Türkiye’de Yapabileceğin Doğa Sporları

Türkiye'de Yapabileceğin Doğa Sporları

Doğanın kollarında geçirilen günler, biraz da heyecan dolu olsa fena olmaz değil mi? Hem doğayı seven hem de maceranın heyecanını hissetmek isteyenler, doğa sporları ile adrenalin yaşıyor. Mükemmel manzaraların heyecanlı aktivitelerle buluştuğu doğa sporları, Türkiye’de de yapılıyor. Bu yıl tatil planını yapmadan doğa sporlarını tanımak ister misin? Türkiye’nin farklı bölgelerinde yapılan, birbirinden keyifli doğa sporları önerilerimizi dikkate alarak tatil rotanı belirleyebilirsin. 

Doğa Sporları Nelerdir?

Doğa sporları, adı üstünde doğal güzelliklerin eşsiz manzaralar sunduğu yerlerde yapılıyor. Güzellikleriyle hayranlık uyandıran gizli cennetler, maceranın hız kesmediği aktivite alanlarına dönüşüyor. Deniz, dağ, mağara, vadi, akarsu ve gökyüzü sporun ana mecrası olabiliyor. Doğa sporlarının faydaları dünyada pek çok araştırmaya konu oluyor. Yapılan çalışmalar, aktivitelerin hareket azlığının hüküm sürdüğü kent yaşamına yeni bir pencere açtığını doğruluyor.

  • Ekstrem spor adıyla da anılan doğa sporları, hareketsizliğin ve stresin yoğun yaşandığı günümüzde, kent insanlarınca her geçen gün daha fazla talep görüyor. 
  • Farklı yaş gruplarındaki kadın ve erkeklerce tercih edilen doğa sporları, fiziksel ve psikolojik rahatlamaya yardımcı oluyor. 
  • Hem malzemeli hem de malzemesiz yapılan spor çeşitleri bulunuyor. 
  • Fiziksel ve psikolojik olarak yaşam kalitesinin yükselmesine katkı sunan sporlar, salgılanmasına destek verdikleri hormonlarla kişilerin kendilerini daha iyi ve zinde hissetmesine de imkan doğuruyor. 
  • Doğa ile iç içe yapıldığı için, macera sporlarına gönül verenler temiz hava, doğa manzaraları ile daha çok stres atıyor. 
  • Tek olarak veya grupla beraber yapılan sporlar, kişilerin sevdikleriyle kaliteli zaman geçirmesi için fırsat yaratıyor. 
Doğa Sporları Nelerdir?
Doğa Sporları Nelerdir?

Türkiye’de Yapılabilecek Doğa Sporları Nelerdir?

Türkiye, doğa sporları açısından uygun coğrafi özellikleriyle hem yaz hem de kış sporlarında tercih ediliyor. Hem deniz turizmine uygun bölgeler hem de dağlık alanlar açısından zengin olması, ülkemizi doğa sporları için merkez haline getiriyor.  Ülkemizde yapılan doğa sporlarından bazıları: 

  • Rafting: Dalgalarla boğuşacağın heyecan dolu bir gün seni bekliyor. Zorlu parkurlarda deneyimli rehberler eşliğinde rafting yaparak macera yaşayabilirsin. Rafting ülkemizin farklı birçok bölgesinde yapılabiliyor. Çoruh nehri, Dalaman çayı veya Fırtına deresi üstünde kendini hırçın dalgaların içine bırakabilirsin. Rafting rotaları özellikle karların eridiği ilkbahar aylarında popülerleşiyor. 
  • Tüplü Dalış: Denizlerin derinliklerindeki saklı dünyaları keşfetmek isteyenler tüplü dalışa çıkıyor. Mercan kayalıklar, yosun ormanları, deniz canlıları Türkiye’nin kıyılarında bizleri karşılıyor. Günübirlik eğitimlerle deneme dalışları yapılabildiği gibi deneyim edindikçe daha derinlere yolculuk yapılabiliyor. Batık gemiler, antik kalıntılar da ülkemizin birçok köşesinde, denizlerde macera arayanlara sürprizler yapıyor. Eğer tüplü dalış meraklısıysan Saros Körfezi’ni, Gökçeada’yı, Kaş’ı ziyaret edebilirsin.
  • Yamaç Paraşütü: Dik yamaçlardan engin denizlere, yeşil dağlara doğru çıkılan maceralar adrenalini yükseltiyor. Eğitmenle beraber binlerce metre yükseklikten kendini aşağı bırakabilirsin. Büyüleyici bir özgürlük deneyimi yaşamak isteyenler Ölüdeniz, Kaş ve Munzur Dağları’nda bu hissi yakalayabiliyor. 
  • Dağ Tırmanışı: Dağcılık yapabilmek için öncelikle eğitim almak gerekiyor. Tırmanış duvarlarında deneyim kazanan sporcular, daha sonra gerçek alanlarda harekete geçebiliyor. Dengenin, konsantrasyonun çok önemli olduğu spor Kocaeli, Antalya, Niğde gibi ülkemizin farklı köşelerinde yapılabiliyor. 
  • Doğa Yürüyüşü: Bir yürüyüş ayakkabısı ile doğanın vadettiği güzellikleri keşfetmek mümkün. Destek için kullanılacak batonlar dışında herhangi bir aksesuar gerektirmeyen doğa yürüyüşü, günübirlik veya uzun süreli formatlarıyla karşımıza çıkıyor. Özellikle Likya yolu gibi özel güzergahların bulunduğu Türkiye, adeta bir yürüyüş rotaları cenneti olarak görülüyor.
  • Sörf: Açık denizlerde rüzgarın ve dalgaların ahengiyle heyecan yaşamak mümkün. Yelkenli sörf, motorlu sörf, paraşütlü sörf gibi çeşitleri bulunan spor, özel ekipmanlarla yapılıyor. Özellikle Çeşme’nin başkenti olduğu spor, Türkiye’de oldukça rağbet görüyor. 
Türkiye'de Yapılabilecek Doğa Sporları Nelerdir?
Türkiye’de Yapılabilecek Doğa Sporları Nelerdir?

Doğa Sporları Yapılırken Nasıl Giyilir?

Doğa sporu yaparken giyilebilecek tek bir kıyafetten bahsedilemiyor. Her sporun kendi gereklilikleri ve bu ihtiyacı karşılayan giysileri olduğunun altı çiziliyor. Sıradan günlerde yalnızca şık görünme hedefi ve dolayısıyla vücut tipine göre giyinme tüyoları ile yetinenler, söz konusu doğa sporları olduğunda şıklığın yanı sıra güvenliğin ve konforun çok daha fazla önem kazandığını fark ediyor. 

Rafting yaparken rahat hareket edilebilecek spor tişört, kadın veya erkek deniz şortu giyilmesi öneriliyor. Ayakta suya girilebilir özellikli bir erkek outdoor ayakkabı tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Kaygan tabanlı spor terlik ve sandaletlerin rafting sırasında giyilmemesi gerektiğinin özellikle altı çiziliyor. 

Dalış yapacaklar, dalış için özel hazırlanan kıyafetler kullanıyor. Neopren ve sentetik kauçuk karışımı kumaşlar vücudu kaplıyor. Esneklik ve hareket özgürlüğünün yanı sıra kumaşın ağırlaşmaması da dalış için büyük önem arz ediyor. 

Yamaç paraşütü yaparken ne giyilmeli sorusu birçok kişinin aklını kurcalıyor. Profesyonel pilotlar eşliğinde yapılan sporlarda spor ayakkabı giyilmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca, uzun kollu olan kıyafetler seçiliyor. Kesimlerin çok bol olmaması gerektiğinin altı çiziliyor. 

Dağ tırmanışı yapacakların kıyafetlerde layering yani katmanlama tekniği uygulamaları gerekiyor. İç, orta ve dış katman giysiler giyiliyor. Havanın vücuda nüfuz etmesini önleyen kat kat giysilerin termal özellikli içlik, polar bir orta giysi ve su itici özellikli yağmurluktan oluştuğuna sıklıkla rastlanıyor. 

Doğa yürüyüşü yapanların muhakkak erkek / kadın outdoor ayakkabı alması gerekiyor. Spor kıyafetler için hareketi kolaylaştıran esnek kumaşların tercih edilmesi, doğa yürüyüşlerini kolaylaştırıyor. Kıyafetlerin su itici özellikte olması zorlu şartlar için tavsiye ediliyor. 

Doğa sporları içinde sörfe gönül veren sörf mayolarıyla dalgaların üstünde adeta süzülüyor. Özel kumaşlardan yapılan giyim ürünleri, tulum tarzında tasarlanıyor. Hem rüzgara karşı koruma sağlayan hem de nem nedeniyle ağırlaşmayan kumaşlar, sörfçülere spor sırasında gereken desteği veriyor. 

 

 

 

Doğa Sporları Yapılırken nasıl Giyilir?
Doğa Sporları Yapılırken nasıl Giyilir?

Hangi Doğa Sporunu Seçmeliyim? 

Doğa sporlarına ilgi duyanlar, kendileri için ideal spor hangisi, seçmekte zorlanabiliyor. Hangi sporu seçmen gerektiğini bilmiyorsan, ipuçlarımızdan yararlanabilirsin. Öncelikle, sporu neden yapmak istediğine odaklanmalısın. Amaç; fiziksel kondisyon kazanmak, stres atmak, sevdiklerinle bir aktivite yapmak veya özgürlüğü hissetmek olabiliyor. Hedeflerin bunlardan hangisi ona odaklanmalısın, ayrıca korkularını, zevk aldığın aktiviteleri de gözden geçirerek ilerlemelisin. 

  • Özgürlüğü hissetmek isteyenler yamaç paraşütü yapıyor. Eğer sen de gökyüzünden dünyayı seyretmenin hazzını almak, uçmanın heyecanını yaşamak istiyorsan yamaç paraşütünü tercih edebilirsin. 
  • Strese ve keşif merakına birebir, tüplü dalış. Eğer denizde olmayı seviyorsan, yüzmek hobinse tüplü dalış sana uygun görülüyor. Deniz altındaki dünyanın cazibesine kapılacağından emin olabilirsin. 
  • Takım sporlarını sevenler, aktivite ve heyecan arayanlar rafting ile heyecan yaşıyor. Rafting, özellikle arkadaşları veya ailesiyle beraber bir aktiviteye katılmak isteyenlerin seçimi oluyor. Hem doğa ile iç içe olmak hem de macerayı doyasıya yaşamak için raftingi deneyebilirsin. 
  • Doğaya teslim olmanın hazzı sörfte saklı. Mindfulness ile ilgilenenler “Dalgaların engellenemeyeceğini ancak sörf yapmanın öğrenebileceğini” duymuştur. Sörf, doğaya, hayata uyum gösterebilme kabiliyetini artırıyor. Kontrolcü yanını ehlileştirmek isteyenlerin çok şey öğreneceği sörf sporu, doğaya teslim olabilme gücü kazandırıyor. Bu yönüyle kişisel gelişimde önemli rol oynuyor. 
  • Engel tanımayanlar dağcılık ile kendi sınırlarını aşıyor. Eğer sen de doğada adrenalin arayan, hırslı ve gözü kara biriysen dağcılık ile tanışmalısın. Uzun bir eğitim süreci gerektiren sporla beraber sabırlı ve mücadeleci yönünü keşfedebilirsin. 
  • Kilo vermek isteyenler kendini trekking rotalarında buluyor. Kilo vermek için nasıl yürüyüş yapmalıyız diye düşünenlerdensen, doğa sporlarının en huzurlu alternatifi olan yürüyüşü tercih edebilirsin. 
Hangi Doğa Sporunu Seçmeliyim? 
Hangi Doğa Sporunu Seçmeliyim?

Skechers doğa sporları yapanların da yanında. Sen de içindeki maceracı kişiliği doğa sporları ile uyandırabilir, konforlu Skechers ürünleriyle her adımını kendinden emin bir şekilde atabilirsin.

You May Also Like

skechers hangi ülkenin

Skechers Hangi Ülkenin Markası Ve Nerede Üretiliyor?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

Sütyen Bedenleri Nasıldır?

Rahat Egzersiz Yapmanızı Sağlayacak Kıyafetler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir