Vegan Ayakkabı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vegan Ayakkabı

Çevreyi koruma, canlıların yaşam haklarına saygı duyma ve sürdürülebilirlik gibi nedenlerle vegan beslenme ve vegan ürün tüketimi her geçen gün artıyor. Hayvansal kaynaklı maddelerin tüketim ürünlerinin imalatında, paketlenmesinde kullanımını engelleyen vegan standartlar, küresel ölçekte farkındalığın artmasıyla beraber yaygınlaşmaya devam ediyor. Eğer veganlık nedir, vegan ürün nasıl olur bilmiyor, detaylı bilgi almayı arzu ediyorsan yazımızı keyifle okuyabilirsin. 

Veganlık bir beslenme tarzı olarak bilinse de aslında beslenmeden çok daha fazlasını, çok yönlü bir yaşam tarzını ifade ediyor. Vegan olan kişiler et, süt, bal gibi hayvansal gıdalar ve türevlerini tüketmiyor, buna ek olarak yaşamlarında kullandıkları malzemeleri, kıyafet ve ayakkabı ürünlerini de içerisinde hayvansal herhangi bir madde bulunmayan alternatifler arasından seçiyor. Yasak veya kısıtlamalarla değil, etik değerler çerçevesinde kişisel seçimlerle yönlendirilen vegan yaşam tarzı, bir alışkanlıktan ziyade bakış açısını ortaya koyuyor. 

Hayvansal ham madde dendiğinde genel olarak akla et, süt, deri gelse de aslında hayvansal maddeler birçok ürünün içeriğinde yer alıyor. Özellikle tekstil sektöründe yapıştırıcılarda ve ambalajlarda sıklıkla hayvansal temelli içeriklere rastlanıyor. Hayvan boynuzlarının kullanıldığı ambalajlar, hayvanların üzerinde test edilen boyalar, yapıştırıcılar maalesef akla ilk aşamada vegan gibi gelen birçok ürünü bu kategoriden çıkartıyor.

Skechers ise vegan ayakkabı ürünlerini, tüm standartları karşılayarak veganlık garantisi ile sunuyor ve ürünlerin hiçbirinde, herhangi bir aşamasında hayvansal maddeler kullanılmadığını beyan ediyor. Böylelikle vegan ayakkabı almak isteyen vegan veya vejetaryen beslenme / yaşam alışkanlıklarına sahip olan kişiler, rahatlıkla Skechers’tan alışveriş yapabiliyor. Ayrıca vegan ayakkabı alışverişi yapmak için vegan olmak gerekmiyor, Skechers’ın kalitesi, estetik tarzı ve özenli üretim anlayışı vegan ayakkabılarda da korunuyor. Tüm Skechers tüketicileri, vegan ayakkabılardan beğenerek severek kullanabiliyor. 

Vegan Ayakkabı Nedir? 
Vegan Ayakkabı Nedir?

Vegan Ayakkabı Nedir? 

Vegan ayakkabının sayasından tabanına, bağcığından yapıştırmasına, kutu ve ambalajına kadar hiçbir parçasında hayvansal içerikli maddeler kullanılmaması gerekiyor. Tamamen bitkisel veya sentetik içeriklerle hazırlanan ayakkabılar, vegan ayakkabı olarak anılabiliyor. Örnekler üzerinden ilerlemek daha açıklayıcı olabiliyor: 

  • Hakiki deri ayakkabılar, vegan sayılmıyor. 
  • Boyası, yapıştırıcısı hayvanlar üzerinde test edilen ürünler, vegan kategorisinde yer almıyor. 
  • İçerisinde en ufak hayvansal ham madde yer alması ayakkabıları vegan kategorisinden çıkarıyor. Örneğin ayakkabının sadece yapıştırıcısında hayvansal içerik varsa, o ayakkabı vegan olarak adlandırılamıyor. 
  • Kumaştan üretilen ancak dil kısmında deri etiket kullanılan ayakkabı vegan sayılmıyor. 
  • İçinde yün, kürk astar bulunan ayakkabılar vegan olarak adlandırılamıyor. 
  • İpek karışımlı kumaşlar vegan sınıfına girmiyor.
  • Hakiki sedef kullanımının da vegan ürünlerde olmaması gerekiyor. 

Bu örnekler ve bilgilerin ışığında, vegan ayakkabıların özen ve hassasiyetle üretilmesi gerektiğini fark edebilirsin. Skechers, vegan ürünlere gereken hassasiyetleri göstererek %100 veganlık güvencesi ile ürünlerini tescilliyor. 

Vegan Materyaller Nelerdir?
Vegan Materyaller Nelerdir?

Vegan Materyaller Nelerdir?

Vegan materyaller, kimyasal ve bitkisel bazlı maddeler anlamına geliyor. Vegan alışveriş yapacaksan, materyalleri, markaları, ürünleri iyi tanıman ve etiketleri okuman gerekiyor. Keten, pamuk, bambu, denim, viskon, mikrofiber, sentetik içerikli kumaşlar rahatlıkla vegan olarak adlandırılabiliyor. Ancak yün, ipek, alpaka, deri, süet, angora, paşmina, kaşmir, tiftik kumaşların vegan olduğundan bahsedilemiyor. Benzer bir şekilde “suni deri”nin vegan olduğu düşünülse de, suni deriler çevre duyarlılığı üzerine yeni bir tartışmayı beraberinde getiriyor.  

Vegan Deri ve Suni Deri Nedir?

Vegan deriler, mantar, ananas, hindistan cevizi gibi bitkisel liflerden veya çevre dostu sentetik maddelerden imal ediliyor. Vegan derinin çevreci olması onu suni deriden ayıran kıstas olarak karşımıza çıkıyor. Suni deri ise temelde daha ekonomik bir deri taklidi olması ile tanınıyor ve çevre duyarlılığı ile üretildiğinin net br kanıtı sunulamıyor. 

Suni derilerde hayvansal içerik bulunmuyor ancak kimileri petrol bazlı kimyasalların desteği ile pek de çevreci olmayan formlarda üretiliyor. Vegan deri dendiğinde, çevre dostu olma şartı aranırken suni derilerde çevre temelli bir üretim anlayışından söz edilemiyor. Veganlık, etik çerçevede sürdürülebilirlik, yaşam hakkına saygı ve çevre duyarlılığını da beraberinde getirdiği için suni derilerin vegan olduğu kolaylıkla söylenemiyor. 

Suni deriler FauxLeather ve PLeather adı verilen çeşitlere ayrılıyor. Sahte deri ve plastik deri şeklinde dilimize çevrilen suni deri türleri üretilirken toksik maddeler açığa çıkabiliyor. Kullanılan kimyasallar, üretim süreçleri, boyalar toksisite oluşturabiliyor. Suni deri, doğada kolaylıkla çözünemiyor. Bunun aksine vegan derilerin ise geri dönüştürülebilir, sürdürülebilir ve çoğunlukla doğal lifli maddelerden yapıldığı biliniyor. Günümüzde vegan ürün adı altında hem suni deriler hem de çevre hassasiyetiyle üretilen vegan materyaller kullanılıyor, ancak yakın gelecekte suni deri ile vegan deri ayrımının, otomobilden tekstile dek tüm sektörlerde net olarak yapılması bekleniyor. Ürün seçimi sırasında vegan içerikli olarak görülen ayakkabıların tam olarak hangi tip deriden imal edildiğini sorgulayabilir, seçimini bu bilgiler ışığında yönlendirebilirsin. 

Ayakkabının Vegan Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Bir casual ayakkabı alırken vegan olmasını arzu ediyorsan, marka bu konuda bir bilgi vermediyse, ayakkabılara bakarak ürün ayrımı yapman pek mümkün görünmüyor. Her ne kadar profesyoneller bakarak, dokunarak materyalleri ayırt etse de tüketicilerin bu uzmanlığa erişmesi oldukça zor görünüyor. Sadece tekstilden yapılan espadril ayakkabı modellerinden seçsen dahi yapıştırıcısının, boyasının vegan olduğundan emin olman neredeyse imkansız. Markanın beyanına başvurmalı, ürün tescillerini, materyal bilgilerini detaylarıyla almalı ve güvendiğin markalardan alışveriş yapmalısın. Gerçekten vegan ayakkabı aldığından ancak bu şekilde emin olabilirsin. 

Skechers, ayakkabı üretiminin tüm aşamalarında vegan kriterler kullanarak tasarladığı modelleri “vegan” olarak kategorize ediyor ve dünyanın dört bir yanından en çok tercih edilen vegan spor ayakkabıların markası olmaktan gurur duyuyor. Sen de dünyanın güvendiği Skechers vegan ayakkabıları tercih edebilir, gönül rahatlığı ile kullanabilirsin. 

  • Skechers vegan ayakkabıların tabanında kauçuk ve köpük malzemeler kullanılıyor. Yazlık ayakkabı modellerinde eva köpük tercih ediliyor. 
  • Bitkisel ve sentetik içeriklerden imal edilen yapıştırıcı maddeler ayakkabılarda yer alıyor. 
  • Geri dönüştürülebilen materyaller ile çevre koruma bilinci yeniden üretiliyor. 
  • Skechers vegan ayakkabıların kalite, dayanıklılık, işçilik açısından diğer ayakkabılardan herhangi bir farkı bulunmuyor. 
  • Skechers vegan ayakkabıların içindeki hiçbir kimyasal, hayvanlar üzerinde test edilmiyor. 

Sürdürülebilirlik için Vegan Ayakkabının Önemi Nedir?

Vegan ayakkabı kullanmak, geleceğin daha iyi olması için atılan küçük ancak önemli bir adımı ifade ediyor. Vegan ürün tüketiminin artmasının küresel çapta çevre sorunlarının çözümü olabileceği ifade ediliyor. Vegan ayakkabıların birçok parçası geri dönüştürülebilir özellik taşıyor, bu sayede sürdürülebilirlik sağlanarak doğal kaynakların tüketimi azalıyor. Ayrıca, vegan modeller üretilirken daha az toksik gaz salınımı gerçekleşiyor, üretim bağlantılı karbon ayak izi azalıyor. Ayakkabıların kimyasal malzemeleri, hayvanlar üzerinde test edilmediği için ayakkabı üretimi dolayısıyla hayvanların zarar görmesinin önüne geçiliyor. Deri gibi hayvanların yaşam hakkıyla çelişen materyaller, vegan ürünlerde kesinlikle yer almıyor, canlıların yaşam hakkı korunuyor. 

Sen de vegan ayakkabı modelleri arasından seçim yaparak çevreyi korumaya yardımcı olabilirsin. Ayakkabı alırken Skechers’ın vegan modellerine öncelik verebilir, dayanıklılık ve kaliteden emin olarak alışverişini vegan seçenekler içinden tamamlayabilirsin. Skechers’ın birbirinden tarz eşofman ve hoodie modelleriyle kombinleyeceğin vegan ayakkabılar sayesinde tarzından ödün vermeden sürdürülebilir şıklığı sergileyebilirsin. Vegan ayakkabılarda dünyanın ilk tercihi olan Skechers, çeşit çeşit vegan ayakkabı modeliyle seni bekliyor. 

You May Also Like

Kar Tatilinde Yanınızda Bulunması Gereken Kayak Malzemeleri

Kar Tatilinde Yanınızda Bulunması Gereken Kayak Malzemeleri

skechers hangi ülkenin

Skechers Hangi Ülkenin Markası Ve Nerede Üretiliyor?

Skechers ayakkabı kayar mı?

Skechers Ayakkabı Tabanının Parçalanma Sorunu Oluşur mu?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

1 thought on “Vegan Ayakkabı Hakkında Bilinmesi Gerekenler”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir