Yürüyüşün Faydaları Nelerdir?

Yürüyüşün Faydaları Nelerdir?

Yürüyüş, özel ekipman gerektirmemesi, her yerde yapılabilmesi ve faydaları ile en çok tercih edilen sportif aktivitelerden biri oluyor. Düzenli yürüyüş hem fiziksel hem de psikolojik yararları beraberinde getiriyor. Her gün fazladan atılan birkaç bin adım, sağlıklı yaşamın sırrı olurken, uzmanlar, saymakla bitmeyen faydalardan bazılarını şu şekilde sıralıyor. 

  • Yürüyüş, uyku düzeninin sağlanmasına yardımcı oluyor, günlük yaşamda uykusuzluk hissinin hafiflemesi için tavsiye ediliyor. 
  • Kan basıncı düzenleniyor. Ayrıca kan dolaşımı hızı ve metabolizma hızlanıyor. 
  • Yürüyüş yapmak sindirimi kolaylaştırıyor. 
  • Kilo dengesinin sağlanmasına destek oluyor. Hem ödem atma hem de yağ yakma için bedeni harekete geçiriyor. 
  • Düzenli yürüyüşle solunum kapasitesi artıyor. Akciğer sağlığının korunmasına yardımcı oluyor. 
  • Yürüyüşle beraber kemikler güçleniyor. 
  • Kolesterolün düzenlenmesi için uzmanlar düzenli yürüyüş öneriyor.
  • Mutluluk hissi uyandıran endorfin hormonunun salgılanması artıyor. Yürüyüş yapan kişilerin kendini daha iyi hissettiği onaylanıyor. 
  • Eklem ve kasların esnekliği sağlanıyor. Bu sayede katılaşan yumuşak dokular sebebiyle oluşan eklem ağrılarının hafiflediği not düşünüyor. 
  • Kalp rahatsızlıklarının kontrol altına alınması açısından yürüyüşün büyük önem taşıdığı belirtiliyor. 
Kilo Vermek için Nasıl Yürümeli?
Kilo Vermek için Nasıl Yürümeli?

Kilo vermenin en önemli yardımcılarından birinin hareket olduğu malum. Yürüyüş etkili hareket sağladığı için kilo vermeye yardımcı oluyor. Uzmanlar, kilo vermek için yürüyenlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar olduğunda hemfikir. İlk olarak, yürüyüşe başlamadan önce bir bardak su içmek, yürüyüş sırasında da ortalama 20 dakikada bir su tüketmek öneriliyor. Böylece vücut susuz kalmadan hareket ediyor, ödem atılması için bedene destek olunuyor. Dileyenler yürüyüş öncesi ve esnasında detoks suları tüketebiliyor. Tempolu yürüyüş saatte ortalama 350-400 kalori yakmayı sağlıyor. Daha hızlı ve fazla kalori yakmak için yokuş yukarı yürümek ve tempoyu olabildiğince yükseltmek fayda sağlıyor. Yürüyüş esnasında dik durmak, nefes alışverişi kolaylaştırdığı için yürüyüş konforu artıyor. Egzersiz sırasında akıllı bileklikler takarak nabız takibi yapmak kişilerin işini oldukça kolaylaştırıyor. Eğer bir rahatsızlığın yoksa, yürüyüş sırasında kalp hızını ortalama %50-55 aralığında tutmak tam performans için yeterli görülüyor. 15 dakika yürüyüşten sonra 3 dakika daha yüksek tempoda yürümek veya koşmak, yağ yakımını kolaylaştırıyor. Yürüyüş süresinin başlangıçta en az 30 dakika olması, zaman içinde artması bekleniyor. Uzmanlar, günde 10.000 adım atmanın sağlık için gerekli olduğunun altını çiziyor. Her gün zaman ayırmak imkansızsa, haftada en az 3-4 gün uzun yürüyüşler yapmak tavsiye ediliyor. 

Sağlıklı Yaşamın Olmazsa Olmazı Yürüyüş
Sağlıklı Yaşamın Olmazsa Olmazı Yürüyüş

Sağlıklı Yaşamın Olmazsa Olmazı Yürüyüş

Sağlıklı yaşamın eksilmez bir parçasını yürüyüş oluşturuyor. Vücudun kaslarının üçte biri yürüyüş sırasında, aynı anda aktive oluyor. Hem bireysel hem de topluca yapılabilen bir aktivite olması yürüyüşe keyif katıyor. Arkadaşlarınla beraber yürüyebilir, sohbet ederken spor yapmanın keyfini sürebilirsin. Ayrıca yürüyüş sırasında müzikle ritim yükseltmek motivasyon artırabiliyor. Sağlıklı yaşam için yürüyüşü bir rutin haline getirmek öneriliyor. Elbette yaşam konforundan ödün vermeden… Burada doğru ayakkabı, yürüyüş mekanı, kıyafet seçimleri önem kazanıyor.  Yürüyüş yaparken, ayağında yürüyüş için özel tasarlanmış modeller olmasına özen göstermelisin. Skechers relaxed fit kalıplar, geniş ön alanlarıyla yürürken açılan tarak kemiğine destek veriyor. Özel yastıklama sistemi ayaklar için mükemmel hafiflik vadederken, nefes alan Air Cooled Memory Foam iç tabanlar yürürken nefes almanın mümkünlüğünü ispatlıyor. Çeşit çeşit yürüyüş ayakkabısı modelleri, esnek tabanlarıyla ayağın her hareketine tam uyum gösteriyor. Konfordan ödün vermeden yürüme hayali Skeckers ile gerçek oluyor. Kıyafetlerdeki nefes alan özellikler de sporun daha rahat geçmesi için özel tasarlanıyor. Skechers sporcu sütyeni, spor tişört ve taytlar, kullanıcıların yürüyüş için adeta üniforması haline geliyor. Nefes alan, nemi transfer eden, nemle ağırlaşmayan ve kullanıcıyı sıkmayan kumaşlar, sporu sevdirmeye devam ediyor.  

Pandemi gibi ekstrem durumlarda, kalabalık alanlarda yürümek birçok kişi için tehlikeli görülüyor. Yürüyüş bandında yürüyüş yapmaya alışkın olanlar ise korona döneminde spor salonuna gidilir mi, konusunda soru işaretleri taşıyabiliyor. Bu tip durumlarda egzersizi ihmal etmemek ve risk almamak için evde yürüyüş tavsiye ediliyor. Yürüme bandı eşliğinde veya sabit bir zemine kısıtlı hareketlerle yapılan yürüyüşler, kişilerin egzersiz rutinlerine ara vermeden devam etmelerini sağlıyor. Uzmanlar, evde dahi olsa koşu veya yürüyüş bandı kullanılıyorsa, kişilerin muhakkak kadın veya erkek koşu ayakkabısı giymesini öneriyor. Örneğin hem erkek hem de kadınların evde yürüyüş yaparken, erkek veya kadın yürüyüş ayakkabı giymesi tavsiye ediliyor. 

Tempolu Yürüyüşün Faydaları
Tempolu Yürüyüşün Faydaları

Tempolu Yürüyüşün Faydaları

Tempolu yürüyüş sırasında bir ayağın mutlaka yerle temas halinde olması gerekiyor. Yani bir ayak kalkarken diğerinin hemen yere temas etmesi, yürüyüş ritminin yüksek olması şart görülüyor. Tempolu yürüyüş sırasında kalça genişliğinde adım atmak, omuriliğin aşırı zorlanmasını önlüyor. Dik yürümek, omuzların geri çekilmesi, göğüs kafesinin açılması ve kolların 90 derece bükülü olması yine tempolu adımların gereği… Böylece vücut rahatsız hissetmeden daha verimli hareket gerçekleştiriyor. Tempolu yürüyüş sayesinde beden kaslarının birçoğu çalışıyor. Hücrede enerji üreten mitokondrilerin sayısı artıyor. Yürümeyen birine göre, tempolu yürüyüş yapan kişinin hücre içi enerji aktivitesi %50 oranında artıyor. Üstelik hızlanan hücresel metabolizma, uyurken bile çalışmaya devam ediyor. Tempolu yürüyüş bu sayede, zindeliği, kolay kilo kontrolünü, daha az insülin direncini, fit bir bedeni getiriyor. Düzenli tempolu yürüyüş yapmanın kemik erimesini yavaşlattığı, kalp kaslarını güçlendirdiği, kılcal damar gelişimini arttığı, kan basıncını düşürdüğü kayıtlarda yer alıyor. Stresin azalması, öz güven artışı ve motivasyon da bonuslar olarak haneye yazılıyor. 

Sabah Yürüyüşünün Faydaları

Güne yürüyüşle başlamak, birçok kişi için olmazsa olmaz. Peki onlar doğru mu yapıyor? Kesinlikle evet. Uzmanlar sabah yürüyüşünün düzenli hale gelmesinin ekstra faydaları olduğunun altını çiziyor. Güne yürüyerek başlayanlar daha enerjik hissediyor. Yapılan araştırmalar, açık alanda ve sabah saatlerinde yapılan yürüyüşlerin daha enerjik hissetmeye katkı sağladığı bilgisini paylaşıyor. Uykusuzluk hissetme oranının düştüğü de kayıtlara geçiyor. Sabahları yürüyüş yapmanın ruh halini iyileştirdiği belirtiliyor. Kaygı, depresif his ve stres oranındaki azalmalar dikkat çekiyor. Sabah spor rutini olanların, egzersizi erteleme olasılığı azalıyor. Diğer bir deyişle, güne sporla başlamak, gün içinde spora vakit ayırmaktan daha kolay görülüyor. Sabahları beden uzun süren uyku ve açlıkla beraber egzersiz yaptığında yağ yakımı hızlanıyor. Kahvaltı öncesi yapılan yarım saatlik hafif bir yürüyüş, birçok kişinin basit kilo verme ve koruma olarak biliniyor. 

Sabah Yürüyüşünün Faydaları
Sabah Yürüyüşünün Faydaları

Yürüyüş Nasıl Düzeltilir?

Düzenli yürüyüş yapmaya başlayan kişilerin çoğu, yürüme sırasında basış problemleri olduğunu fark ediyor. İçe veya dışa doğru basışlar denge sağlamayı zorlaştırırken rutin yürüyüşlerde ağrı ve sızı duymaya neden oluyor. Duruş ve yürüyüş bozukluklarından kaynaklanan sorunlarda, bedeni zorlamadan uzman yardımı alabilirsin. Ortopedistler, çeşitli fizik tedavi egzersizleri ve önerilerde bulunarak sorunun azaltılmasını sağlıyor. Çeşitli omurga rahatsızlıklarında ise yürüyüş sırasında yokuşlardan uzak durma, düz alanda ve hafif tempoda yürüme gibi önerilerde bulunulabiliyor. Basış problemlerinde, çoğunlukla kişilere ortopedik ayakkabı kullanımı öneriliyor. Neden ortopedik ayakkabı seçmeliyiz, ortopedik ayakkabı ne işe yarar gibi soruların varsa Skechers’ın yazısından bilgi alabilirsin. 

Skechers, giyim ve ayakkabı koleksiyonuyla yürüyüşlerinde sana eşlik etmeyi bekliyor. Birbirinden şık modelleri, konfor sağlayan detayları ve trend belirleyen teknik özellikleriyle dikkat çeken Skechers ürünlerini hemen inceleyebilirsin. 

 

You May Also Like

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

badminton

Badminton Nedir? Badminton Nasıl Oynanır?

skechers spor ayakkabı

Spora Göre Ayakkabı Çeşitleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir