısa sürede gözle görülür etki elde edilebiliyor. 
Topuk Çatlağı Nedir, Neden Olur?

Topuk çatlağını önlemek için ayağına uygun ayakkabı seçmelisin. Ayakkabı seçimiyle ilgili detayları yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulabilirsin. Eğer halihazırda topuklarında ağrı varsa, her gün ayaklarına açma germe egzersizleri yapman, ağrıyan topuk bölgesine buz koyarak soğuk kompres gerçekleştirmen topukların rahatlamasına yardımcı olabiliyor. Ara ara ayaklarına esneme egzersizleri uygularsan ileride oluşabilecek topuk problemlerinin de önüne geçebilirsin. Ayak bileğini farklı yönlere nazikçe çevirmen, parmaklarını kıvırıp açman, ayak parmaklarının üzerinde yükselip sonra yere basman bile esneme için yeterli olabiliyor. Hareket esnasında pilates bandı kullanarak direnç oluşturabilir, hareketi daha etkili hale getirebilirsin. 

Topuk Bakım Rutini Nasıl Olmalıdır?

Topuk çatlağı önleme ve giderme için rutin bakımı gerçekleştirmek yetiyor. Başlarda biraz zor ve zaman alan bir ritüel gibi gelse de, etki görüldükçe bakım keyif haline geliyor. Ayak bakımı yalnızca pürüzsüz dokuyu değil, aynı zamanda rahatlık hissini ve sakinleşmeyi de beraberinde getiriyor. Ayak altında bulunan sinir uçları masajla, bakımla rahatlayarak sakinleşmeye yardımcı oluyor. Sen de bu ayrıcalıklı hissi tatmak istiyorsan adım adım ayak bakım önerilerini takip edebilirsin: 

  • Ayakların temiz olmalı. Ilık suyla ayaklarını yıkadıktan, sabunla cildini temizledikten ve iyice kuruladıktan sonra bakıma geçebilirsin. 
  • Ayak derisini yumuşatmak için 15 dakika kadar ılık su içinde bekletmen yetiyor. 
  • Ayakları rahatlatmak icin suyun içine birkaç damla lavanta yağı damlatabilirsin. 
  • Yumuşayan ayak derisinden ölü hücreleri arındırmak için ponza taşı, ayak törpüsü kullanabilirsin. Ölü deriler arındıkça cildin yumuşadığını adım adım fark etmek oldukça keyifli olacak.
  • Cildini duruladıktan sonra ayak bakım kremi, besleyici losyonlar ve doğal nemlendirici yağlar ile topuklarını nemlendirebilirsin. 

Bakımı birkaç günde bir tekrar ederek ayaklarında gözle görülür pürüzsüzleşme elde etmen çok kolay. Her gün ayakları ara ara nemlendirmeyi, gece yatarken masajın ardından yağlayarak kür uygulamayı da ihmal etmemelisin. 

Topuk Bakım Rutini Nasıl Olmalıdır?

Topuk Bakımına Destek Olacak İpuçları 

Rutin bakımın yanı sıra, özel ipuçlarıyla topuklarının daha sağlıklı ve bakımlı görünmesini sağlayabilirsin. Öncelikle yaşla beraber cilt daha çabuk kuruma eğilimi gösteriyor. Günde 2, 2.5 litre su içmeyi unutmamalısın. Dış etkenler de kurumaya sebep oluşturuyor, açık ayakkabılar giydiğinde ayaklarına da güneş kremi sürmelisin. Yürüyüşler yaparak ayaklardaki kan dolaşımını artırmalı, bu sırada ayaklarını konforlu tutacak ayakkabılar seçmeyi unutmamalısın. Ayakları nemlendirmek için iyi bir losyon veya krem arıyorsan, E vitamini içerikli olanlara öncelik verebilirsin. Eğer ayaklarda mantar problemi varsa bir uzmandan destek almalı ve sorunun en kısa sürede önüne geçmelisin. Çok sıcak suyla duş almamalı, cildi kurutan kalitesiz sabunlardan uzak durmalısın. Obezite, ani kilo alımı ayaklara binen yükün artmasına ve dolaylı olarak çatlakların çoğalmasına zemin hazırlıyor. Kan değerlerindeki vitamin ve mineral eksikliklerinin topuk sağlığı üzerinde olumsuz etki gösterdiği biliniyor. Düzenli kan tahlili yaptırarak kan değerlerini ölçtürmek sağlıklı bir beden ve pürüzsüz bir cilt için öneriliyor. Son olarak, nemli zeminlere uzun süre basmak, çatlakları artırıyor. Banyo gibi ıslak yüzeylere uzun süre basmamaya, ayakları kuruladıktan sonra muhakkak nemlendirmeye özen göstermelisin. Tüm bu ipuçlarını dikkate aldığında topuklarının çok daha pürüzsüz kaldığını, cildinin canlılığını ve yumuşaklığını koruduğunu fark edebilirsin. 

Sağlıklı Topuk için Nasıl Ayakkabı Seçilmelidir?

Topuk çatlağı nedenleri arasında bakımsızlık ne kadar yer tutuyorsa, ayakkabı seçimi de o kadar önem arz ediyor. Özellikle çok ince tabanlı sandaletler giydiğinde, akşamları ayağının sızladığını, yandığını fark edebilirsin. İşte bu belirtiler ayak tabanının fazla yüke maruz kaldığını ve yeterince desteklenmediğini işaret ediyor. Dolaşım bozuklukları, sert zemin ile yoğun temas, pürüzlü yerlere ayakkabısız basma ayak tabanının sertleşmesine neden oluyor. Sertleşen deri, kuruduğunda esnekliğini kaybediyor ve çatlıyor. Sağlıklı topuklar için ayakkabının tabanının yeterince kalın olması, şok etkisini hafifletebilmesi, yastıklama bulundurması, ayakları nazikçe desteklemesi gerekiyor. Ayrıca sürekli çıplak ayakla dolaşmak, açık sandaletler ve terlikler giymek de ayak tabanında yer alan yağların yanlara doğru yayılmasına ve çatlak topukların artmasına sebep verebiliyor. 

Ayakkabı Tabanlarının Önemi Nedir?

Konfor sağlayan ayakkabılar, uzun yürüyüşler yapma, saatler boyu ayakta kalma durumunda ayakların zarar görme riskini en aza indiriyor. Özellikle ayak tabanının tam şeklini alan hafızalı sünger iç tabanlar, kullanıcılara her zeminde adeta bulutların üstünde yürüyor hissi kazandırıyor. Ayakkabının iç tabanı sert olduğunda ve ayaklar baskıya maruz kaldığında sürtünme arttığı için ayaklardaki hafif çatlaklar daha kolay derinleşiyor. Kuruluk nedeniyle meydana gelen küçük çatlaklar derin yarıklara, kanayan, acıyan, tahriş olan cilt dokusuna neden olabiliyor. Doğru ayak tabanına sahip ayakkabılar seçildiğinde, diğer önlemlerle beraber doğru ayakkabılar giyildiğinde, ayaklarda çatlak sorunu en aza iniyor, hafif pürüzler kolaylıkla telafi ediliyor. Sana da yumuşacık ayaklarının keyfini sürmek kalıyor. Ayaklarda hem estetik görünümü zedeleyen hem de rahat hissi zayıflatan çatlaklar ile düzenli temizlik, bakım ve doğru ayakkabı giyimi sayesinde baş edebilirsin. 

You May Also Like

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

yemek sonrası yürüyüş

Yemek Sonrası Neden Yürüyüş Yapılmalıdır?

sirt-agrilarina-iyi-gelen-yoga-hareketleri

Sırt Ağrılarına İyi Gelen Yoga Hareketleri

Koşucu Bacağı (Shin Splint) Sendromu

Koşucu Bacağı (Shin Splint) Sendromu Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir