Vücut Tipine Göre Giyinme

Vücut tipine göre giyinme şıklığın sırrı oluyor. Herkesin vücut tipi farklı ancak yine de standartlar bulunuyor. Vücudunun avantaj ve dezavantajlarını farkında olarak giyinmek, rahat hissetmeyi ve şık görünmeyi beraberinde getiriyor. Doğru model, renk ve desenlerle sen de vücudunla barışabilir, tarzına güvenebilirsin. 

Kadın Vücut Tipleri

Kadın vücut tipleri temel olarak üç farklı kategoride sınıflandırılıyor. I tipi, V tipi ve O tipi vücut içinden, kendine en yakın olanı bularak önerileri dikkate alabilirsin. I tipi vücut ince, uzun ve adeta I harfini andıran vücut tipini betimliyor. Yağsız, kaslı vücudu olan V vücut tipindeki kişiler, geniş eklemlerle diğerlerinden ayrılıyor. Dolgun yapılı, yağlı bir vücudu olan O tipindeki kadınlar ise geniş bel, kısa kol ve bacaklarla ayırt ediliyor. Vücut tipleri, halk dilinde sırasıyla; tığ gibi, atletik ve yuvarlak hatlı şeklinde adlandırılabiliyor. 

Erkek Vücut Tipleri

Erkeklerde de I, V ve O tipi ayrımı yapılıyor. I tipi erkekler, zor kilo almalarıyla tanınıyor. Kas kazanımı az ve bedeni yağsız olan I tipindeki vücutlar, dar omuz ve küçük eklemler ile betimleniyor. V tipi vücuttaki erkekler, geniş omuzlu, orta genişlikte kalçaya sahip ve atletik kişiler oluyor. Vücuda eşit dağılan az miktardaki yağ, kaslı beden görünümü sunuyor. O tipi ise dolgun bir beden yapısını işaret ediyor. Kaslı ancak bir o kadar yağlı olan beden, geniş eklemler ile tamamlanıyor. O vücut tipindeki erkekler genellikle karın kısmından kilo alıyor ve bel bölgesi genişliyor. Kilo vermenin zorlaştığı O vücut tipinde, kilo ağırlığı da diğer tiplerden oldukça fazla hesaplanıyor. 

Hem kadın hem de erkeklerde terimsel olarak vücut tipleri üç farklı terimle ifade ediliyor. Endomorf, mezomorf ve ektomorf vücutlar, uzmanların sınıflandırmasını oluşturuyor. 

Erkek Vücut Tipleri

Endomorf Vücut Tipi

Bahsettiğimiz O tipi vücut, endemorfa karşılık geliyor. İri görünen, çabuk yağlanan bir yapıya sahip olan bedenler, güçlü kasları ile biliniyor. Metabolizması yavaş olan beden tipinde; geniş omuzlar, tıknaz bir vücut dikkat çekiyor. Endomorf vücut tipindeki kişilerin giyim önerilerine geçmeden önce spor alışkanlıklarıyla ilgili notlar düşülüyor. Doğru egzersizle, beden fit görünüme yaklaştırılabiliyor. Kas yapma sırasında yağ oranı da artabilen endomorf vücutların, kardiyo tipi egzersizler yapmaları tavsiye ediliyor. Endomorf bedenlerin haftada 4-5 gün spor yapması, hızla etki görmesini sağlıyor. Kardiyo egzersizlerine, ilerleyen dönemlerde ağırlık antrenmanları da ekleniyor. Elbette protein ağırlıklı, yağ yakıcı diyetlerin egzersize eşlik etmesi şart koşuluyor. Detoks suları içmeyi, antioksidan yiyeceklere ağırlık vermeyi de unutmamalısın. 

Mezomorf Vücut Tipi

Endomorf ile ektomorf arasındaki vücut tipi olan mezomorf bedenler, atletik fizikle eşleşiyor. Vücut geliştirmede avantajı olan vücut yapısındaki kadın ve erkekler, hızla kas kazanabiliyor. Kolay kilo kontrolü sağlayan bu kişilerde, çok uzun veya çok kısa boydan bahsedilmiyor. Mezomorf kişiler genellikle orta boylarda oluyor. Mezomorf beden yapısındaki kişilerin rutin ısınma egzersizlerine kardiyo eklemeleri yeterli oluyor. Bölgesel hareketlerdense tüm vücudu çalıştıran egzersizler onlara daha uygun bulunuyor. Mezomorfların form tutması için ağır çalışmalar yerine, kilo kontrolüne yardımcı, haftada birkaç gün yapılan egzersiz programları ve dengeli beslenme öneriliyor. 

Ektomorf Vücut Tipi

Düşük yağ oranına sahip, zayıf görünen ektomorflar I tipi vücuda karşılık geliyor. Uzun kol ve bacaklar, dar omuzlar onları betimliyor. Zor kilo alan, yağsız bedene sahip olan bu kişilerin kas kazanımı da yağ gibi bir hayli zor oluyor. Ektomorf tipindeki vücuda sahipsen, karbonhidrat ve yağ ağırlıklı bir diyetle egzersiz programını tamamlaman gerekiyor. Ektomorf kişilere kardiyo veya split antrenmanlardansa tüm bedeni çalıştıran temel egzersizler öneriliyor. Haftada en az 3 gün salona gitmek ise şart görülüyor. 

Vücut Tipi Nasıl Belirlenir?

Vücut tipini çoğunlukla genetik faktörler belirliyor ancak elbette hayat tarzının da vücut formunun değişmesine katkısı yok sayılamıyor. Doğru beslenme tarzı ve egzersiz programı ile her vücut tipinin fit görünmesi sağlanabiliyor. Vücut tipim hangisi diye merak ediyorsan beden yapını inceleyebilir ve bahsettiğimiz özelliklerle kıyaslayabilirsin. Hepsine birebir uymak şart görülmüyor. Vücut tiplerinde keskin sınırlar çizmek zor, uzmanlar vücut tipleri arasında kesin ayrımlar olmadığı konusunda birleşiyor. Genel özellikler ve sana en çok uyan tip üzerinden yorum yapabilir veya dilersen bir antrenöre danışarak spor programı için destek alabilirsin.

Vücut Tipine Göre Nasıl Giyinilir?

I tipi yani ektomorf vücut şekline sahip kişilerin, boğazlı kazaklar, dik yakalar giymesi önerilirken spor tişört ve bluzlarda derin V yakalardan uzak durmaları tavsiye ediliyor. Ektomorflardan biriysen bisiklet yakaları rahatlıkla alabilirsin. Uzun kol ve bacakların inceliğini kamufle etmek için tüm bedende büyük desenli kıyafetler giyilebiliyor. Estetik görünüm düşünüldüğünde, egzersizin özel bir gereksinimi yoksa spor ayakkabılarda çok yüksek topuklar önerilmiyor. Tayt gibi vücuda yapışan tasarımlardansa daha bol kesimli eşofmanları giymeyi düşünebilirsin. 

V yani mezomorf vücut tipindeki kadınlar spor sırasında sadece sporcu sütyeni giymeyi tercih ederek karın kaslarını sergiliyor. Vücutta yağ oranı az olduğu için birkaç egzersizin ardından kaslar hızla belirginleşebiliyor. Erkekler de dar tişörtler, atletler ile fiziklerinin avantajını kullanıyor. Taytlar, yüzücü sırtlı atletler, slim kesimler, atletik vücutları sergilemek için kişilere fırsat sunuyor. 

Endomorf vücut yapısındaki sporseverlerin vücutlarındaki yüksek yağ oranı nedeniyle daha çok terleyecekleri düşünüldüğünde muhakkak sporcu kıyafetleri giymeleri öneriliyor. Nem transferi sağlayan kadın veya erkek spor tişört modelleri arasından seçim yapabilirsin. Eğer geniş bel çevresinin görünümünden endişe duyuyorsan üst giyimde daha bol parçalara yönelebilir, daha dar kesimli tayt ve eşofmanlarla  ince bacaklarına dikkat çekebilirsin. 

Kadın Vücut Tipleri

İşte en çok merak edilen diğer vücut tipleri ve giyinme tüyoları: 

Armut Tipi Vücut

Halk arasında armut tipi olarak anılan vücut tipini de senin için tanımlayabiliriz. Dar bir üst beden ve geniş basenler ile tanımlayabileceğimiz armut tipi daha çok Akdeniz kadınlarında görülüyor. Alt bedeni çalıştıran yağ yakıcı egzersizler ve üst beden için kas yapıcı ağırlık çalışmaları armut tipi vücuda sahip kadınlara öneriliyor. Armut tip yani geniş basenlere ve bacaklara sahip bir kadınsan, üzerine giyeceğin tişört elbiselerle bacaklarını kamufle etmen mümkün. Yılın modası yüksek belli bol eşofmanlarla bacaklarının daha uzun ve ince görünmesini sağlayabilirsin.

Kum Saati Vücut

Son yılların estetik anlayışının tam karşılığı olan kum saati beden ise ince bir bel, geniş kalça ve göğüsleri ifade ediyor. Adeta bir kum saatini andıran vücudun sırrı ise squat oluyor. Sıkılık kum saati vücut tipindeki kadınların en önemli sorunu oluyor. Bedenin form tutması için düzenli spor şart hale geliyor. Giyimde ise avantajlı sayılabilirsin, ince bölgelerini açığa çıkararak giyinebilirsin. Üst bedenin inceliğini görünür kılmak için dar kesimli tişörtler giyebilir, cut out kesimler kullanabilirsin. Kadın spor tişört modelleri içinden alacağın bol bir tişörtün beline kemer takabilir, belinin inceliği ile daha fit bir silüet oluşturabilirsin. 

Vücut Tipine Göre Giyinme

Hangi Spor Kıyafetler Nasıl Kombinlenmelidir?

  • Spor giyimde, uyum şıklığın gereği oluyor. Giyilen alt ve üst parçaların uyumlu renklerde olması tavsiye ediliyor. Tüm kombinde en fazla iki renk kullanılması gerekiyor. Hardal sarısı ve yeşil, kırmızı ve lacivert gibi uyumlu iki renkten oluşan kombinler yapabilir veya tek rengin birçok tonunu aynı kombinde kullanabilirsin. 
  • Kıyafetlerin kumaş dokusunun da uyumlu olması tavsiye ediliyor. Kışlık kadife kumaş bir eşofman ile ağ kumaştan bir tişörtü bir arada giymek önerilmiyor. Kumaşların doku uyumuna özen göstererek şıklığa bir adım daha yaklaşabilirsin. 
  • Spor kıyafetler kombinlenirken daha formda görünüm için vücudun en fit bölümünün öne çıkarılması tavsiye ediliyor. Bu kısmı açıkta bırakacak modeller veya vücut hatlarını görünür kılacak kesimler seçilebiliyor. Örneğin, bacaklarının fit görünümü ortaya çıkarmak isteyen kişiler, kombinlerinde mini spor şortlarına ve taytlara yer verebiliyor. Beli ince olanlar için ise kısa tişört ve sweatshirtler kurtarıcı oluyor. 

You May Also Like

2024 Yılı Erkek Ayakkabı Trendleri

2024 Yılı Erkek Ayakkabı Trendleri

slim fit nedir

Slim Fit Nedir?

Sevgililer Günü Mont Hediyesi

Sevgililer Günü Hediyeleri İçin Mont Önerileri

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

2 thoughts on “Vücut Tipine Göre Giyinme”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir