Trekking Nedir, Nasıl Yapılmalıdır?

Trekking Nedir, Nasıl Yapılmalıdır?

Türkiye’de yapılabilecek doğa sporları arasında yer alan trekking, sözlüklerde uzun ve yorucu yürüyüş olarak tanımlanıyor. Doğa sporlarının en hafif alternatiflerinden biri olan trekking, bir noktadan diğerine belli bir rota ve zaman zarfında yapılan yolculuğu adlandırıyor. Parkur şartları ise trekking lokasyonuna göre değişiklik gösteriyor. 

Trekking etap zorluk dereceleri şöyle açıklanıyor: 

  • 1. zorluk derecesi: yeni başlayanlar için uygun olan parkurda eğim, çıkış, yükselti çok az bulunuyor. Geniş patikalar ile ortalama 2 saat yürüyüş gerçekleştiriliyor. 
  • 2. zorluk derecesi: Eğimi az olan yürüyüşlerde birkaç yüz metrelik çıkış bölümleri bulunabiliyor. Parkur uzunluğu 3.5 saati buluyor. Hafif yürüyüş deneyimi olan herkes 2. zorluk derecesini deneyimleyebiliyor. 
  • 3. zorluk derecesi: Eğimde artış fark ediliyor. Yürüyüş parkurlarında 500 metreyi aşmayan çıkışlara rastlanıyor. Daha dar orman yolları, sık ormanlık geçişler, ıslak geçişler bulunabiliyor. Öyle ki, ortalama 5 saatlik yürüyüşler sunan parkurlar, yüksek kondisyon ve trekking deneyimi gerektiriyor. 
  • 4. zorluk derecesi: Zorlayıcı eğim ve 700 metreye kadar çıkış bulunuyor.Düzensiz ve engebeli patikalar üzerinden yürüyüşler gerçekleştiriliyor. Orman içi ve kayalıklar üzerinden yürünen yollarda yol bulunmayabiliyor. 6.5 saati bulan yürüyüş, tecrübeli ve kondisyonu yüksek kişiler için uygun görülüyor. 
  • 5. zorluk derecesi: Zorlu eğimde yürüyüş yapılıyor. Çıkış bölümlerinin toplamı 1000 metreyi bulabiliyor. Kayalık, düzensiz, engebeli yollardan ilerleniyor, çoğu zaman patika bulunmuyor. Zorlayıcı ormanlar, ıslak geçişler söz konusu oluyor. Deneyimli bir rehber eşliğinde aşılan engeller arasında boşluklu geçişler de dikkat çekiyor. Ek olarak, yürüyüş süresi 8 saatin buluyor. Kondisyonlu,, deneyimli yürüyüşçüler bu zorluk derecesinin üstesinden gelebiliyor. 
  • 6. zorluk derecesi: Çok eğimli ve engebeli iniş çıkışlara sahip olan yollarda toplam çıkış 1500 metreye ulaşıyor. Uzun rota takibi gerektiren yürüyüşlerde kamp ve konaklama gerekli görülebiliyor. Hatta, 8 saatten fazla yürüyüş planlanıyor. Tecrübe, dikkat, kondisyon, bilgi, kriz yönetimi ve disiplin katılım için şart koşuluyor. 

Trekking Ne Demek? 

Trek İngilizce’de yolculuk anlamına geliyor. Aldığı -ing ekiyle dilimize gelen trekking, günümüzde doğa yürüyüşüyle eş anlamlı kullanılıyor. Doğal engellerle dolu olan bir yolda, parkur üzerinde herhangi bir ulaşım aracı olmaksızın yürünmesine dayanan spor, günümüz turizm faaliyetleri içinde özel bir yer ediniyor. Kültür rotaları, doğa güzergahları, antik kentleri içine alan özel yollar üzerinden farklı içeriklerde turlar oluşturulabiliyor. 

Trekking Ne Demek? 
Trekking Ne Demek?

Genellikle grup halinde yapılan trekking etkinlikleri, bireysel şekilde gerçekleştirildiğinde solo-trekking adını alıyor. Dört mevsim yapılabilen çeşitleri olan yürüyüş için en ideal zamanların bahar ayları olduğu not düşülüyor. Yolun zorluğu, doğal engellerin varlığı ve derecesi, bölge şartlarına göre değişiyor. Katılımcıların kondisyon gereği de bu belirleyicilere göre farklılaşıyor. Trekking katılımcıları, bölge şartlarına ve rotaya uygun ihtiyaçları yanlarında bulunduruyor. Gerekli güvenlik şartlarını karşılayarak yola çıkıyor. Bazı parkurlar oldukça rahat görülürken bazılarında iniş, tırmanış gibi etkinlik bölümleri de yer alıyor. Özellikle tecrübeli trekking katılımcıları, zorlu etaplar için gönüllü olabiliyor. Bu nedenle trekking turları için yapılan açıklamalar ve katılımcı kayıtları sırasında parkur hakkında bilgilendirme yapılıyor.

Trekking Kıyafetleri Nasıl Olmalıdır?

Yürüyüş sırasında doğru kıyafet ve su geçirmez ayakkabı kullanmalısın. Hem yürüyüş konforu hem de güvenliği için erkek – kadın spor giyim önerilerini dikkate almalısın. Yürünecek bölgenin mevsimine, şartlarına göre hazırlıklı olmalısın. Hava soğuduğunda üzerine giyebileceğin sıcak tutan bir kıyafet bulundurmalısın. Ancak eşyaları yanında taşıyacağın için kıyafetlerin yer kaplamayan ve hafif özellikte olması gerekiyor. Trekking deneyimi olanlar, kadın – erkek spor giyim için polar ve pamuklu kumaşlardan yapılan tasarımları tercih ediyor. Kullanıcıları, kendilerini kötü hava şartlarından koruyacak yağmurluk ve rüzgarlıklar bulunduruluyor. Şişme yelek ve montlar da trekking etkinliklerinde sıklıkla kullanılıyor. Bol cepli, fermuarlı, kapüşonlu üstler kullanmak yürüyüşçülere avantaj sağlıyor. Hareketleri kısıtlamayan bol kesimler, giyimde konforun sırrı oluyor. Ayrıca nefes alan kumaşlar, ter emici iç giyim ürünleri tercih etmek öneriliyor. 

Eğer çok soğuk bölgelerde yürüyüş yapılıyorsa bere, eldiven ve maske bulundurulması gerekiyor. Kar gözlüğü, termal içlik, tozluk giyiliyor. İç, orta ve dış katman giysiler ile tamamlanan hazırlık, kış yürüyüşlerinin rahatlıkla yapılmasına imkan tanıyor. Yürüyüş için yere sağlam basmaya yardımcı olan, yer tutuşu güçlü erkek / kadın outdoor ayakkabı modelleri tercih ediliyor. Diğer, çok zorlu parkurlarda ayakları bileklerden sararak burkulmayı önleyecek boğazlı modeller seçiliyor. Mevsime ve parkura göre ayakkabıdan beklentiler değişse de hemen hemen her parkurda kadın / erkek outdoor ayakkabı giyiliyor. 

Trekking ile Hiking Arasındaki Fark Nedir?

Doğa yürüyüşleri için genel olarak trekking terimi kullanılıyor. Oysa trekking teknik olarak yüksek irtifada yapılan, organize halde gerçekleştirilen, kamplı yürüyüşlere deniyor. Sırtta taşınan yüklerle, yüksek bölgelerde yapılan etkinlikler, dağcılığın ilk adımı olma özelliği taşıyor. Oysa hiking, günübirlik doğa yürüyüşü anlamına geliyor. İkisi de outdoor aktivite olan etkinlikler arasındaki en önemli farkın konaklama olduğu biliniyor. Günübirlik hiking yapanlar, etkinliğin ardından evlerine dönerken trekking yapanların konaklaması gerekiyor. Ancak yeniden hatırlatmak gerekiyor, günümüzde iki spor birbirine karıştırılıyor ve hiking etkinlikleri de trekking olarak adlandırılıyor. 

Trekking ile Hiking Arasındaki Fark Nedir?
Trekking ile Hiking Arasındaki Fark Nedir?

Doğa Yürüyüşü Ne Zaman Yapılır? 

Ülkemizde dört mevsim doğa yürüyüşü yapılacak parkurlar bulunuyor. Ancak coğrafyaya, bölge şartlarına bağlı olarak uygun sezonun seçilmesi gerekiyor. Sıcak iklimdeki bölgelerde, yürüyüş için çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar ayları seçiliyor. Bu dönemlerde hava daha serin ve kuru olduğu için yürümek kolaylaşıyor. Ayrıca bölgelerin doğal güzelliklerine tanık olmak için de yürüyüş için uygun mevsimler dikkate alınıyor. Yürüyüş planı yapılırken çok sıcak ve güneşin dik geldiği saatlerde ara vermek öneriliyor. Elbette, bölgedeki yağış durumu da planlamada değişikliğe neden olabiliyor. 

Neden Doğa Yürüyüşü Yapmalısın?
Neden Doğa Yürüyüşü Yapmalısın?

Trekking Yürüyüşüne Çıkarken Gereken Malzemeler 

Doğa yürüyüşleri için uygun kıyafet ve ayakkabı alındıysa geriye aksesuarlar kalıyor. Bir de, yürüyüşü kolaylaştıracak yürüyüş batonu ihtiyaç listesinin başına yazılıyor. Ardından güneşten korunma sağlayacak bir şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremi bulundurulması öneriliyor. Rota takibinde kullanılacak akıllı bir cihazı, topografik haritayı, kalacaksan kamp malzemelerini ihtiyaç listesine eleyebilirsin. Ayrıca, tüm eşyaların taşınmasını sağlayacak bir sırt çantası da gereksinimler içinde kendine yer buluyor.

Neden Doğa Yürüyüşü Yapmalısın? 

Yürüyüşün faydaları saymakla bitmiyor. Örneğin, kişinin fiziksel sağlığı için yürümenin ne derece önemli olduğunu çalışmalar, ispatlıyor. Doğa yürüyüşü ise insanın sınırlarını fark etmesi, doğayı keşfetmesi, mükemmel manzaralara şahit olması için fırsat tanıyor. Doğa ile temas, bol oksijen, yeşil ve mavi manzaralar kişinin ruh halinin iyileşmesine katkı sunuyor. Stresin ve şehir yaşamının getirdiği yorgunluğun atılmasına yardımcı oluyor. Ek olarak, doğa yürüyüşleri aynı zamanda insanlara sosyalleşme fırsatı veriyor. Yardımlaşmanın, güvenin, takım olmanın öneminin deneyimlendiği trekking ve hiking etkinliklerinde, yeni bir sosyal çevre ile temas ediliyor. Farklı yaş ve meslek gruplarından insanlarla tanışma fırsatı elde ediliyor. Tüm bunlara ek olarak uzmanlar, düzenli yürüyüş yaparak genç kalmak mümkün diyor. 

Sen de trekking ve hiking gibi doğa yürüyüş etkinliklere katılırken Skechers spor giyim ve ayakkabı modellerini tercih edebilirsin. Hatta Skechers ile en zorlu şartlarda bile estetik ve konfordan ödün vermeden güvenle adım atabilirsin. 

You May Also Like

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

badminton

Badminton Nedir? Badminton Nasıl Oynanır?

skechers spor ayakkabı

Spora Göre Ayakkabı Çeşitleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir