Yazın En Rahat Trendi: Espadril Nedir?

Yazın En Rahat Trendi: Espadril Nedir?

Yazlık ayakkabı denince ilk akla gelen modellerden olan espadriller, günlük giyimde konforun karşılığı oluyor. Tarihi 14. yüzyıla dek uzanan espadril ayakkabı çeşitleri, doğal materyalleri, kumaşın rahatlığı ve uyumlu görünümü ile yaz kombinlerine renk katıyor. Moda dünyasında adeta bir klasik olan tasarım, bugün her kadın ve erkeğin dolabında yer alıyor. 

Hatta moda ikonları arasında “Sindirella bugün yaşasa kesin espadril giyerdi” esprileri sosyal medyada karşımıza çıkıyor. Kent prensleri ve prenseslerinin havalı ve konforlu seçimi olan espadriller ile tanışmaya hazır mısın?

Espadril Ayakkabı Nedir? 

Bin yıllar önce köylülerin çalışırken giydiği spor modeller, bugün dünyanın dört bir yanında şehirli kadın ve erkeklerin stillerine eşlik ediyor. Espadrillerin resmi tarihi 1322 yılına uzanıyor. Modellerin ilk örneklerinde, ayakkabının hasır tabanı ve kumaş sayasını sabit tutmak için bilekleri saran bağcıklar kullanıldığı biliniyor. Avrupa’nın geleneksel ayakkabılarından olan tasarımlar, geçmişten bu yana hem erkek hem de kadınlar tarafından giyiliyor. Espadril modası rüzgarının yeniden esmesi ise 1940’lı yıllara rastlıyor. 40’larda filmlerde görülmeye başlanan modeller, 70’lerin özgür moda anlayışıyla beraber bir daha inmemek üzerine moda sahnesine yeniden adım atıyor. 2000’lerden bu yana ise sokak modasının ayrılmaz bir parçası olarak görülüyor. 

Espadril ayakkabı, diğer modellerden bağcıksız kumaş saya ile kolaylıkla ayırt ediliyor. Ayağın üst kısmını hemen hemen bileğe dek kapatan modeller, baskılar, logolar ile süsleniyor. Ayağın hareketlerine tam uyum sağlayan esnek kumaşlar, zaman zaman sayanın üstünde, iki tarafta yer alan küçük lastik eklentilerle tamamlanıyor. Geleneksel tasarımlarda keten kumaş ve hasır tabanlar kullanılırken, günümüzde birçok tasarım, mesh kumaş ile tasarlanıyor ve köpük taban üstü hasır dikişlerle otantikleşiyor. 

Espadril ayakkabıların avantajları: 

  • Espadriller, kumaş materyallerden yapıldığı için ayakların hava almasını sağlıyor. Bu sayede sıcak havalarda bile ayaklar nefes alıyor. 
  • Yazlık sandalet veya terlikler, yürürken kum gibi maddelerin ayakla temasına neden olabiliyor. Espadriller kapalı özelliği ile günlük giyimde fayda sağlıyor. 
  • Smart casual bir tarz sergileyen ayakkabılar, hem gece hem de gündüz stiline eşlik edebiliyor. Plajda da partide de giyebileceğin nadir modeller arasında sayılıyor. Düğünlerinde espadrillerle konuklarını karşılayan çiftler bile bulunuyor.  
  • Espadrillerin üstünün kapalı olması, özellikle sıcak iklimlerde ayakların güneşten yanmasını önlüyor. 
  • Eva veya kauçuk tabanlar, kumaş sayalar sayesinde espadriller oldukça hafif oluyor. Yaz günlerinde aranan konfor espadrillerle ayağına geliyor. 

Espadriller genellikle babetler ile bir arada sınıflandırılıyor. Espadril ile babetin farkı ise sayadaki kumaşın genişliği ile görünür oluyor. Babetlerde üst kısım daha kısa oluyor. Espadriller ise daha uzun bölümle ayırt ediliyor. Ayrıca babet kadın ayakkabılarına verilen isim olurken espadril modeller erkekler tarafından da giyilebiliyor. 

Espadril Ne Demek?

Adını İspanyol coğrafyasından alan gündelik ayakkabılar, hasır tabanlarıyla tanınıyor. Bu ayakkabılar, Katalonya bölgesinde esperdenya adıyla anılıyor. İsmi, bölgenin güneyindeki hasır ipten geliyor. Hasır ipli ayakkabı anlamındaki tasarımlar, bugün dünyanın birçok dilinde benzer isimlerle anılıyor. Günümüzdeki adı espadril ise Türkçe’ye Fransızca’dan geçiyor. 

Espadril Taban Nasıl Yapılır?

Geleneksel espadril ayakkabılar sadece jüt tabandan yapılsa da günümüzde dayanıklılık elde edebilmek için üreticiler, eva köpük veya kauçuk kullanıyor. Tabanların dış kısmına otantik görünüm vermek için hasır örgüler geçilebiliyor. Skechers espadril tabanlarda klasik teknolojilerinden ödün vermiyor. Hafifliği ile tanınan köpük tabanların kullanıldığı espadrillerde, iç ve orta taban destekleri de yer alıyor. 

Espadril Ayakkabı Nasıl Kombinlenir?

Espadril ayakkabılar birçok kumaşla mükemmel uyum sergiliyor. Özellikle keten ve denim kumaşlar, espadrile çok yakışıyor. Espadril ayakkabı kombini yaparken şu ipuçlarını dikkate alabilirsin: 

  • Hasır tabanlı espadrilleri, doğal kumaşlarla beraber kombinleyerek bohem bir tarz sergileyebilirsin. Keten kumaş şortlar, dantel üstler ile espadril giyerek yazın en tarz kadını olman mümkün. 
  • Sportif espadrilleri kadın spor tayt ve kadın spor tişört ile beraber giyerek egzersiz rutininde kullanabilirsin. 
  • İspanyol paça denim jeanler espadriller ile çok yakışıyor. 70’lerin hippi tarzını yansıtacak kombinlere rahatlıkla espadril ekleyebilirsin. 
  • Kullanışlı ayakkabılar kadın eşofman altı ile kusursuz görünüyor. Özellikle crop üstler ve atletlerle beraber espadril tercih ederek sportif şıklığı yakalayabilirsin. 
  • Çiçekli elbiseler de espadril ile beraber giyilebiliyor. Cıvıl cıvıl, dinamik tarz vadeden çiçekli elbise ve espadril kombinlerinde rüya gibi bir görünüme kavuşabilirsin. 
Espadril Ayakkabı Nedir? 
Espadril Ayakkabı Nedir?
  • Mini eteklerle espadril tercih edilebiliyor. Eğer bacak boyun bedenine göre çok kısaysa, mini eteklerle açık renk espadriller ve kama topuklu seçenekler giyerek bacaklarının çok daha uzun görünmesini sağlayabilirsin. 

Espadril Ayakkabı Çeşitleri Nelerdir?

Espadrillerin çeşitleri genellikle materyalleri üzerinden belirleniyor. Kanvas kumaşlardan ve hasır ipliklerden yapılan geleneksel espadrillerin yanında günümüzde mesh kumaş ve köpük tabandan imal edilen sportif modeller de bulunuyor. Birçoğu bağcıksız olsa da, çeşitler içinde topuklardan bileklere uzanan bağcıklı espadril modeller de bulunuyor. Ancak bağcıklar, eskiden olduğu gibi ayakkabıyı tutmak için değil dekoratif amaçla kullanılıyor. 

Topuklar üzerinden sınıflandırılan espadriller ise kama espadril ve düz espadril olarak iki çeşitle karşımıza çıkıyor. 

  • Kama espadril: Önden arkaya doğru yükselerek uzanan kama topuklar, yazlık modellerde kullanılıyor. Ayakkabının burun kısmından topuğa dek destek sağlayan ve yürümeyi kolaylaştıran dolgu topuklar, boyu bir hayli uzatabiliyor. Özellikle genç kızların seçimi olan modeller, uçuş uçuş maksi elbiselerin ve İspanyol paça pantolonların vazgeçilmezleri arasında sayılıyor. Kama topuklu klasik ayakkabılar da bulunabiliyor, espadrilleri onlardan ayırmak için hasır topuk kaplamasına bakabilirsin. Kama espadrillerin topuk kısmında hasır işlemeler, keten veya sepet ipliği ile yapılan dikişler bulunuyor. 
  • Düz espadril: Düz espadriller adını düz tabanlarından alıyor. Kama topukların aksine, fazla yüksek olmayan ayakkabılar, hemen hemen 3-4 cm yükseklik sunuyor. Günlük kullanım ve yürüyüş için daha çok tercih edilen tasarımlarda genellikle köpük taban karşımıza çıkıyor. Düz espadriller, hem kadın hem de erkekler için çeşit sunuyor. 
Skechers Espadril
Skechers Espadril

Espadril Ayakkabıda Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Eğer espadril giyerken boyunun daha uzun görünmesini arzu ediyorsan kama espadrillere yönelmelisin. 
  • Espadril alırken, birçok modelde bağcık bulunmadığı için sayanın ayağını tam kavradığından, bol veya dar olmadığından emin olmalısın. 
  • Ayak parmaklarının espadrilin ön kısmına değmemesine dikkat etmelisin. 
  • Ayakkabıları mümkün olduğunca çorapla beraber giymelisin. Ayakkabının dışından görünmemesi için babet çoraplarını tercih edebilirsin. Hangi ayakkabıyı giyersen giy, gün içinde ayakkabı içinde nem ve ter oluşacağından çorap giymemek, bakterilerin üremesine zemin hazırlıyor. Çorapsız kullanıma bağlı olarak ayakkabıda kötü kokuya rastlanabiliyor. 
  • Espadrillerin nefes alan materyallerden yapılmasına özen göstermelisin. 
  • Kalitesiz, sıradan espadril ve babetlerin tabanlarında çok ince malzemeler kullanılabiliyor. İnce tabanlar ayakların nasırlaşmasına, sertleşmesine neden oluyor. Bu nedenle ayakkabı tabanının yeterince kalın ve kaliteli olmasına dikkat etmelisin. 
  • Koşu gibi sert etkinlikler için bağcıksız koşu ayakkabısı tercih edebilirsin. Ancak sert hareketler özel orta taban destekleri gerektirdiği için sıradan espadrilleri giyerken sert egzersizlerden kaçınmalısın. 

Skechers, hem sportif hem de otantik espadrillerle, farklı tarzlardaki kullanıcıların beğenisini kazanıyor. Binlerce yıldır konforun değişmeyen eşlikçisi olan espadril ayakkabılar Skechers kalitesi ile yeniden yorumlanıyor. Sen de yazın en sıcak günlerinde bile espadrillerinle şıklığın ve rahatlığın keyfini sürebilirsin. Hemen Skechers espadril modellerini inceleyerek sipariş verebilirsin!

You May Also Like

2024 Yılı Erkek Ayakkabı Trendleri

2024 Yılı Erkek Ayakkabı Trendleri

slim fit nedir

Slim Fit Nedir?

Sevgililer Günü Mont Hediyesi

Sevgililer Günü Hediyeleri İçin Mont Önerileri

Yeni Sezon Trend Kadın Sneakers Modelleri

Yeni Sezon Trend Kadın Sneakers Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir